Kredittilsynet

Høringsuttalelse - rapport om tiltak som skal gjøre det enklere for kunder å bytte bank


Det vises til Finansdepartementets høringsbrev av 20. juni 2007 vedrørende rapporten: "Tiltak og ordninger som kan gi reduserte ulemper for kundene ved bytte av bankforbindelse - bankkontonummerportabilitet". Rapporten er utarbeidet av en arbeidsgruppe nedsatt av Kredittilsynet etter oppdrag fra Finansdepartementet.

Kredittilsynet slutter seg til arbeidsgruppens vurdering om at de samfunnsmessige gevinster synes små i forhold til kostnadene ved etablering av et system for kontonummerportabilitet. Kredittilsynet legger også vekt på at det vil være hensiktsmessig å avvente eventuell innføring av kontonummerportabilitet i EU som mulig oppfølging av anbefalinger fra EU-kommisjonens arbeidsgruppe "Expert Group on Consumer Mobility in relation to Bank accounts" jf. rapportens kapittel 5.10.

Arbeidsgruppen anbefaler at det etableres et forpliktende regelverk for banknæringen i Norge, såkalte "Switching Codes", som kan begrense ulempene for kundene ved bytte av bankforbindelse, og viser til at FNH og Sparebankforeningen har påbegynt et arbeid med slike anbefalinger for banknæringen som etter planen kan gjelde fra 2008. På den bakgrunn vurderer arbeidsgruppen det ikke som nødvendig eller hensiktsmessig for myndighetene å fastsette tilsvarende krav gjennom lov eller forskrift.

Kredittilsynet anser banknæringens egen regulering av tiltak som skal hensynta kundenes behov ved bankbytte etter omstendighetene både kan være en effektivt og hensiktsmessig form for regulering, og gir sin tilslutning til arbeidsgruppens forslag. En forutsetning må imidlertid være at anbefalingene omfatter de samme aktører som myndighetsfastsatte krav ellers ville omfattet og at de innholdsmessig er egnet til å oppfylle formålet om å begrense ulempene for kundene ved bankbytte. Det bør i denne sammenheng legges vekt på at arbeidsgruppen, med representanter fra forbruker- og næringssiden, er enstemmig i sin anbefaling om å avvente vurderingen av behovet for myndighetsregulering til bransjens egne tiltak har fatt virke en tid.

Når det gjelder innholdsmessige krav, vil Kredittilsynet anta at arbeidsgruppens beskrivelse av forhold som bør inngå i "Switching Code" er relevante og hensiktsmessige tiltak for å avhjelpe ulemper ved bankbytte. Kredittilsynet er enig med arbeidsgruppen i at det må etableres ordninger som omfatter både privat- og bedriftskunder idet begge kundegrupper vil kunne oppleve ulemper ved bytte av bank, selv om disse ikke nødvendigvis er av samme art. Arbeidsgruppen viser til at det eksisterende omnummereringsregisteret vil imøtekomme de utfordringer ved bankbytte som er identifisert særlig for bedrifter som mottar innbetalinger fra en større antall debitorer. Kredit-tilsynet slutter seg til vurderingen om at ordningen må inngå som en del av Switching Code for bedrifter.

I forhold til spørsmålet om hvilke aktører som skal være forpliktet i hht. Switching Code, legger Kredittilsynet til grunn at dersom anbefalingene som beskrevet i rapporten gjøres til en del av intembankregelverket, som alle banker som ønsker å benytte seg av den norske betalingsinfra¬strukturen er omfattet av, vil i praksis alle foretak som driver bankvirksomhet i Norge omfattes av regelverket, herunder utenlandske filialer.

Dersom Finansdepartementet, etter en vurdering av høringsinnspillene, finner å ta til følge arbeidsgruppens anbefaling, kan det være aktuelt for Kredittilsynet å påta seg arbeidet med å følge opp banknæringens arbeid med Switching Codes, herunder at arbeidsgruppens forutsetninger gjennomføres. Dette vil imidlertid måtte vurderes i forhold til andre oppgaver tilsynet skal utføre.

kt.pdf