Forbrukerombudet

Rapport om tiltak som skal gjøre det enklere for kunder å bytte bank


Fleksibilitet i forhold til valg av banktjenester er en viktig faktor for å sikre at forbrukerne gis reelle valgmuligheter mellom de ulike tilbydere. En økt konkurranse mellom tilbydere av banktjenester vil formodes å slå positivt ut på så vel prisnivå som nivået på service og tjenestekvalitet.

Kundelojalitet innen banknæringen har de senere årene gått i retning av en teknologisk tilknytning snarere enn en personlig. Bruk av betalingskort, nettbank, eFaktura og avtalegiro har særlig bidratt til dette. For forbrukere vil jeg anta at utviklingen har medført at kunder opplever arbeidsbyrden og kompleksiteten knyttet til et bankbytte som enda større enn tidligere.

Kunder er langt mindre mobile innenfor banktjenester enn i forhold til kjøp av andre tjenester. En av hovedårsakene til dette må antas å være de praktiske ulemper som vil følge av at forbrukeren vil få et nytt kontonummer. Jeg har derfor sett på kontonummerportabilitet som et viktig skritt for å skape et mer fleksibelt og konkurranseutsatt bankmarked.

Jeg registrerer at kontonummerportabilitet etter arbeidsgruppens oppfatning ikke vil gi tilstrekkelige samfunnsøkonomiske gevinster i forhold til de kostnader en innføring av dette vil representere og at arbeidsgruppen derfor per i dag ikke vil gå inn for dette. Jeg finner ikke å ha grunnlag for å kritisere denne vurderingen. Likevel vil jeg understreke at kontonummerportabilitet etter mitt syn er et så vidt viktig virkemiddel at det fortløpende bør vurderes tekniske og praktiske muligheter for å kunne innføre dette i fremtiden. I denne forbindelse bør utviklingen rundt dette innen EU følges tett.

Så lenge kontonummerportabilitet ikke vurderes som en fornuftig løsning finner jeg innføring av "Switching Codes" som et fornuftig alternativ. I denne forbindelse vil jeg peke på omdirigering av avtalegirobelastninger og bankoverføringer som et viktig tiltak. Jeg viser i denne forbindelse til ordningen i Nederland som det er vist til i rapportens pkt. 6.2.1.

fo.pdf