Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Høring - rapport om tiltak som skal gjøre det enklere for kunder å bytte bank

 

Vi viser til brev av 20. juni 2007, hvor Finansdepartementet sendte ovennevnte rapport på høring. Rapporten er lagt frem av en arbeidsgruppe som fikk i oppdrag å vurdere tiltak og ordninger som kan redusere ulemper for kundene ved bytte av bankforbindelse. Et særlig tiltak gruppen skulle vurdere, var om kundene bør kunne beholde kontonummeret ved bytte av bank, såkalt kontonummerportabilitet.

Saken har vært forelagt Konkurransetilsynet som har avgitt høringsuttalelse i brev av 4. september 2007 til Finansdepartementet.

Kontonummerportabilitet

Arbeidsgruppen viser til at etablering av kontonummerportabilitet vil innebære betydelige oppstartsinvesteringer og løpende kostnader til drift og vedlikehold. Samtidig uttaler gruppen at kontonummerportabilitet ikke er velegnet som virkemiddel for å redusere ulemper ved bytte av bank. Gruppen mener at forhold som inngåelse av nye avtaler, utstedelse av nye bankkort eller tilgang til ny nettbank representerer større praktiske ulemper for den enkelte privatkunde enn bytte av bankkontonummer. Arbeidsgruppen konkluderer på denne bakgrunn med at innføring av kontonummerportabilitet ikke kan anbefales.

Konkurransetilsynet uttrykker i sitt brev at skifte av kontonummer ved bankbytte utgjør en byttekostnad for bankkundene. Konkurransetilsynet mener kontonummerportabilitet er et ønskelig virkemiddel, men innser at kostnadene ved innføring gjør at andre virkemidler på det nåværende tidspunkt fremstår som mer hensiktsmessige. Tilsynet peker videre på fordelen ved å avvente en eventuell innføring i EU, og fremhever betydningen av koordinering mellom EU-landene for å oppnå den fordelen at konkurransen om bankkundene i større grad blir internasjonal.

Fornyinga- og administrasjonsdepartementet støtter Konkurransetilsynet i vurderingen av at kontonummerportabilitet er et velegnet virkemiddel for å redusere kostnadene ved å bytte bank. Departementet ser samtidig at dette virkemiddelet er krevende å gjennomføre i praksis, med de restriksjoner som ligger i bruk av kontonummer nå og i fremtiden. De modellene som arbeidsgruppen redegjør for, og som er skissert av banknæringens referansegruppe, er derfor praktiske tilnærminger som innebærer at kunden opplever å beholde sitt kontonummer.

Vi vil peke på at de kostnadsoverslagene som gruppen presenterer er grove anslag, og at de i stor grad synes å representere banknæringens oppfatning av hva det vil koste å innføre en praktisk tilnærming til kontonummerportabilitet.

Forpliktende bransjenorm (Switching Code)

Arbeidsgruppen foreslår at det etableres en forpliktende bransjenorm for banknæringen i Norge, en såkalt "Switching Code", som kan bidra til å redusere ulempene som er forbundet med bytte av bankforbindelse. Denne bransjenormen skal bl.a. sikre håndteringen av fremtidige betalingsoppdrag og uoppgjorte korttransaksjoner. Konkurransetilsynet støtter arbeidsgruppen, og peker på at målet med en forpliktende bransjenorm er en klar ansvarsfordeling mellom de to bankene og kunden knyttet til hvert enkelt ledd i prosessen som kreves for å utføre bankbytte.

Konkurransetilsynet viser også til det såkalte "Omnummereringsregisteret" som i dag benyttes når næringskunder bytter bank, og som sørger for at betalinger til kundens konto i gammel bank styres direkte inn på konto i ny bank. Omnummereringen kan være virksom i inntil ettår. Konkurransetilsynet støtter arbeidsgruppens anbefaling om at "Omnummereringsregisteret" inngår som et element i en forpliktende bransjenorm overfor bedriftskunder. Konkurransetilsynet viser i tillegg til arbeidsgruppens uttalelse om at det ikke er formelle eller tekniske forhold som tilsier at registeret ikke også kan benyttes for personkunder, og anbefaler at mulighetene for og effektene av en slik utvidelse undersøkes nærmere. Det vises til at den nederlandske bransjenormen inneholder en liknende ordning for privatkunder, som en overgangsordning de første 13 månedene fra kunden har byttet bank.

Departementet gir sin tilslutning til Konkurransetilsynets synspunkter, og ber om at Finansdepartementet følger opp arbeidsgruppens forslag om å bidra til etablering av en forpliktende bransjenorm. Departementet vil særlig peke på at forslaget om å gjøre "Omnummereringsregisteret" til en del av en ny bransjenorm og å utvide denne tjenesten til også å omfatte privatkunder, bør følges opp i det videre arbeidet.

fad.pdf