Verdipapirfondenes Forening

Høring - utkast til midlertidig forskrift om avbrudd og opphør av individuelle livrentekontrakter

 

Det vises til departementets høringsbrev datert 21. februar 2007 vedrørende utkast til midlertidig forskrift om avbrudd og opphør av individuelle livrentekontrakter.

Verdipapirfondenes forening slutter seg til departementets vurdering om at det gjennom en forskrift eksplisitt fastsettes at livrentekunder som bringer sine kontrakter til opphør skal ha rett til å fa utbetalt de midler som er tilordnet kontrakten på opphørstidspunktet. Vi er fornøyd med at Finansdepartementet på denne måten rydder avveien de uklarheter som har eksistert omkring dette i markedet, og har for øvrig ingen konkrete merknader til forskriftsutkastet.

I tilknytning til opphør av individuelle livrentekontrakter som er tegnet i mindreåriges navn, er vergemålslovens bestemmelser (slik vi forstår det) til hinder for at de frigjorte midlene - etter at de er blitt overført den mindreåriges bankkonto - kan overføres til for eksempel plasseringer i verdipapirfond. Dette gjelder selv om beløpet tidligere var plassert i en unit linked-løsning med tilsvarende fondsplassering. Vi vil derfor anmode departementet om å vurdere hvorvidt det i påvente av revisjonen i vergemålsloven kan etableres midlertidige løsninger som håndterer dette problemet.

vpf_livrente.pdf