Finansnæringens Hovedorganisasjon / Sparebankforeningen

Høringsuttalelse – Utkast til forskrift om adgang til å innhente politiattest for ansatte i Norges Bank


Vi viser til Deres brev av 26.06.2007, der det bes om merknader til utkast til forskrift om adgang til å innhente politiattest for ansatte i Norges Bank. Sparebankforeningen og Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) avgir med dette felles høringssvar.

Sentralbankloven hjemler innhenting av politiattest for personer som skal arbeide i eller utføre tjenester for Norges Bank. Det fremgår av lovforarbeidene og utkastet til utfyllende forskrift at sentralbanken har anledning til å be om en "avgrenset politiattest", der kun nærmere angitte straffbare forhold fremgår. Det bør vurderes om begrepet "avgrenset" for ordens skyld bør fremgå helt innledningsvis i forskriften, for eksempel i en overskrift eller i § 1.

Utkastet til forskrift bygger på at det er sikkerhetsmessige hensyn som avgjør om politiattest skal kreves, og det antas at sikkerhetsmessige hensyn også må være avgjørende for hvilke straffbare forhold det kan innhentes opplysninger om som grunnlag for den vurdering som skal skje ved ansettelse mv. Sparebankforeningen og FNH har ingen innvendinger til Norges Banks vurdering av hvilke typer lovbrudd som vil kunne indikere en sikkerhetsrisiko for banken. Norges Bank forvalter betydelige verdier og utfører oppgaver som utgjør sentrale deler av samfunnskritisk infrastruktur, herunder som den sentrale oppgjørsbank i det norske betalingssystemet. Sentral¬bankens funksjoner krever ansatte og tjenester på en rekke forskjellige virksomhets¬områder, der ulike trusselbilder gjør seg gjeldende.

Det skal bemerkes at lovens ordlyd ikke angir noen nærmere avgrensning eller avveining mot andre hensyn, men det fremgår av lovens forarbeider, Ot.prp. nr. 11 (2006-2007) kapittel 5 at: ”Finansdepartementet mener politiattesten må avgrenses til kun å omfatte straffbare forhold som er relevante i forhold til de interessene som skal beskyttes og antar at dette først og fremst vil være forhold knyttet til økonomisk kriminalitet og vinningskriminalitet, volds¬forbrytelser, trusler og dokumentfalsk.” Forarbeidene gir med dette en anvisning på krav til relevans mellom arbeidsoppgavens art og de handlinger den potensielle arbeidstaker er dømt for. I forslaget til forskrift foreslår Norges Bank at politiattesten ikke bare skal omfatte overtredelser av direkte relevans for arbeidsoppgavenes art, men også andre forhold som kan tenkes å være egnet til å svekke vedkommendes evne til å utføre arbeidet reglementert, slik som for eksempel indikasjoner på rusproblemer, gjentatte overtredelser av veitrafikklovgivningen og annet av mindre alvorlig karakter.

Forslaget til forskrift kan, med tanke på de rammer som ble trukket opp gjennom lovbehand¬lingen, synes å gå noe langt med hensyn til hvilke over¬tred¬elser som attestene skal omfatte, Det kan i denne sammenheng reises tvil om domfellelser for overtredelser av mer indirekte karakter kan sies å ligge innenfor lovgivers intensjoner, og om det er tilstrekkelig hjemmel for å ta med domfellelser for straffbare forhold av rent personlig, sensitiv og infamerende karakter. Det vises til at slike mer avledede sikkerhetsmessige trusler ikke er nevnt i lovens forarbeider. Det er videre et spørsmål om innhenting av politiattest om slike forhold kan anses som et forholdsmessig og tilstrekkelig egnet tiltak for å hindre at ansatte på en eller annen måte kan bli utnyttet av kriminelle. 

Norges Bank fikk i lovbehandlingen tilslutning til sitt forslag om at politiattestene som kan innhentes ikke skal være avgrenset bakover i tid. Personvernhensynene og den mulighet tidligere lovbrytere skal ha til å kunne etablere et normalt, lovlydig liv, tilsier at myndighetene generelt må være svært varsom med å tillate spredning av informasjon om lovbrudd som ligger langt tilbake i tid, spesielt dersom lovbruddets art eller alvorlighetsgrad ikke er svært relevant for den aktuelle arbeidsgiver. For Norges Banks del antar vi at forbrytelser knyttet til ran, utpressing og forfalskinger åpenbart vil være svært relevante, nærmest uavhengig av hvor langt tilbake i tid forbrytelsene ble begått. Når det gjelder butikknasking og overtredelser av veitrafikkloven er det vanskelig å se at de samme hensyn gjør seg gjeldende. I den grad lov¬over¬tredelser som er mindre direkte relevante skal tas med i politiattesten, bør det etter vår vurdering i forskriften eller som del av praktiseringen legges opp til en tidsavgrensning for slike overtredelser.   

Det legges til grunn at Norges Bank følger strenge interne retningslinjer for bruken av den informasjon som følger av attestene. Så vidt vi kan se bør utkastet til § 3 og § 4 om Norges Banks interne behandling av politiattester gi tilstrekkelig trygghet for at informasjon om lovbrudd som bør ha uvesentlig betydning verken blir tillagt vekt i ansettelsesvurderingene eller spredt til uvedkommende.

Sparebankforeningen og FNH har ellers ingen konkrete kommentarer til utkastet til forskrift, og fremmer følgelig ingen endringsforslag.

fnh_spbfor.pdf