Oslo kommune

HØRING - UTKAST TIL NORGES STRATEGI FOR BÆREKRAFTIG UTVIKLING


Vi viser til brev av 05.06.2007, samt oversendelse av utkast til strategi 20.06.2007.
Oslo kommune ser positivt på at staten legger frem ny strategi for bærekraftig utvikling for bærekraftig utvikling. Oslo kommune vedtok sin egen strategi for bærekraftig utvikling i 2003, og benytter et sett med europeiske urbane bærekraftindikatorer i sitt arbeid for miljø og bærekraftig utvikling. Oslo kommune har også vedtatt å redusere sine klimagassutslipp med 50 prosent innen 2030.
Oslo kommune har ingen vesentlige innvendinger mot utkastet til strategi for bærekraftig utvikling, men vil be om at følgende momenter blir tillagt større vekt i det endelige forslaget til strategi:

1. 3 av 4 nordmenn bor i byer

Urbaniseringen av Norge går sin gang, og over 75 % av landets befolkning bor nå i byer, mange av dem i storbyer. Dette har både positive og negative sider i forhold til bærekraftig utvikling. Dette burde vært bedre belyst i strategien, med føringer for en politikk som søker å utnytte fordelene og redusere ulempene.

2. Kommunene har en nøkkelrolle

Kommunene er viktige i arbeidet for bærekraftig utvikling; ikke bare lokalt, men også for landet som helhet. Det er i denne sammenheng viktig at staten klargjør kommunenes nasjonale rolle for en bærekraftig utvikling av landet, og legger bedre til rette for at kommunene kan ta sin del av ansvaret. Staten bør i denne sammenheng søke å samordne sin politikk og virksomhet bedre overfor kommunene, og særlig de større byene. Dette gjelder også i forhold til programmet "Livskraftige kommuner" hvor erfaringene så langt viser at programmet savner tverrdepartemental forankring og medvirkning. Programmet er også
underfinansiert i forhold til å sikres nødvendig faglig kvalitet og forankring på vesentlige temaområder. Et av disse gjelder ledelsessystemer for miljø og bærekraftig utvikling.

3. Staten bør feie for egen dør

Utkastet til strategi tar opp en rekke vesentlige innsatsområder, både for egen og andre sektorers virksomhet. Staten har en stor del av sin virksomhet i hovedstaden, og måten denne drives på påvirker både miljø og bysamfunn i betydelig grad. Det er i denne sammenheng viktig at staten fremstår som troverdig, og går foran med et godt eksempel for andre sektorer og aktører også i praksis. Staten bør i denne sammenheng for eksempel ikke bare oppfordre kommunene og næringslivet til å miljøfyrtårnsertifisere sine små og mellomstore virksomheter, men bør feie for egen dør ved å sertifisere sine egne virksomheter på samme måte, slik Oslo kommune gjør. Staten bør også følge Oslos kommunes eksempel og gå over til bruk av lavutslippsbiler i egne virksomheter.

oslo_kommune.pdf