Datatilsynet

Høringsuttalelse - Utkast til forskrift om adgang til å innhente politiattest for ansatte i Norges Bank


Datatilsynet viser til høringsbrev av 26.06.2007 der det bes om en uttalelse til utkast til forskrift om adgang til å innhente politiattest for ansatte i Norges Bank.

Datatilsynet vil innledningsvis påpeke at det er positivt at de aktuelle overtredelser som skal gjenspeiles i innhentede politiattester er eksplisitt gjengitt i forskriften. Dette er i samsvar med de synspunkt Datatilsynet ga uttrykk for i sin høringsuttalelse av 19.09.2005 vedrørende hjemmel for å innhente politiattest for ansatte i Norges Bank. Datatilsynet vil likevel påpeke at listen over aktuelle straffebud er svært omfattende, og det stilles spørsmål ved hvorvidt for eksempel overtredelse av veitrafikkloven har stor relevans i denne sammenheng.


Tilsynet finner det også positivt at det er inntatt behandlingsregler for håndtering av politiattestene i selve forskriften. Etter tilsynets oppfatning vil for øvrig
personopplysningslovens bestemmelser komme supplerende inn, for eksempel hva gjelder innsyn i registrert informasjon.

Det vises for øvrig til tidligere høringsuttalelse, se vedlagte kopi.

__________________________________________________________

Vedlegg:


Høring - hjemmel til å innhente politiattest for ansatte og andre med tjeneste for Norges Bank


Vi viser til Deres brev av 22.08.2005.

Datatilsynet har forståelse for at man ønsker å opprettholde og utvide regler som er egnet til å bevare sikkerheten ved Norges Bank. Datatilsynet har ingen preferanser i forhold til ordlyden i de to forslagene.

Datatilsynet noterer at det ikke er gjort noen begrensning i hvilke straffbare forhold som skal fremgå av politiattesten eller hvor langt tilbake i tid attesten skal gå. Den skal tvert imot være uttømmende. Datatilsynet vil understreke at attesten kun bør vise forhold knyttet til økonomisk kriminalitet og vinningskriminalitet, da det antas at det er forhold av dette slaget det vil være aktuelt å vektlegge. Det bør også settes en nedre grense for hvilken type saker som skal fremgå av attesten slik at kun forhold av den alvorlighetsgrad som det er relevant å legge vekt på fremgår. Det er videre viktig med en tidsbegrensning, slik at "ungdomssynder " som en person har sonet, ikke skal hefte ved vedkommende unødvendig lenge. En hjemmel til å kreve fremlagt uttømmende politiattest, slik som foreslått, vil innebære en hjemmel til å kreve fremlagt det som i denne sammenheng vil være overskuddsinformasjon.

Bestemmelsene gir Hovedstyret kompetanse til å bestemme at politiattestattest må fremlegges. De sier imidlertid ikke noe om hvem attesten skal fremlegges for. Det er åpenbart at ikke enhver person involvert i personaladministrasjonen skal kunne kreve fremleggelse. Det er nødvendig å presisere dette i loven eller i merknader til loven.

Det er viktig at opplysninger om eventuelle straffbare forhold ikke kommer på avveie. Det er derfor essensielt at det utarbeides rutiner for makulering av attestene så snart den nødvendige vurderingen er foretatt. Det vises i denne anledning til bestemmelsen i forskrifter om strafferegistrering 20. desember 1974 nr. 4 § 20.

Datatilsynet har ingen øvrige merknader.

datatilsynet.pdf