PricewaterhouseCoopers AS

Høring – gjennomføring av direktiv 2006/43/EF om revisjon


Vi viser til ovennevnte høringsnotat. PricewaterhouseCoopers slutter seg til de kommentarer som er gitt av Den norske Revisorforening i foreningens høringssvar til Finansdepartementet. 

I høringsnotatet kapittel 13.2 oppfordrer Kredittilsynet høringsinstansene til å komme med innspill vedrørende bestemmelser i uavhengighetsreglene i gjeldende revisorlov som skaper praktiske problemer uten at de har reell negativ effekt på revisors uavhengighet. PricewaterhouseCoopers’ innspill i denne forbindelse fremgår av vedlegg til dette brevet.

_________________________________________________

Vedlegg

 

Bestemmelser i gjeldende uavhengighetsregelverk som skaper praktiske problemer uten at de har reell negativ effekt på revisors uavhengighet


Kredittilsynet skriver i høringsnotatet om gjennomføring av revisjonsdirektivet at enkelte av bestemmelsene i gjeldende revisorlov skaper praktiske problemer uten at de kan sies å ha reell negativ effekt på revisors uavhengighet. PricewaterhouseCoopers er enig med Kredittilsynet i dette og vi har fra loven trådte i kraft i 1999 sendt en rekke dispensasjonssøknader for slike forhold. Disse forholdene kan deles inn i tre hovedkategorier:

1. Innskudd, lån og forsikringer på ordinære vilkår i finansinstitusjoner

Forbudet mot innskudd, lån og forsikringer på ordinære vilkår i finansinstitusjoner omfatter en vid krets av partnere og ansatte i et revisjonsselskap. For mange av våre partnere og ansatte skaper dette praktiske problemer uten at forholdene har reell negativ effekt på revisors uavhengighet. Erfaringsmessig gjelder dette for "andre revisorer" etter revisorloven § 4-2 første ledd samt deres nærstående. I et stort revisjonsselskap er det mange "andre revisorer" som ikke er i ledende posisjoner.  At disse har innskudd, lån og forsikringer på ordinære vilkår i finansinstitusjoner som PricewaterhouseCoopers reviderer har ingen reell negativ effekt på revisors uavhengighet.

2. Kretsen av nærstående

PricewaterhouseCoopers er på bakgrunn av egne erfaringer helt enig med Den norske Revisorforening når foreningen i sitt høringssvar uttaler: "Vi mener kretsen av nærstående som listes opp i revisorloven § 4-1 fjerde ledd, er videre enn det som er nødvendig for å sikre revisors uavhengighet og objektivitet, og at reglene i mange tilfeller fremstår som urimelige. Slik loven er utformet kan det i lys av utviklingen i samfunnet og familiestrukturer, skape til dels store vanskeligheter for revisor og revisjonsselskap å holde oversikten over hvilke relasjoner alle nærstående har til revisjonsklientene".

3. Roller en nærstående til en revisor kan ha

Definisjon av revisors nærstående fremgår av revisorloven § 4-1 fjerde ledd. Revisors nærstående kan ikke ha roller som fremgår av revisorloven § 4-1 annet ledd nr. 4 og 5. Det er i forhold til nummer 5 vi har erfart urimelige konsekvenser for hvilke stillinger "andre revisorers" nærstående kan ha. Formuleringen i nummer 5 ("… deltar i utførelsen av den revisjonspliktiges regnskapsføring…") vil med den organisering og de systemer som dagens teknologi muliggjør ofte kunne omfatte svært mange stillinger i en større virksomhet. Dette medfører etter vår mening urimelig store begrensinger for hvilke stillinger en nærstående til en partner i et stort revisjonsselskap kan inneha.

pwc.pdf