Norsk Landbrukssamvirke

Høring om strategi for bærekraftig utvikling

Vi viser til Finansdepartementets brev av 5. juni om høring om utkast til strategi for bærekraftig utvikling.

Norsk Landbrukssamvirke er en interesseorganisasjon for samvirkeorganisasjonene i landbruket. Blant våre medlemmer er Tine, Nortura, HOFF, Gartnerhallen, Felleskjøpene, Geno, Norsvin, Norges Skogeierforbund og Landkreditt. Norsk Landbrukssamvirke har på vegne av våre medlemmer følgende betraktninger og innspill til utkastet til Norges strategi for bærekraftig utvikling.

Norsk Landbrukssamvirke representerer bedrifter og eiere (bønder og skogbrukere) som er nært knyttet til, og avhengig av naturen. I landbruket har en i generasjoner levd etter prinsippet om at en skal overlate gården til neste generasjon i like god eller bedre stand enn det en selv tok over. Denne gode leveregelen kombinerer det økonomiske med det økologiske perspektivet. At vi alle får på plass en slik bærekraftig tankegang, både på lokalt og globalt nivå, er avgjørende for å møte dagens store utfordringer med hensyn på klima og fattigdomsproblematikk.

Norsk Landbrukssamvirke ønsker å påpeke at strategien for bærekraftig utvikling synes å kunne ble et nyttig styringsverktøy for mange politikkområder. Vi forventer derfor å finne igjen intensjonene i strategien i praktisk politikkutforming i årene framover.

Norsk Landbrukssamvirke ser det ikke som naturlig at vi skal mene noe om, eller kommentere hvert enkeltpunkt i den foreslåtte strategien. Vi ønsker likevel å knytte noen generelle kommentarer til hva Norsk Landbrukssamvirke mener hør fokuseres sterkere i en strategi for bærekraftig utvikling. Vi har videre kommentert noen enkeltpunkter som er spesielt viktige for oss og våre medlemmer.

Retten til egen matproduksjon
En bærebjelke i ethvert samfunn og enhver nasjon er å sikre befolkningen nok og trygg mat. Alle lands rett til å beskytte og støtte produksjon og foredling av mat til eget forbruk må trygges. En grunnleggende selvforsyning av basismatvarer bidrar til mer stabil matforsyning, sosial utvikling og sikkerhet.

Det er per i dag sterk bekymring over virkningene av de menneskeskapte klimaendringene. Det er ulike scenarier for hva det vil ha å si for verdens matvareproduksjon. Norsk Landbrukssamvirke mener at det å opprettholde mulighetene for lokal matproduksjon både her hjemme og ellers i verden vil være et godt miljøtiltak og en god forsikring.
 
Arenaen for å sikre alle lands rett til egen matproduksjon er først og fremst WTO-forhandlingene. Norsk Landbrukssamvirke mener at det er avgjørende viktig at en jobber videre i forhandlingene med dette som utgangspunkt. A opprettholde og styrke alliansen mellom G-10 landene og nettoimporterende U-land vil etter vårt syn være viktig. I tillegg vil det være viktig at arbeid gjennom FNs organisasjoner og avtaleverk prioriteres.

Det er viktig at de minst utviklede landene beholder sine handelspreferanser. En generell reduksjon av tollvernet vil sterkt redusere disse landenes muligheter for eksport. Vi viser for øvrig til vårt høringssvar til Utenriksdepartementets brev av 25. april og senere rettelse av 10. mai om høring om forslag til forbedringer og forenklinger i den norske ordningen med preferanser for utviklingsland. Vi ønsker også å påpeke at også disse landene må sikres mulighetene for å beskytte sin egen produksjon blant annet for å kunne utvikle velfungerende innenlandske og lokale markeder.

Klima og skogens rolle
Menneskeskapte klimaendringer er kanskje vår tids største utfordring. Norsk Landbrukssamvirke ser det derfor som naturlig og riktig at klimautfordringen har fått en framtredende plass i Norges strategi for en bærekraftig utvikling.
Vi ønsker i denne sammenheng at det i enda større grad enn det kan se ut for at det er lagt opp til i strategien, fokuseres på skogens potensial i klimasammenheng. Vi tenker her på:
• Den norske skogens netto binding av CO2
• Skogens og skogbrukets muligheter som leverandør av fornybar og CO2 - nøytral energi
(CO2- binding ved eventuelle biokraftverk gir netto negativt bidrag)
• Den positive effekten ved å erstatte stål og betong med tre som byggemateriale

Et miljøvennlig landbruk
Et aktivt landbruk over hele landet bidrar til et levende kulturlandskap med stort artsmangfold. I mange områder av landet er gjengroing av beiter og dyrka mark en av de største truslene mot biologisk mangfold. A holde fast på og styrke virkemidlene som sikrer et aktivt landbruk i hele landet vil være et viktig element i strategien.

Vi ønsker også uttrykke tilfredshet med at jordvern er fokusert så sterkt i strategien for bærekraftig utvikling, Vern av dyrka og dyrkbar jord er en forutsetning for lokal matproduksjon og bevaring av kulturlandskapet, spesielt i befolkningstette områder.

Norsk Landbrukssamvirke har i samarbeid med våre medlemmer og Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag utarbeidet en felles holdning til genteknologi og genmodifiserte organismer. Basert på en føre-var tenking har landbruket valgt en restriktiv og avventende holdning til å ta i bruk genmodifiserte organismer i matproduksjonen. Det er godt samsvar mellom strategien for bærekraftig utvikling og landbrukets holdninger til temaet.

Norsk Landbrukssamvirke viser for øvrig til egen høringsuttalelse om Landbruks- og matdepartementets strategi for forskning og forskningsbasert innovasjon.

norsk_landbrukssamvirke.pdf