Akademikerne

Høring - utkast til endringer i foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven og Iov om obligatorisk tjenestepensjon og utkast til forskrift til lov om obligatorisk tjenestepensjon


Det vises til høringsbrev datert 21. desember 2007.

 

Behov for regler om minstekrav til ytelsesbaserte tjenestepensjonsordninger

 

Akademikerne mener det ikke foreligger et tilstrekkelig behov for utfyllende regler om minstekrav til ytelsesbaserte ordninger. Akademikerne mener et eventuelt regelverk måtte ta utgangspunkt i lovens ordlyd om at en overveiende del av de ansatte sikres en alderspensjon som minst tilsvarer alderspensjon fra en pensjonsordning med innskuddspensjon som oppfyller minstekravene i OTP §4. Etter Akademikernes oppfatning innebærer dette at det må tas utgangspunkt i bedriftens ansatte og deres lønnsnivå.

 

Avklaring av pliktetter lov om obligatorisk tjenestepensjon i ft. adgang etter foretakspensjonsloven og innskuddspensjonsloven

 

Departementet viser til at dagens lover i praksis gir to sett av en nesten likelydende bestemmelser i forhold til krav til pensjonsordningen, eller foretaket som skal ha pensjonsordning. I dag ligger det her en mulighet for noen bedrifter i grenseland til å kunne definere seg ut av plikten til å ha pensjonsordning. Akademikerne er enig i departementets ønske om å samkjøre reglene og sørge for at alle foretak som er pliktig til å ha pensjonsordning må ha det og støtter departementets forslag.

 

Rettigheter for Arbeidstakere som ikke er fullt ut arbeidsføre

 

Akademikerne er opptatt av at arbeidstakere på en best mulig måte utnytter sin restarbeidsevne til beste både for den enkelte og samfunnet. Det innebærer at det er viktig at det ikke er for restriktive regler i forhold til at også disse arbeidstakerne far ta del i kollektive ordninger i bedriftene. Det burde her være automatikk i at en ble regnet som arbeidsfør med den restarbeidsevne en har og bli inkludert i bedriftens ordinære pensjonsordning.
 

akademikerne.pdf