Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

NITOs innspill til NOU 2007:17 Skattefavorisert individuell pensjonsordning



NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon viser til Banklovkommisjonens utkast til ny lov om skattefavorisert individuell pensjonsopptjening og vil her fremlegge våre synspunkter i saken.

Beløpsgrensen

NITO har tidligere gitt uttrykk for støtte til både omlegging av pensjonssystemet slik at det blir økonomisk bærekraftig, og intensjonen om at folketrygden skal bli mer rettferdig. Med bakgrunn i at folketrygdens ytelser ikke er proporsjonale med inntekten, samt at pensjonsnivået fra de ulike tjenestepensjonsordningene varierer stort, mener NITO den enkelte må tilbys en gunstig mulighet til å sikre et tilstrekkelig pensjonsnivå. Ordningen som foreslås i NOU 2007:17 har flere gode elementer, men beløpsgrensen på kr 15 000 gjør ordningen mindre interessant.

Tross innføring av obligatorisk tjenestepensjon (OTP) i privat sektor er ikke arbeidstakere i dette avtaleområdet sikret en tilfredsstillende pensjon. Til det er minstesatsene i OTP for lave. En tjenestepensjonsording med 2 prosent innskudd hindrer ikke at arbeidstakere vil oppleve et vesentlig inntektsbortfall ved oppnådd pensjonsalder. I tillegg er det mange som i perioder er ute av yrkeslivet og ikke har pensjonsopptjen ing utover folketrygden i denne perioden.

Å legge forholdene til rette for, og derigjennom motivere til, individuell pensjonssparing bør etter NITOs syn følge av intensjonserklæringene bak pensjonsreformen om å skape trygghet for alderdommen. En individuell skattefavorisert pensjonsordning vil være ett av flere virkemidler i denne sammenheng. Det bør også samfunnsøkonomisk være mer hensiktsmessig at private midler investeres i pensjonsfond enn at det går til forbruk og øker presset i økonomien ytterligere.

  • NITO mener et skattefradrag på inntil 15 000 kr er utilstrekkelig. Denne grensen bør heves til minimum 45 000 kr for at ordningen kan være et godt virkemiddel i den enkeltes pensjonssparing.

Samkjøring av individuell og kollektiv pensjonsordning

For øvrig ser NITO det som meget positivt at en individuell pensjonsavtale skal kunne knyttes til tjenestepensjonsordninger der det er mulig, med de besparelser dette innebærer for den enkelte. NITO ser det også som hensiktsmessig at individuelle innskuddspensjonsavtaler som knyttes til en kollektiv innskuddspensjonsordning omfatter forsikring av innskuddsfritak ved uførhet, og støtter dermed Banklovkommisjonens anbefaling i denne sammenheng.

NITO forutsetter at eventuelle innskudd fra medlemmene av en kollektiv innskuddsordning ikke kommer til fradrag eller på annen måte i konflikt med den beløpsgrense som legges til grunn for en individuell pensjonsordning.

nito.pdf