Statoil ASA

Utkast til Norges Strategi for bærekraftig utvikling - kommentarer fra Statoil


Statoil mener at utkastet til Norges Strategi for Bærekraftig utvikling er en nyttig gjennomgang av ulike områder av betydning for bærekraftig utvikling. For Norge som en nasjon med stor produksjon og eksport av olje og gass, samt store ambisjoner i internasjonal bistands og miljøpolitikk, er en nasjonal strategi et viktig hjelpemiddel i å bedre konkretisere hva ulike aktører i Norge kan og bør gjøre for å videre fremme en bærekraftig utvikling både nasjonalt og globalt.

Ettersom det ofte er slik at 'det som måles blir gjort' er det viktig å sørge for at de indikatorene som er utviklet faktisk reflekterer de målene man ønsker å nå. Statoils kommentarer til et tidligere utkast til strategien ga en rekke anbefalinger i denne sammenheng som tilsynelatende ikke har blitt tatt hensyn til.

I tillegg til de tidligere kommentarene setter dette notatet frem de følgende merknader:

Miljø
• Det anbefales å etablere et videre klimamål med den følgende definisjon: "Norsk bidrag til reduksjon av utslipp av klimagasser". Dette vil omfatte utslippsreduksjon i Norge samt de reduksjonene som oppnås ved utstedte sertifikater for utslippsreduksjoner fra godkjente CDM og Joint Implementation prosjekter.

Strategien legger fram klare tiltak for å redusere utslipp av klimagasser i Norge, inklusive det viktige arbeidet rundt C02-fangst, lagring og rensing hvor Statoil er høyt engasjert, og energieffektivisering. Det er mindre fokus - spesielt i forhold til andre Europeiske land - på investeringer i miljøvennlig og fornybar energi, selv om strategien setter som mål at Norge skal bli ledende i utvikling av slik energi.

Samfunn
• Med hensyn til de sosiale hensyn i bærekraftsstrategien mener Statoil at det er viktig å også inkludere en indikator for nasjonal fordeling av inntekt og eventuelt ressurser ettersom dette vil påvirke fremtidig vekst- og utviklingsmønstre.

• Det stilles også fortsatt spørsmål til valget av indikatoren for norsk bistand, ettersom det ikke er klart hva endringer i en slik indikator vil bety for en mer bærekraftig verden. Det samme kan for så vidt sies om norsk import fra MUL og Afrika, hvor i stedet fokus på det norske handelsregimet vis-å-vis u-land (inklusive betingelser og importavgifter på matvarer og lignende) vil være mer hensiktsmessig.

Næringsliv, forretningsklima og samfunnsansvar
• Strategien så langt har fokusert lite på behovet for et godt investerings- og forretningsklima i de landene hvor Norge gjennom bistand og norske bedrifter er engasjert. Et godt forretningsklima - som i tillegg til klare og forutsigbare regler og betingelser inneholder fravær av korrupsjon, respekt for menneskerettigheter, gjennomsiktighet i fordeling og bruk av ressurser, og et godt fungerende juridisk system - er nødvendig både for å bekjempe fattigdom og for å tiltrekke ressurser og investeringer fri næringslivet. Bedre samsvar mellom bistandspolitikk, bruk av norske ressurser og forretningsklima anbefales derfor. Norsk bistandssamarbeid kunne eventuelt bli avhengig av utvikling av et lands forretningsklima over tid (som kan måles for eksempel ved bruk av Verdensbankens/IFCs indikatorer for forretningskostnader (Doing Business databasen)).

• Samfunnsansvar er en sentral del av Statoils verdier og forretningsmodell. Fra Statoils synspunkt bør derfor strategiens fokus på samfunnsansvar i alle norske bedrifter - både private og offentlige - oppfordres. Internasjonale standarder for rapportering om dette arbeidet, som for eksempel Global Compact og retningslinjene utarbeidet av Global Reporting Initiative (GRI), bør da anbefales for alle.

Generelt
• Det er lite samsvar i rapporten mellom de første fem kapitelene som fokuserer på
bærekraftsspørsmålene globalt og kapitel 6/indikatorene som fokuserer mest på Norges rolle nasjonalt. Dette reflekterer til dels de globale miljø utfordringene som Norge og verden står ovenfor, men bedre samsvar mellom indikatorene og hovedteksten burde være mulig ved å fokusere mer på hva Norge har gjort så langt i forhold til de globale problemstillingene som diskuteres i de første fem kapitelene.

statoil_asa.pdf