Nasjonal Sikkerhetsmyndighet

Høring - utkast til forskrift om adgang for å innhente politiattest for ansatte i Norges Bank


Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) viser til Forsvarsdepartementets (FD) skriv av 06.07.2007, vedlagt Finansdepartementets høringsbrev om ovennevnte.

NSM har følgende kommentarer til forslaget:

NSM slutter seg til at virksomheten til Norges Bank er av en slik karakter at særskilt sikkerhetsmessig kontroll og oppfølging av egne ansatte, og ansatte hos tjenesteleverandører, er nødvendig. Krav om politiattest kan være et egnet virkemiddel i denne sammenheng. Som påpekt i tidligere uttalelse fra NSM i denne saken' er det imidlertid en rekke forhold av sikkerhetsmessig relevans som ikke vil fremkomme av en slik attest, da den er begrenset til å omfatte straffbare forhold avgjort ved forelegg eller dom. Dette er en sikkerhetsmessig svakhet.

Vi vil også påpeke viktigheten av en kontinuerlig og løpende sikkerhetsmessig oppfølging av ansatte og annet tilknyttet personell. Som et ledd i dette arbeidet er det sentralt at det blir innhentet fornyet politiattest ved regelmessige intervaller. Vi har i denne sammenheng registrert uttalelsen i Ot.prp. nr. 11 (2006-2007), kapittel 5.6, hvor det fremgår at et hjemmelsgrunnlag for dette vil bli etablert i den nye politiregistreringsloven. NSM vil påpeke betydningen av at et slikt hjemmelsgrunnlag også rent faktisk benyttes. Vi har for øvrig ingen merknader til politiattestens foreslåtte innhold, og hva som således vil være relevant å vektlegge. Norges Bank uttaler i høringsnotatet at det vil bero på en konkret sikkerhetsfaglig vurdering i det enkelte tilfelle hvilken betydning en eventuell anmerking om et straffbart forhold vil få. Ut fra hensynet til likebehandling og til de berørte individers rettsikkerhet bør det etter NSMs syn nedfelles skriftlig retningslinjer for denne skjønnsutøvelsen.

I høringsnotatet er arbeid, og sensitive dokumenter, knyttet til betalingssystemer og beredskap nevnt som noen av elementene som begrunner behovet for å innhente politiattest. Til dette ønsker NSM å bemerke at kompromittering av informasjon knyttet til alvorlige sårbarheter innenfor kritiske samfunnsfunksjoner, eller kompromittering av beredskapsordninger som har til hensikt å opprettholde driftskontinuitet og sikre rask gjenoppretting av samfunnskritiske funksjoner i tilfelle svikt, vil kunne ha et så alvorlig skadepotensial at det kan ha betydning for rikets sikkerhet eller våre vitale nasjonale sikkerhetsinteresser. Slik informasjon kan således omfattes av sikkerhetslovens regler, herunder kravet til sikkerhetsklarering og kravene til behandling av sikkerhetsgradert informasjon før øvrig. Fremleggelse av politiattest vil i disse tilfeller ikke kunne erstatte sikkerhetslovens bestemmelser om håndtering av sikkerhetsgradert informasjon.

Hvis ønskelig kan NSM være behjelpelig med råd og veiledning med tanke på den ovennevnte verdivurdering.

nsm.pdf