Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Høring - utkast til forskrift om adgang til å innhente politiattest for ansatte i Norges Bank


Vi viser til Finansdepartementets brev av 26.06.2007 om ovennevnte.

Det fremgår av høringsbrevet at Norges Bank har en midlertidig tillatelse fra Politidirektoratet til å innhente politiattest. Tillatelsen ble gitt 23. juni 2003 og er tidsbegrenset til 1. oktober 2007. Norges Bank har uten tvil behov for å sikre seg mot kriminelle handlinger, og høringsbrevet synes å bygge på en forutsetning om at bruken av politiattest har medført bedre sikkerhet. Det er imidlertid ikke redegjort for eventuell nedgang i forbrytelser begått av bankens egne ansatte eller andre konsekvenser som kan føres tilbake til kontrollen av politiattest.

Bruk av politiattest ved ansettelse medfører et alvorlig inngrep i den enkeltes personvern fordi attesten kan gi arbeidsgiver tilgang på sensitive personopplysninger. Samtidig sier en plettfri politiattest i realiteten ikke mer enn at vedkommende foreløpig ikke har blitt straffet for lovbrudd. Dersom politiattesten viser at det er begått lovbrudd, kan det ikke derav sluttes at vedkommende vil begå nye lovbrudd. En utstrakt bruk av politiattest kan i realiteten medføre nærmest et yrkesforbud for personer som har sonet sin straff. Muligheten til rettslig restituering begrenses. Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) etterlyser på denne bakgrunn en grundigere drøftelse av proporsjonalitet og alternative løsninger.

Etter forslagets § 3, tredje ledd skal politiattester leveres eller sendes direkte til bankens sikkerhetsansvarlige. Det er ikke gitt merknader til bestemmelsen men hensikten er formodentlig at opplysningene ikke skal komme på avveie. FAD forstår bestemmelsen slik at attesten skal sendes direkte fra politiet til bankens sikkerhetsansvarlige uten at den attesten gjelder, får se den.

Reglene om hvilke lovbrudd som faktisk fremgår av en politiattest er neppe åpenbare for den jevne borger. En konsekvens av den foreslåtte regel er derfor at den attesten gjelder, ikke nødvendigvis vet hvilke opplysninger arbeidsgiver mottar. Dette kan igjen ha betydning for vedkommendes rettsikkerhet. FAD ber derfor om at det blir tatt inn en bestemmelse som gir den attesten gjelder, anledning til informasjon om innholdet av attesten og mulighet til å redegjøre for de opplysninger som eventuelt fremgår.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet har ingen øvrige merknader.

fad.pdf