Næringslivets Hovedorganisasjon

Høringssvar - Utkast til endringer i foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven og lov om obligatorisk tjenestepensjon og utkast til forskrift til lov om obligatorisk tjenestepensjon


Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) viser til høringsnotat datert 21. desember 2007.

Uklare regler og begreper er ressurskrevende for både pensjonsleverandører og kunder. NHO er derfor positive til at Finansdepartementet nå forsøker å avklare flere av disse problemstillingene.

Minstekrav til ytelsesbaserte tjenestepensjonsordninger

Departementet ber høringsinstansene å vurdere om det er grunn til å anta at det som følge av lov om obligatorisk tjenestepensjon er eller vil bli opprettet pensjonsordninger med foretakspensjon basert på minstekravene i OTP-loven § 5 i et slikt omfang at det nå foreligger et tilstrekkelig praktisk behov for utfyllende regler.

Det er NHOs syn at Kredittilsynet bør vurdere hvorvidt omfanget av foretakspensjoner basert på minstekravene i OTP-loven § 5 tilsier at det er behov for utfyllende regler, da det er Kredittilsynet som har myndighet til å foreta vurdering av hvorvidt foretakspensjonene oppfyller minstekravene.

Den kunnskap NHO har om utvikling i tjenestepensjonsmarkedet etter innføringen av obligatorisk tjenestepensjon gir oss grunn til å mene at omfanget av foretakspensjoner basert på minstekravene i OTP-loven § 5 ikke er stort. FNHs statistikker viser at svært få nye foretakspensjoner er blitt etablert som følge av OTP-loven, og et økende antall bedrifter velger å konvertere fra foretakspensjon til innskuddspensjon.

NHO antar derfor at det ikke er behov for utfyllende regler med minstekrav til foretakspensjoner.

FNHs foreslo - i høringen av NOU 2005: 15 - regler for minstekrav til ytelsesordninger. FNHs forslag forutsetter at verken folketrygden eller foretakspensjonsloven endres. I det tilfelle at Departementet kommer frem til at det skal utarbeides utfyllende regler om minstekrav til ytelsesordninger vil FNHs forslag måtte revideres. Det er derfor vår oppfatning at FNHs forslag til regler ikke kan legges til grunn.

NHO har forøvrig ingen merknader.

nho.pdf