Nordland fylkeskommune

Nordland fylkeskommunes høringsuttalelse - Utkast til Norges strategi for bærekraftig utvikling


Viser til brev datert 05.07.07. der Nordland fylkeskommune blir inkludert som høringsinstans i høringen av Norges strategi for bærekraftig utvikling. I brevet gir også Finansdepartementet fylkeskommunen utsatt høringsfrist til 22.08.07.

Det ble fattet følgende vedtak i Fylkesrådsmøte 21.08.07:

1. Fylkesrådet i Nordland vil vise til det engasjement Nordland fylkeskommune har for arbeidet med bærekraftig utvikling. Miljø- og bærekraftig utvikling er et gjennomgående perspektiv i fylkeplanen og er dermed med på å legge føringer for all utvikling i fylket. Fylkesrådet vurderer det regionale arbeidet som et viktig bidrag til den nasjonale strategien, og håper regjeringen kan dra nytte av våre erfaringer i det videre arbeidet.

2. Fylkesrådet ser meget positivt på at klimaendringer har fått et særskilt fokus i den nasjonale strategien. Fylkesrådet vil etterprøve og integrere denne delen av strategien ved utarbeiding av en klimaplan for Nordland. Vurdering av blant annet ytterligere tiltak innen samferdselsektoren vil være en del av fylkets arbeid. Til denne klimaplanen ønsker fylkesrådet å knytte indikatorer for klimaendringer tilpasset fylket.

3. Fylkesrådet vil også vise til Nordlands Regionale Agenda 21 - Miljøfylket Nordland. Utformingen av en slik agenda har bidratt til å sette arbeidet med bærekraftig utvikling høyt på dagsorden i fylket. Til agendaen er det blant annet knyttet økonomiske virkemidler til miljøtiltak i fylket, både til prosjekt gjennomført av kommuner, frivillige organisasjoner og næringsliv. Målet er å skape engasjement blant disse gruppene i fylket. Dette engasjementet bidrar også til regjeringens arbeid.

4. Fylkesrådet vil aktivt følge opp den rollen fylkeskommunene har i KS programmet "Livskraftige kommuner". Fylkesrådet ønsker spesifikt å se nærmere på utviklingen av indikatorer i programmet, og se på mulighetene for et samarbeid med KS om nettverk knyttet til klimautfordringene i fylket.

5. Fylkesrådet vil påpeke at indikatoren utarbeidet for kulturminner bør utvides slik at også alle automatisk fredete kulturminner og kulturminner yngre enn 107 år er inkludert.

6. Fylkesrådet ønsker å trekke fram den etiske dimensjonen ved arbeidet med bærekraftig utvikling, Dette er et tema som er spesielt viktig å legge vekt på i utformingen av den nasjonale strategien.

7. Fylkesrådet er positiv til den rullering av strategien som det legges opp til, og vil sørge for å følge prosessene framover for å legge til rette for at de nasjonale prosessene blir hensyntatt i det regionale arbeidet.

8. For at regjeringen skal sikre en aktiv medvirkning i arbeidet med bærekraftig utvikling er det viktig med informasjon og formidling av strategien. For fylkesrådet er det viktig at strategien ikke bare blir et dokument for nasjonale myndigheter. Det bør utformes informasjonsmateriell som er tilpasset målgruppene. Ved å trekke det regionale nivå aktivt inn i arbeidet, kan regjeringen få drahjelp i dette arbeidet.

Vedlagt følger saksfremlegg og saksprotokoll.

nordland_fylkeskommune.pdf