Norges Automobil-Forbund

Strategi for bærekraftig utvikling - Høring

Norges Automobil-Forbund (NAF) takker for invitasjon til å kommentere det presenterte utkast av 5. juni 2007 til Norges strategi for bærekraftig utvikling.

Det er et overordnet mål for NAF å være en aktiv pådriver for utvikling av et transport-system som tilfredsstiller enkeltindividets behov for mobilitet, og samtidig ivaretar felles-skapets krav til miljø og sikkerhet. NAF har derfor satt begrepet bærekraftig mobilitet på dagsorden internt i organisasjonen og eksternt.

NAF gir sin tilslutning til Regjeringens valg av overordnede mål, prinsipper og analyser i utkastet til ny strategi. I forhold til bærekraftstrategien presentert av Utenriksdepartementet i 2002 og handlingsplanen Nasjonal Agenda 21 av 2004, registrerer vi en positiv utvikling som skaper forventninger om ny utvikling.

Vi vil uttrykke spesielt stor tilfredshet med en sterkere vektlegging av bærekraftbegrepets økonomiske og sosiale dimensjon. Dette indikerer helhetstenking som vil kunne resultere i at tiltak som utvikles og iverksettes blir både økonomisk effektive, miljømessig forsvarlige og sosialt balansert og ansvarlige.

NAF er enig i Regjeringens prinsipper for handling og i at menneskelig velferd kan brukes som målestokk for bærekraftig utvikling. Økonomiske, miljømessige og sosiale hensyn må vurderes i sammenheng på tvers av de ulike sektorer og beslutningsnivåer. Forvaltningen av naturressursene må bli ivaretatt gjennom en økosystemtenking innen alle ulike politikk-områder. En forståelse av sammenhengen mellom miljø og utvikling vil gi grunnlag for en økonomisk utvikling bygget på bærekraftige produksjons- og forbruksmønstre.

Det uttrykkes i strategien at bolig, mat og transport er de tre hovedkategoriene i dagens forbruksmønstre med spesielt store negative miljømessige konsekvenser. Det uttrykkes videre at en relativt fast andel av husholdningenes tids- og forbruksbudsjett anvendes til transport, og at denne andelen vil øke med økende inntektsnivå. NAF er enig i at det er behov for endringer i etterspørsel mot mindre miljøbelastende varer og tjenester, økt ressurs- og energieffektivitet, mindre miljøbelastende energikilder og utvikling og bruk av mer miljøeffektive teknologier.

Vi mener samfunnsutviklingen påvirker transportbehovet, og at transportmulighetene i stor grad påvirker samfunnsutviklingen. Transportbehovet er en konsekvens av den etablerte samfunnsstruktur. Regjeringen kan gjennom en målstyrt politikk medvirke til en samfunns-utvikling som resulterer i et redusert transportbehov. En slik utvikling vil være i samsvar med reduksjonsstrategien som legges til grunn for utvikling av bærekraftig mobilitet.
Å endre samfunnsstrukturen er imidlertid en langsiktig prosess. Reduksjonsstrategien vil derfor ikke gi resultater umiddelbart.

Effektivitetsstrategien og substitusjonsstrategien er de to andre strategiene som legges til grunn for utvikling av bærekraftig mobilitet. Regjeringen har ved den påbegynte endrings-prosessen vedrørende bilavgiftssystemet, tatt i bruk effektivitetsstrategien som grunnlag for å fremme teknologiske løsninger som gir mer effektive transportmidler med hensyn til ressursuttak, drivstofforbruk og CO2-utslipp. NAF anmoder Regjeringen om å videreføre denne endringsprosessen slik at bilavgiftene i større grad dreies fra kjøp og eie til bruk av bil.

Regjeringen kan også redusere samferdselssektorens klimagassutslipp ved en aktiv og målstyrt bruk av substitusjonsstrategien med målsetting om å endre forbrukernes valg av transportmidler. NAF vil presisere at de det stilles krav til, må bli gitt muligheter for å kunne tilfredsstille kravet. I byer og byregioner må det utvikles et miljø-, tids- og kostnadseffektivt kollektivtilbud som tilfredsstiller befolkningens krav til frekvens, regularitet, komfort og pris.

Det er i dag bred enighet om at klimautfordringen er den største miljøutfordringen. Fakta-kunnskap er tilgjengelig, status er godt beskrevet av FNs klimapanet IPCC i rapporten som nå skal danne grunnlaget for de internasjonale klimaforhandlingene. NAF vil imidlertid peke på Stern-rapporten som tydelig uttrykker kostnadene ved ikke straks å iverksette handlinger som reduserer klimagassutslippene. Denne rapporten anbefaler utvikling av en lavkarbonteknologi for å kunne redusere kostnadene ved framtidige utslippsreduksjoner.

NAF mener Norge har kunnskap til aktivt å bidra til utvikling av en slik lavkarbonteknologi som beskrevet i Stern-rapporten. Vi viser til NOU 2004: 11 Hydrogen som fremtidens energibærer og rapporten fra Samferdselsdepartementets ekspertgruppe vedrørende bruk av hydrogen i transportsektoren, og Hydrogenrådets handlingsplan 2007-2010 utarbeidet på oppdrag fra Olje- og energidepartementet og Samferdselsdepartementet. Vi forventer nå at Regjeringen i oppfølging av strategien for bærekraftig utvikling, gir både industri og forskning rammebetingelser som resulterer i en akselerert utvikling av norsk hydrogen-teknologi. HyNor-prosjektet har vakt stor interesse internasjonalt og skapt forventninger til at Norge aktivt bidrar til utvikling av ny teknologi som kan redusere samferdselssektorens CO2-utslipp.  

Rio-konferansens sluttdokument Agenda 21 konkluderer i kapittel 36 med at høynet kunnskapsnivå generelt og bedre yrkesutdanning spesielt, er en forutsetning for holdningsendringer som grunnlag for bærekraftig utvikling. NAF mener det er en nær sammenheng mellom læringsprosesser, verdigrunnlag, holdningsdannelse og atferds-mønster. NAF vil derfor gi Regjeringen honnør for strategien Utdanning for bærekraftig utvikling, men vil understreke behovet for en revisjon av trafikk- og føreropplæringen.
NAF mener føreropplæringen må settes i et samfunnsperspektiv og integreres i en strukturert og helhetlig læringsprosess i den videregående skole.

Vi vil uttrykke stor tilfredshet med det presenterte indikatorsettet som vi mener gir et godt grunnlag for en prosessevaluering av strategiens effekter på samfunnsutviklingen. 

norges_automobil_forbund.pdf