Riksadvokaten

Høring - utkast til forskrift om adgang til å innhente politiattest for anstte i Norges Bank


Det vises til Finansdepartementets brev av 26. juni 2007 med høringsfrist 22 d.m.

Riksadvokaten beklager fristoverskridelsen.

En bemerker at Norges Bank tidligere har hatt tillatelse til å kreve fremleggelse av politiattest med hjemmel i forskrift om strafferegistrering av 20. desember 1974, og at forslaget til forskrift om adgang til å innhente politiattest for ansatte i Norges Bank er hjemlet i sentralbankloven, som ble endret i den forbindelse ved Stortingets vedtak av 8. februar 2007. På denne bakgrunn nøyer riksadvokaten seg med å kommentere det utvalg av straffebestemmelser som er foreslått tatt med i forskriften § 2 (politiattestens innhold).

Riksadvokaten har forståelse for at Norges Banks argumentasjon for at også domfellelse for straffbare forhold av infamerende karakter - i tillegg til straffbare forhold som er direkte relevante i forhold til Norges Banks virksomhet og de interessene som skal beskyttes - bør tas med i politiattesten. Det vises til det som er anført i høringsnotatet om muligheten for at slike straffbare forhold kan bli brukt av kriminelle miljøer til å øve press og trusler mot ansatte i banken.

Det er vanskelig å forstå forslaget som inkluderer lite skadeverk (straffeloven § 391) all den stund verken vanlig skadeverk (§ 291) eller grovt skadeverk (§ 292) skal omfattes av politiattesten. Det tilføyes at en heller ikke ser behov for at de vanlige skadeverk bør omfattes.

En mener også at forslaget går lenger enn nødvendig når det inkluderer legemsfornærmelse (straffeloven § 228).

For øvrig har en ikke merknader.

riksadvokaten.pdf