Gabler & Partners AS

Høring: Gjennomføring av direktiv 2005/68/EC om gjenforsikring


Vi viser til departementets høringsbrev av 17.04.2007 om endringer i forsikringsloven og kredittilsynsloven for å implementere EUs reassuransedirektiv i norsk rett.

Det er viktig at gjennomføringen av direktivet i norsk rett ikke medfører konkurransemessige innskrenkninger i de muligheter norske pensjonskasser og forsikringsselskap vil ha til å kjøpe reassuranse og annen form for risikoavlastning. Det er viktig at norske pensjonskasser og norske forsikringsselskap har de samme muligheter og at disse mulighetene ikke er begrenset i forhold til hva andre hjemland i EU/EØS tillater for sine pensjonskasser og forsikringsselskap. Det vil skape konkurransemessig skjevhet.

”Special purpose vehicles”

Et slikt området hvor konkurransemessig skjevhet kan oppstå, er i bruken av ”special purpose vehicles” (”SPV”). SPV er et ”spesialforetak” som overtar risiko fra forsikringsselskaper/pensjonskasser og som i sin helhet finansierer sin risikoeksponering gjennom utstedelse av finansielle instrumenter. Overføring av risiko til et SPV er et alternativ til overføring av risiko til et gjenforsikringsselskap.

Det er viktig at norske pensjonskasser og livselskap eksplisitt får aksept for at en reassuranse plassert i et SPV blir godkjent på lik linje med reassuranse uten at denne form for risikoavlastning blir likestilt med reassuransekontrakter. Direktivet forutsetter at Norge eksplisitt etablerer krav for hvordan slike SPV avtaler skal hensyntas. Det er tydelig at Sverige kommer til å innføre en slik aksept. Dette kan lede til en konkurransemessig skjevhet i det norske markedet, og gi svenske foretak med norsk risiko et fortrinn. Sverige innfører regelen blant annet med bakgrunn i Sverige’s egen konkurranseevne.

En SPV bør defineres i Forsikringslovens Kapittel I på samme måte som den norske særkonstruksjonen innskuddsforetak i §1-5. I tillegg bør SPV nevnes i §6-8 og eventuelt § 15-6.

Man kan selvfølgelig fastholde at det ikke er behov for slike SPV’er. Imidlertid er det sterke krefter i de europeiske og amerikanske markeder som eksperimenterer med denne form for løsninger. De viktigste innovasjoner på dette området har vært gjort innen katastrofereassuranse. Imidlertid har det vært en rekke initiativ også innenfor livsforsikring, hvor en søker etter løsninger for å spre ”risikoen for langt liv” eller sykdom inn i finansmarkedene ved hjelp av ”mortality linked bonds” og ”mortality swaps”. I Norge er det foreslått å flytte mer av risikoen i Folketrygden for ”langt liv” over på det enkelte menneske ved å redusere pensjonen dersom dødeligheten forbedres. Det er imidlertid ikke utenkelig at Folketrygdens finansielle problem kunne vært overført til finansmarkedene og ikke til den enkelte, ved hjelp av slike markeder. I england har dette vært diskutert.

Vi er fullt innforstått med at Norge ikke etablerer regler som aksepterer at slike SPV’er kan etableres i Norge. Et norsk regelverk og skatteregime vil neppe ha noen konkurransekraft på dette området sammenliknet med andre land i Europa. Imidlertid kunne dette vært gjort ved å kopiere store deler av Forsikringslovens Kapittel 8 om det særnorske fenomen ”innskuddspensjonsforetak”. Lovens §15-6 kan brukes for å sørge for at en SPV blir definert ved forskrifter.

Annen klargjøring

Forsikringsloven bør være klar i sin definisjon av gjenforsikring. Et eksempel kan være håndtering av avløpet av risiko (sykdom som blir til uførhet) som oppstår ved flytting av pensjonsordninger fra en innretning til en annen. Siste innretning får ”refusjon” fra foregående innretning. Dette kan ansees som ”reassuranse” eller som koassuranse ”etteroppgjør”. Tilsvarende vil også gjelde for ”overføringsavtalen” som må ansees som ”koassuranse”. ”Overføringsavtalens sikringsordning”, som pr i dag ikke er konsesjonsbelagt, er en ”pool”, men den har store likhetstrekk med reassuranse eller en form for SPV.

Denne uttalelsen er avgitt av Gabler & Partners AS. Vi mottar ikke betaling eller andre former for kompensasjon fra noen for å fremsette disse synspunktene. Gabler & Partners AS er forsikring- og reassuranseformidler og rådgivende aktuarselskap for private og kommunale pensjonskasser.

gabler_gjenforsikring.pdf