Finansnæringens Hovedorganisasjon

Høringsuttalelse - tilpasning av årsregnskapsforskriften for forsikring til IFRS og ny forsikringslov


Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) viser til Finansdepartementets brev av 09.11.07 hvor det var vedlagt et høringsnotat med forslag til endringer i forskrift om årsregnskap m.m. for forsikringsselskaper. Overgang til ny forsikringslov gjør det påkrevet med endringer i årsregnskapsforskriften fra og med 2008. Det foreslås i tillegg at forskriften tilpasses internasjonale regnskapsstandarder (IFRS).

FNH vil bemerke at det i fremtiden bør unngås at en så viktig forskriftsendring som det her er tale om blir sendt på høring så sent at ny forskrift ikke kan tre i kraft fra det årsskiftet den skal gjelde fra. Den sene fremleggelsen av forskriftsutkastet bidrar til å gjøre det unødig krevende for forsikringsselskapene å tilpasse seg det nye regelverket.

Forskriftsforslaget innebærer at det vil bli betydelige endringer i livsforsikringsselskapenes årsregnskaper. Vi viser til at det ikke lenger vil være mulig å sammenligne med regnskapstall for tidligere år. Videre vil ny forsikringslov kreve en oppsplitting av balansen i selskapskapital, kollektivportefølje og investeringsvalgportefølje. En slik inndeling av balansen er helt ny i forsikringssammenheng. I tillegg vil overskudd til henholdsvis kunder og eiere i livselskapene ikke komme direkte frem i selve regnskapet. Vi vil dessuten nevne at etter IFRS vil flere poster enn tidligere bli Ørt direkte i balansen uten å bli innregnet i resultatregnskapet. Det blir også en del endringer i skadeselskapenes regnskaper, men endringene er mindre for disse selskapene enn for livselskapene.

Vi har i vedlagte notat gjort rede for våre synspunkter på forslaget til forskrift. På flere områder ser vi behov for endringer i forskriftsforslaget. I tillegg mener vi at det bør foretas enkelte endringer i forsikringsloven samt forskriften om beregning av kapitalavkastning. Videre vil vi bemerke at vi på noen områder tar til orde for endringer i forskriftsforslaget som ikke er i overensstemmelse med kravene i forsikringsregnskapsdirektivet fordi vi mener at dette er hensiktsmessig og mulig i henhold til egen hjemmel i direktivet.

Våre viktigste synspunkter kan sammenfattes som følger (i uprioritert rekkefølge):

  • FNH mener at forskriften bør inneholde en bestemmelse hvor det redegjøres for hvilke poster som skal Øres direkte mot egenkapitalen eller i balansen. Slik vi ser det er det vesentlig å ha god oversikt over hvilke poster dette gjelder. Siden vi her vil følge bestemmelsene i IFRS, og disse kan endres over tid, finner vi grunn til å understreke viktigheten av at forskriften holdes løpende oppdatert på dette området.
  • FNH forutsetter at omklassifisering fra gjeld til egenkapital som følge av tilpasning til IFRS ikke vil ha skattemessige virkninger. Vi viser her til at departementet ved flere anledninger har gitt klart uttrykk for at det ikke er ment at IFRS-implementeringen skal forårsake noen endringer i skattegrunnlaget.
  • FNH vil bemerke at det i forskriften er behov for flere tilpasninger til ny forsikringslov enn det som fremkommer av høringsutkastet. Det er nærmere redegjort for dette i vedlagte notat. Særlig er det behov for å vurdere endringer i noter knyttet til overskudd i livsforsikring.
  • FNH mener at det bør innføres krav om å utarbeide totalresultatregnskap allerede fra 2008. Etter vår oppfatning bør man følgelig ikke vente til 20W med å implementere dette kravet. Totalresultatregnskap innebærer at periodens samlede inntekter og kostnader presenteres i en oppstilling eller fordelt på to oppstillinger og vil gi nyttig informasjon når enkelte poster er ført direkte mot egenkapitalen eller i balansen.
  • FNH støtter forslaget om å innføre en overgangsregel som innebærer at livselskapene ikke behøver å gi sammenligningstall første gang de anvender de nye virksomhetsreglene. Vi legger til grunn at det er ment at overgangsregelen skal gjelde for årsregnskapet 2008 samt for samtlige delårsregnskap som avlegges i 2008. Dette er uklart formulert i høringsnotatet, men fremgår av § 7-3 i forskriftsforslaget slik vi forstår bestemmelsen.
  • FNH støtter forslaget om å innta et eksplisitt forbud i forskriften mot å anvende IFRS 4.10b om adgang til å dekomponere forsikrings- og innskuddskomponentene i forsikringskontrakter. Vi har i vår vurdering lagt til grunn at det med forsikrings- og innskuddskomponenten i forsikringskontrakter menes risiko- og spareelementet.
  • LAS 39 inneholder meget omfattende og strenge krav til dokumentasjon mv. dersom man ønsker å benytte sikringsbokføring i regnskapet. Dersom disse kravene skulle anvendes for behandling av valutasikring i relasjon til kursreguleringsfondet, ville dette medført unødig høye kostnader uten tilsvarende informasjonsverdi. FNH mener derfor at IAS 39 nr. 71 til og med 102 ikke bør gjelde for behandling av valutasikring i relasjon til kursreguleringsfondet.
  • FNH mener i likhet med Kredittilsynet (jf. utkastet til høringsnotat av 27.09.07) at det bør tillates å overføre midler fra tilleggsavsetninger til premiereserve i delårsregnskap.
  • Ved utarbeidelsen av oppstillingsplanene i gjeldende årsregnskapsforskrift ble det lagt til grunn en forholdsvis fleksibel tolking av den hjemmel for nasjonale innslag som er inntatt i artikkel 2 i direktiv 78/660/E0F og som også er inkorporert i direktiv 91/674/E0F ved en henvisning i artikkel 1. Etter vår oppfatning bør man velge samme tilnærming når oppstillingsplanene nå revideres.
  • FNH mener at livselskaper bør unntas fra krav om avsetning til fond for vurderingsforskjeller og fond for urealiserte gevinster. Vi kan ikke se at tilpasningen av regnskapsreglene ril IFRS og ny forsikringslov gir selskapene økt mulighet til å dele ut utbytte i forhold til det som er tilfelle etter gjeldende regelverk. Dessuten medfører endring i regelverket for tilleggsavsetninger strengere krav til tilstrekkelig kapital, og dette vil igjen virke begrensende i forhold til hva selskapene kan utdele av utbytte. Vi oppfatter høringsnotatet slik at departementet ikke har trukket noen konklusjon med hensyn ril om kravet om avsetning til nevnte fond bør gjelde for livselskaper.
  • FNH går i mot forslaget om at sikkerhetsavsetningen i skadeforsikring skal klassifiseres som forpliktelse i balansen. Vi mener at sikkerhetsavsetningen bør klassifiseres som egenkapital. Slik vi ser det vil en klassifisering av hele sikkerhetsavsetningen som forpliktelse i balansen som hovedregel ikke gi et rettvisende bilde av den økonomiske situasjonen for norske skadeforsikringsselskaper, uten at det gis omfattende forklaringer av strukturen i norske avsetninger.

Til tross for at forskriftsutkastet er kommet sent på høring, støtter FNH at endringene trer i kraft tidlig i 2008 med virkning fra og med regnskapsåret 2008. Dette er nødvendig som følge av at nye virksomhetsregler for livsforsikring trer i kraft 01.01.08. Vi legger ril grunn at det vil bli foretatt en fortløpende vurdering av om erfaringene med forskriften tilsier at det bør foretas justeringer.

Vedlegg

fnh.pdf