Huseiernes Landsforbund

Forslag til ny forskrift om eiendomsmegling og overgangsregler for ny lov om eiendomsmegling 


Vi viser til Finansdepartementets brev av 25. juni 2007 og takker for invitasjon til å inngi høringsuttalelse til forskrift og overgangsregler til ny lov om eiendomsmegling.

Huseiernes Landsforbund mener Kredittilsynets forslag ivaretar forbrukernes interesser på en forsvarlig måte og støtter således dette i sin helhet. Vi ønsker likevel å komme med et par bemerkninger til reglene om innsyn i budjournalen.

I høringsnotatet foreslås det en obligatorisk plikt for megler til å gi kjøper og selger kopi av budjournalen etter at handelen har kommet i stand (forskriftsforslagets § 6-2). Huseiernes Landsforbund deler Kredittilsynets oppfatning om at dette vil virke forebyggende i forhold til uregelmessigheter i budrunden, men ser også at det ut i fra personvernshensyn, kan være uheldig at slike opplysninger er såpass lett tilgjengelige for partene i handelen. Vi mener derfor at megler, for eksempel i budskjemaet, bør være forpliktet til å opplyse budgivere om at budet, med deres navn, vil bli forelagt både kjøper og selger når handelen er avsluttet. Det kan også være hensiktsmessig å opplyse om adgangen til å benytte seg av fullmektig.

hus_land.pdf