Norske Pensjonskassers Forening

Høring - utkast til endringer i foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven og lov om obligatorisk tjenestepensjon og utkast til forskrift til lov om obligatorisk tjenestepensjon.


 

Minstekrav til innskuddspensjonsordninger etter lov om obligatorisk tjenestepensjon framgår av lovens § 4 og er 2 % av lønn mellom 1
og 12 G.

Minstekravet til en ytelsesbasert tjenestepensjon er bestemt i § 5 annet og tredje ledd:

          (2) Har pensjonsplanen en utbetalingstid på 10 år, skal en klart overveiende
               del av arbeidstakerne sikres en alderspensjon som minst tilsvarer
               alderspensjon fra en pensjonsordning med innskuddspensjon som
               oppfyller minstekravene i § 4.
          (3) Har pensjonsplanen en utbetalingstid som er lenger enn 10 år, skal
               merverdien av dette vektlegges ...

Som Banklovkommisjonen påpekte er det vanskelig å sammenlikne en innskuddspensjon og en ytelsespensjon. Det vil være stor usikkerhet knyttet til hvilke pensjon en kan forvente ved en innskuddspensjonsordning og ytelsesordninger har dessuten andre kvaliteter som en ikke finner ved en innskuddsordning. Etter Norske Pensjonskassers Forenings oppfatning er det neppe ytelsespensjonsordninger som i dag ikke oppfyller kravene i lovens § 5.

I kjølevannet av ny alderspensjon i folketrygden vil også utformingen av tjenestepensjonsordningene - særlig ytelsesordninger - måtte vurderes. Det er etter pensjonskasseforeningenes syn neppe hensiktsmessig å utforme en mer presis bestemmelse om minstekravet til ytelsespensjonsordninger inntil det er nærmere avklaret om, og i så fall hvilke endringer i lov om foretakspensjon som vil følge av dette arbeidet.

Vi vil for ordens skyld vise til at FNHs forslag til ny § 51 annet og tredje ledd også synes ganske meningsløs. Det foreslås at;

          ".. alderspensjon (skal) fastsettes til minst 59 % av lønn fratrukket beregnet
          folketrygd. .

Det menes formodentlig at "... sam/ede pensjonsyte/ser fra pensjonsordningen og

Rettigheter for arbeidstakere som ikke er fullt ut arbeidsføre.

Departementet foreslår at lov om obligatorisk tjenestepensjon skal tolkes slik, at den som holdes utenfor en foretakspensjonsordning med bakgrunn i bestemmelsen i lov om foretakspensjon § 3-8, men oppfyller vilkårene for medlemskap i en innskuddspensjonsordning, skal ha krav på at det opprettes en
innskuddspensjonsordning for vedkommende fra den dag arbeidstakeren begynner å arbeide i foretaket. Departementet legger videre til grunn at kravet til en innskuddspensjonsordning for disse arbeidstakerne skal være, at den oppfyller minstekravene i OTP-loven § 4 og at arbeidstakeren kan holdes utenfor ordningen med premiefritak under sykdom.

Bedrifter med foretakspensjonsordning har i mange tilfeller praktisert § 3-8 i lov om foretakspensjon slik, at arbeidstakere som ikke er fullt ut arbeidsføre tas opp i sparedelen av ordningen - men holdes utenfor forsikringsdelen (uføre- og etterlattedekning). Dette er i og for seg i overensstemmelse med hva departementet legger til grunn i utkast til forskrift om obligatorisk tjenestepensjon § 1-2 tredje ledd.

Norske Pensjonskassers Forening ønsker at denne praksis må kunne bli videreført, og at bedrifter med foretakspensjonsordning ikke tvinges til å opprette innskuddspensjonsordning i tillegg for ikke fullt ut arbeidsføre. Tilsvarende bør det være adgang til, at arbeidstakere med mindre enn 10 år igjen til pensjonsalder kun tas opp i sparedelen av en foretakspensjonsordning.

Norske Pensjonskassers Forening ønsker ikke å kommentere de øvrige spørsmål i høringsnotatet.

npf.pdf