Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon

Høring 2007:10 om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering (gjennomføring av EØS-regler tilsvarende EUs tredje hvitvaskingsdirektiv i norsk rett)


Det vises til departementets høringsbrev av 24. august 2007, hvor HSH er gitt en frist til 8. oktober 2007 med å kommentere NOU 2007:10 om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering - gjennomføring av EØS-regler tilsvarende EUs tredje hvitvaskingsdirektiv i norsk rett.

HSH er opptatt av å hindre ulovlig virksomhet og støtter hovedsakelig de forslag som er fremmet av utvalget. Vi ønsker imidlertid å påpeke enkelte forhold.

HSH har i flere sammenhenger påpekt at grensen for kontanttransaksjoner ved salg av gjenstander på kr 40 000,- er lav, og vi mener fortsatt at det ikke skulle være noe i veien for å heve denne til minst kr 100 000,-. Vi kan ikke se at det foreligger tungtveiende grunner for at denne skal være vesentlig lavere enn ellers i Europa. Hvitvaskingsrisikoen ved kontanttransaksjoner kan ikke sies å være større i Norge enn i andre europeiske land. Man ville da også kun operere med en beløpsgrense, uavhengig av hvilke grupper som håndterer transaksjoner som omfattes av hvitvaskingsloven, og uavhengig av om det betales kontant eller ikke. Når det nå skal innføres kundekontroll og krav om legitimasjonsplikt ved enhver kontanttransaksjoner på kr 40 000,- eller mer, selv om transaksjonen ikke kan anses å være mistenkelig, jf. pkt. 4.3, blir urimeligheten av denne grensen særlig tydelig.

Det vises i den forbindelse til at det ikke oppstilles som krav at det er en enkelt kontanttransaksjon som må overstige denne grensen, men at også kontanttransaksjoner som står i nær sammenheng skal sees under ett. Dette kan reise enkelte praktiske problemer, idet kunden kan kjøpe gjenstander kontant i flere omganger av forskjellige ansatte i samme butikk, eller i samme kjede, men i ulike filialer. For forhandlere av litt større kapitalvarer vil man fort komme opp i grensen på kr 40 000,- uten at den enkelte transaksjon, eller flere nærstående transaksjoner, anses mistenkelig. Da vil det vært unødvendig byrdefullt å måtte iverksette en omfattende kundekontroll. I disse tilfellene må man i det minste kunne forutsette at forhandlerne har anledning til å nekte å motta kontantbetaling for såpass store beløp, og med dagens lovgivning er det ikke gitt at dette har de anledning til. Det vises i den sammenheng til bestemmelsene i sentralbanklovens § 14 om at kontanter utstedt av Norges Bank er et tvunget betalingsmiddel. Det er riktignok anledning til å avtale at kontantbetaling ikke skal forekomme, men vi kan vanskelig se at forhandleren ensidig kan nekte å motta kontant betaling, så fremt en slik rett ikke fremgår av praksis, handelsbruk eller annen sedvane. Vi kan heller ikke se at det vil foreligge saklig grunn for å nekte å handle med kunde som av en eller annen grunn ønsker å betale kontant.

I forlengelse av dette peker vi også på at den enkelte ansatte hos en forhandler ikke vil ha noen særlig stor bakgrunn i å vurdere hvorvidt en transaksjon er mistenkelig. Det må være slik at transaksjoner som fremstår som helt normale, ikke kan foranledige noe som helst, jf. forslagets pkt 4.11.3.1 og pkt. 7.1.3.

Når det gjelder forslaget i punkt 4.4.3.5 om bekreftelse av identiteten til reelle rettighetshavere, er det liten veiledning fra utvalget om hva som rent faktisk forventes av undersøkelser for den enkelte virksomhet. Samtidig er det pekt på hvor vanskelig dette kravet vil være å oppfylle. Vi støtter forslaget om at departementet gis hjemmel til å fastsette slike regler, men oppfordrer samtidig at det gjøres en grundig vurdering av hvilke krav som da må oppstilles. Det er viktig at man ikke stiller for krevende krav for de rapporteringspliktige.

Når det gjelder adgangen til å få utført kundekontroll av tredjepart , jf. utredningens pkt. 4.7.3, er HSH av den oppfatning at denne adgangen gjøres så vid som mulig. Dette kan være en praktisk måte for enkelte virksomheter å få utført kundekontrollen på.

For øvrig har vi ingen kommentarer.

hsh.pdf