Oslo Børs

Høring - NOU 2007: 10 Om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering


Det vises til Finansdepartementets høringsbrev av 24. august 2007 vedrørende NOU 2007: 10 Om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering.

Børsen vil i det følgende knytte noen kommentarer til utredningen med henhold til videreføringen av hjemmelen til at Oslo Børs kan omfattes av hvitvaskingsreglene.

Etter gjeldende hvitvaskingsloven § 4 femte ledd kan Kongen i forskrift fastsette regler som gir loven anvendelse for bl.a. regulerte markeder. Bestemmelsen ble inntatt på bakgrunn av forslag fra Kredittilsynet i deres høringsuttalelse til rapport av 8. oktober 2002 fra arbeidsgruppe om hvitvasking. I proposisjonen sluttet departementet seg til Kredittilsynets forslag med den vurdering at "konsekvensene av forslaget og utformingen av pliktene utredes noe nærmere, jf. bl.a. tilknytning til endringer i investeringstjeneste¬direktivet (ISD-direktivet)", se Ot.prp. nr. 72 (2002-2003) pkt. 5.11.3. Forskrifts¬hjemmelen er hittil ikke benyttet.

Utvalget uttaler i NOU 2007: 10 pkt. 3.10 at de ikke har foretatt en nærmere vurdering av hvorvidt regulerte markeder bør omfattes av hvitvaskingsregelverket. Utvalget foreslår likevel videreføre forskriftshjemmelen, jf. lovforslaget § 4 sjette ledd. Så vidt børsen er kjent med er det heller ikke foretatt en nærmere vurdering i forbindelse med gjennomføringen av MiFID.

Oslo Børs reiser spørsmål om det er hensiktsmessig videreføre hjemmelen i det nye regelverket.

Etter det Oslo Børs er kjent med, foreligger det ingen internasjonale forpliktelser som pålegger Norge å inkludere regulerte markeder i norske hvitvaskingsbestemmelser, og så vidt børsen er kjent med, er dette heller ikke vanlig i andre land.

Oslo Børs bemerker at handel i verdipapirer notert på Oslo Børs bare kan skje via autoriserte meglerhus (norsk eller utenlandsk) som er opptatt som børsmedlem på Oslo Børs, se vilkår for å bli børsmedlem, jf. http://www.oslobors.no/, og liste over børsmedlemmer, jf. http://www.oslobors.no/ob/meglerfirmaer. Børsmedlemmene handler på børsen på vegne av sine kunder, og oppgjør og avregning skjer gjennom børsmedlemmene/VPS. Børsen kommer derfor ikke direkte i kontakt med investorene, og har ikke en rolle i tilknytning til finansieringen av handelen.

Det kan imidlertid ikke utelukkes at noe av handelen på børsen finansieres gjennom utbytte fra straffbare handlinger, og at markedsplassen i en viss utstrekning kan benyttes som ledd i å skjule opprinnelsen til ulovlig utbytte. Det synes likevel som om andre institusjoner er nærmere til å forebygge og avdekke hvitvaskingshandlinger enn børsen. På denne bakgrunn antas det at børsen gjennom hvitvaskingsreglene i begrenset grad vil kunne bidra til å oppfylle hvitvaskingsreglenes formål.

ob.pdf