Pensjonskasseforeningene (NPF og DSKP)

Høringsuttalelse - gjennomføring av gjenforsikringsdirektivet


Det vises til mottatt høringsnotat fra Finansdepartementet av 17. april d.å.

Pensjonskasseforeningene støtter departementets forslag til regelendringer, med sikte på gjennomføring av gjenforsikringsdirektivet.

Gjennomføringen av direktivet vil lede til felles tilsynsregler innen samarbeidsområdet. Det er grunn til å anta at dette vil medføre at kvaliteten på gjenforsikringen av direkteforsikrers risiko blir bedret. Det samme forventes for selve gjenforsikringsbeskyttelsen. På sikt vil også gjenforsikringsmarkedet kunne ventes videreutviklet. Som bemerket i høringsnotat vil det harmoniserte regelverket være egnet til å gi et indirekte bedret soliditetsvern for forsikringstagere i norske forsikringsforetak. Dette vil blant annet gjøre seg gjeldende gjennom direktivets krav til driftsplan. Pensjonskasseforeningene vurderer dette som positivt. Videre vil artikkel 14 om forutgående konsultasjon kunne medvirke til at mindre seriøse eller uegnede aktører ikke får driftstillatelse. Artikkel 20 med bestemmelser om erverv må her sees i sammenheng.

I forhold til vedlagte forslag til endringer av forsikringsloven §§ 1-3 og 2-1, samt kredittilsynsloven § 1, foreligger det ikke større innvendinger.

pensjonskasseforeningene_gjenforsikring.pdf