Norsk Petroleumsinstitutt - tillegg

Høringsuttalelse - Oppdatering av indikatorsettet for bærekraftig utvikling


I høringsutkastet til "Norges strategi for bærekraftig utvikling" sies det at det skal utarbeides indikatorer for "sammenhengen mellom norsk forbruk og miljø i global sammenheng, ofte kalt Norges globale "fotavtrykk"." Dette, sammenholdt med høringsnotatet om indikatorer, gir følgende kommentarer fra NP:

Indikator nr 3, Norske utslipp av klimagasser relatert til Kyotomålet,,bør suppleres med indikatorer som viser om norsk politikk reduserer de globale utslippene eller om vi overfører problemene til andre. Ett eksempel er en indikator for utslipp knyttet til norsk energibruk korrigert for eksport og import av kraft. Med dagens virkemidler fases fyringsolje ut og blir erstattet med elektrisitet - hovedsakelig produsert av fossilt brensel. Dermed øker CO2-utslippene flere land sett under ett.

Indikator nr 9, Samlet energibruk pr. enhet brutto nasjonalprodukt, bør suppleres med en indikator for sårbarhet. Norge er avhengig av import. Med mindre svært høye priser eller rasjonering aksepteres, vil egen produksjon og import ikke være tilstrekkelig for å dekke etterspørselen i tørrår. Indikatoren kan beregnes som en sannsynlighet for å få priser over ett visst nivå. Ved "høy" sannsynlighet vil det også være en høy sannsynlighet for betydelig større utslipp av klimagasser. Dette skyldes at dyrere reserveproduksjon med store utslipp pr energienhet må tas i bruk.

De foreslåtte indikatorene vil ikke være like intuitivt lette å forstå som de to som alt er i bruk, men vil kunne avdekke om dagens indikatorer tildekker underliggende problemer som har betydning for vår påvirkning av bærekraftig utvikling både globalt og nasjonalt. Indikatorene tilfredsstiller de åtte kjennetegnene listet opp i høringsnotatets side to, med unntak av nummer seks. Beklager at vi kommer med dette tillegget etter høringsfristen.

norsk_petroleumsinstititt_2.pdf