Kredittilsynet

Høring - utkast til midlertidig forskrift om avbrudd og opphør av individuelle livrentekontrakter

 

Kredittilsynet viser til Finansdepartementets brev av 21. februar 2007 hvor departementet ber om merknader til utkast til midlertidig forskrift i henhold til forsikringsloven om avbrudd og opphør av individuelle livrentekontrakter.

Kredittilsynet viser i første rekke til underhåndskontakt og er i hovedsak enig i det opplegg departementet har valgt med sikte pa å gi et rettslig grunnlag for en rimelig likeartet praktisering fra selskapets side, som både kan ivareta hensynet til forsikringstakernes behov og selskapets soliditet.

Etter § 4 første ledd i forslaget, gis et livsforsikringsselskap ved oppgjør etter § 3, en
generell adgang til å gjøre et risikofradrag som står i forhold til endringer i selskapets risiko som følge av opphør av livrentekontrakt. Det synes å følge av utkastets § 4 annet ledd at selskapet bare kan innhente helseopplysninger i særlige tilfeller. Det er en forutsetning for at det kan beregnes et risikofradrag at selskapet foretar en helsevurdering av forsikrede og for å gjøre dette må selskapet innhente helseopplysninger fra forsikrede. Kredittilsynet foreslår derfor at det foretas en tilføyelse til § 4 første ledd som gir et livsforsikringsselskap adgang til å innhente helseerklæring fra forsikrede når selskapet har saklig grunn for å kunne gjennomføre en adekvat risikovurdering.

kt_livrente.pdf