Tilsynsrådet for advokatvirksomhet

Vedr. høring - forslag om ny forskrift om eiendomsmegling 


Tilsynsrådet ble den 15 august 2007 kontaktet av advokat Jens Bull som opplyste at han arbeidet med ovennevnte høring på vegne av Den Norske Advokatforening. Høringsfristen var etter det opplyste satt til 1. september d.å.

Da Tilsynsrådet ikke sto på Finansdepartementets høringsliste, (noe vi heller ikke gjorde ved høring knyttet til endringer i selve eiendomsmeglingsloven våren 2006), tok vi kontakt med Kredittilsynet ved spesialrådgiver Anne Kai Tuv og reiste spørsmål om dette.

Det ble beklaget at vi ikke sto på listen; hun skulle fa dette korrigert.

Tilsynsrådets styre var forelagt høringsbrevet i møtet den 27. september 2007. Tilsynsrådets styre besluttet kun å gi en kort tilbakemelding til Finansdepartementet / Kredittilsynet, hvor Tilsynsrådet tilkjennegir sin lovforståelse for så vidt gjelder følgende:

Praktiserende advokater kan - iht. både tidligere og ny ciendomsmeglingslov (ikrafttredelse 01.01.08) - drive eiendomsmeglingsvirksomhet som en integrert del av advokatvirksomheten, jf. eiendomsmeglingsloven § 2-1 først ledd nr. 2. Det er i den nye eiendomsmeglingsloven § 2-1 tredje ledd videre bestemt at departementet i forskrift "kan fastsette at eiendomsmegling mot godtgjørelse også kan drives av foretak som driver rettshjelpvirksomhet iht. domstolloven § 218 annet ledd nr. 1." Denne forskriftsadgangen foreslås ikke benyttet. Departementet forstår imidlertid loven slik at (alle) jurister, herunder også rettshjelperne i medhold av domstolloven § 218 første ledd nr. 1, skal kunne være fagansvarlig person eller ansvarlig megler i eiendomsmeglerforetak som nevnt i eiendomsmeglingsloven § 2-1 første ledd nr.1. Slik tillatelse forutsetter imidlertid at den juristen som skal være fagansvarlig person har to års nødvendig praktisk erfaring fra eiendomsmeglingsvirksomhet, jf. eiendomsmeglingsloven § 4-3 første ledd nr. 2, slik kravet også er for personer med bestått eiendomsmeglereksamen, samme lov § 4-2. Tilsynsrådet deler denne regelforståelsen.

Vi konstaterer at Kredittilsynet legger til grunn at de også kan gi tillatelse til å drive eiendomsmegling til rettshjelpforetak, nærmere bestemt aksjeselskap. Det er ikke anledning til å gi foretakstillatelser til advokatforetak, som kun kan drives i medhold av personlig tillatelse (advokatbevilling), og som for øvrig skal være organisert i samsvar med domstollovens bestemmelser. Situasjonen vil være den samme for rettshjelpforetak, og vi kan vanskelig se dette annerledes enn at Kredittilsynets lovforståelse på dette området må bero på en feil. Det vises her til horingsnotatets side 13 (midt på siden).

Tilsynsrådet for advokatvirksomhet forutsetter for fremtiden også å være blant Finansdepartementets aktuelle høringsinstanser i slike saker.

tilsyn_adv.pdf