Finansnæringens Hovedorganisasjon

Høringssvar - utkast til Norges strategi for bærekraftig utvikling

Vi viser til departementets brev av 5. juni 2007 samt etterfølgende brev av 20. juni vedlagt rapporten Strategi for bærekraftig utvikling. Departementet ber om høringsinstansenes merknader til rapporten innen 15. august 2007.

Finansnæringens Hovedorganisasjon - FNH - representerer banker, forsikringsselskaper, finansieringsforetak, fondsforvaltningsselskaper, verdipapirforetak og finanskonsern i Norge. Finansiell tjenesteyting er dypt integrert i alle deler av norsk økonomi. Alle norske husholdninger, bedrifter og kommuner - over hele landet fra nord til sør - er brukere av tjenestene fra banker og forsikringsselskaper. For finansbedriftene er derfor utviklingen i alle deler av økonomien geografisk så vel som næringsmessig - viktige for egen vekst og lønnsomhet.

FNH støtter således sterkt opp om arbeidet med bærekraftig utvikling. Vi mener det er helt nødvendig for å bevare en sunn samfunnsøkonomi og for vår egen nærings langsiktige økonomiske og sosiale utvikling at verden lykkes i dette arbeidet. Vi ser derfor på regjeringens arbeid med en strategi for bærekraftig utvikling som særdeles viktig.

Begrepet bærekraftig utvikling, slik det vanligvis benyttes, har tre innbyrdes avhengige dimensjoner; en økonomisk dimensjon, en sosial dimensjon og en miljø- eller økologisk dimensjon. I arbeidet med en strategi for bærekraftig utvikling er det viktig at den økonomiske dimensjonen ikke kommer i bakgrunnen. Effektiv bruk av samfunnets ressurser må være det bærende prinsipp også i forhold til de miljømessige og sosiale utfordringene verden står overfor. Samfunnets ressurser - hva enten det er arbeidskraft, kapital, råvarer eller naturressurser - må tas i bruk der de i det lange løp kaster mest av seg. Vi finner det av den grunn både riktig og betryggende at regjeringens arbeid med strategien for bærekraftig utvikling er forankret i Finansdepartementet.

Finansbedriftene er også direkte berørt av den miljømessige utfordringene. For banker og andre kredittgivere representer forurensning og annen belastning av miljøet en økende risiko ved utlånsvirksomheten. Forsikringsselskapene på sin side påvirkes i økende grad av miljømessig betingede forsikringsskader. Dels oppleves dette innenfor ordinær skadeforsikring, men i særlig grad innenfor naturskadeforsikring.
 
Vi vil i den sammenheng minne om ordningen som er etablert av norske forsikringsselskaper gjennom Naturskadepoolen, som nå gjennom snart 30 år har gitt skadelidte full dekning i forbindelse med naturskader. Det er i denne perioden registrert en klart økende tendens både med hensyn til skadenes omfang og hyppighet og erstatningsbeløpenes størrelse. Det er lite tvilsomt at denne utviklingen vil fortsette og kanskje forsterke seg i årene som kommer.

Det haster derfor med å komme i gang med konkrete tiltak for å snu utviklingen.

finansnaeringens_hovedorganisasjon.pdf