Statistisk sentralbyrå

Høring - utkast til Norges strategi for bærekraftig utvikling


Vi viser til høringen sendt ut 5. juni 2007. Etter avtale med Finansdepartementet har vi blitt innvilget en uke ekstra tid ift. den opprinnelige fristen som var 15.08.07.

Innledningsvis peker strategidokumentet på at Statistisk sentralbyrå (SSB) vedlikeholder og opp-daterer det nasjonale indikatorsettet. SSB definerer sin rolle her som at vi vil kunne oppdatere indikatorverdiene i samarbeid med de institusjonene som har ansvar for tallgrunnlag som ikke: SSB utarbeider selv, sammenstille og analysere dem og peke på utviklingstrekk, og gi råd om kriterier for valg av indikatorer samt hvilke indikatorer som best gjenspeiler utviklingen i forhold til de valgte temaområdene. Videre vil vi kunne bidra til analyse og drøfting av prinsipper for en langsiktig bærekraftig utvikling.

Det eksisterende nasjonale indikatorsettet fokuserer med et par unntak på utviklingen innenfor Norges grenser. SSB støtter en slik nasjonal vinkling, fordi nasjonalt orienterte indikatorer viser om vi bidrar til å løse globale utfordringer. Likevel må det forutsettes at Norge arbeider for å harmonisere indikatorsettet og statistikkarbeid med det internasjonale samfunnet.

Strategien peker på flere forutsetninger for en bærekraftig utvikling (kap. 3, 4 og 5), og flere enn de som i dag er gjenspeilet i indikatorsettet. Dette illustrerer at det offisielle indikatorsettet ikke dekker alle relevante problemstillinger og mål for en bærekraftig utvikling, og at videre utvikling og vurdering av indikatorsettet kan bli nødvendig. Spesielt viktig synes det å være å arbeide videre med miljøkonsekvenser av utviklingen i produksjon og forbruk.

Strategien har en omfattende omtale av klimautfordringen og tiltak for å hanskes med denne. Indikatorsettet utvikling fokuserer på Norges utslipp i forhold til de forpliktelser vi har påtatt oss ved ratifisering av Kyotoprotokollen. Det bør vurderes om denne indikatoren må fornyes og eventuelt hvordan den skal suppleres i forhold til nye nasjonale mål og en mer langsiktig internasjonal klimapolitikk.

Også økonomisk og sosial utvikling er viet bred omtale i strategien og illustrert med flere statistikker og indikatorer. Bare to av disse indikatorene er gjenspeilet i det offisielle norske indikatorsettet (forventet levealder ved fødsel og ledighetsrate).
 
Kapittel 6 er i sin helhet viet omtale ut fra de offisielle bærekraft-indikatorene. I denne omgang vil vi begrense oss til å påpeke at det kan være behov for tiltak som kan måle bidraget fra "menneskelig kapital og miljøkapital" mer direkte enn dagens opplegg. Videre bør det vurderes om løpende beregninger kan fylle samme formålet som indikatoren "petroleumskorrigert sparing"; som bidrag til å måle hvorvidt konsumet er bærekraftig.

Indikatorsettet for bærekraftig utvikling ble første gang lansert i 2005, og har siden vært oppdatert og justert noe. SSB vil gjerne bidra aktivt i en videreutvikling av indikatorsettet, i lys av erfaringene som er høstet.

Avslutningsvis vil vi påpeke at Statistisk sentralbyrå utarbeider statistikk på bred front med relevans i forhold til bærekraftig utvikling. Problemstillingen krever et omfattende statistikktilfang for å bli tilstrekkelig belyst. SSB har i sin egen strategi framhevet at statistikken skal speile samfunnet og samfunnets behov, og ser det som en viktig oppgave å utvikle statistikk som kan belyse sider ved bærekraftig utvikling

ssb.pdf