Stiftelsen Miljøfyrtårn

Norges strategi for bærekraftig utvikling – høringsinnspill


Stiftelsen Miljøfyrtårn viser til utsendt høring – utkast til Norges strategi for bærekraftig utvikling og fremmer med dette våre innspill.

Det er med tilfredshet vi registrerer at Miljøfyrtårn er omtalt flere steder i dokumentet, på en, sett fra vår side, i all hovedsak, relevant måte. Det er likevel ønskelig med visse justeringer. Våre forslag til endringer fremkommer nedenfor.

Forslagene til endringer begrunnes kort. Vi vil selvfølgelig svært gjerne utdype disse forslagene og vil i nær fremtid anmode Miljøverndepartementet om et møte.

Side 82 første avsnitt, foreslåes følgende setninger (i kursiv) lagt til slik;
”Miljømerking har til hensikt å gi hver enkelt en mulighet til selv å velge ut fra miljø og etiske hensyn.” Miljøsertifisering har til hensikt å gi tjenesteprodusenter (og andre virksomheter) 3,dje parts dokumentasjonpå at de arbeider systematisk med miljø. ”I Norge finnes det to offisielle miljømerker, den nordiske Svanen og EUs Blomsten”. I Norge finnes det tre bransjeovergripende m iljøsertifiseringsordninger, ISO 14001, EMAS og Miljøfyrtårn, i tillegg har Svanen utviklet kriterier for merking av visse tjenester.

Begrunnelse; Etter vårt syn er det prinsipielt like relevant informasjon for forbrukere, innkjøpere og ikke minst ansatte å vite at en tjenesteprodusent driver systematisk miljøarbeide, og derved kan informere om sine miljøpåvirkninger. Uten foreslåtte tillegg i teksten vil bilde bli misvisende, dette særlig siden Svanen også merker tjenesteprodusenter.

Side 82 andre avsnitt, merknad med anmodning om justering.
Vi registrerer at staten eksplisitt vil styrke den Nordiske miljømerkeordningen Svanen, noe Stiftelsen Miljøfyrtårn selvfølgelig synes er svært viktig. Vi mener likevel at setningen bør være ”romsligere” i forhold til andre miljø- merke og sertifiseringsordninger.

Begrunnelse; Sett i lys av det gjennomslag Miljøfyrtårn har, tross begrensede ressurser, ligger det et betydelig potensiale i en styrking av Stiftelsen Miljøfyrtårn.
 
Side 82 fjerde avsnitt, foreslåes følgende setninger (i kursiv) lagt til slik;
”…………….. Det skal også arbeides for at statlige virksomheter med betydelig miljøkonsekvenser innfører tredjepartssertifiserte miljøledelsessystemer som ISO 14001 eller EMAS.” For virksomheter med mindre miljøkonsekvenser arbeides det for at disse Miljøfyrtårn-sertifiseres. ”Alle statlige virksomheter skal som et minimum ha et enkelt system for miljøledelse…………….”

Begrunnelse; Flere kommuner og fylkeskommuner har positive erfaringer med Miljøfyrtårnsertifisering av egne virksomheter. Også statlige virksomheter er Miljøfyrtårn. Gjennom KS Livskraftige kommuner introduseres Miljøfyrtårn som et verktøy. Det ville være et positivt signal om også staten signaliserer at Miljøfyrtårn er aktuell miljøsertifiseringsordning for statlige virksomheter med mindre miljøkonsekvenser. KS gjennom Livskraftige kommuner og alle hovedorganisasjoner (NHO, HSH, Bedriftsforbundet og LO) anbefaler Miljøfyrtårn for små- og mellomstore virksomheter. Dersom staten også gjør dette for sine virksomheter, vil signalene være utvetydige og koordinerte.

Side 77, siste avsnitt anbefales endret til;
”Det er behov for at næringslivet øker bruken av miljøledelsessystemer, og miljø¬sertifiserings og merkeordninger.……………………... Miljø- ledelse og sertifiseringssystemer som ISO 14001, EMAS og Miljøfyrtårn, miljørapportering etter regnskapsloven, miljømerking (som Svanemerket) er viktige hjelpemidler. . ………………….”

Begrunnelse; Endringen vil gi en, etter vårt syn, mer korrekt begrepsbruk, og rett benevning av Miljøfyrtårn.

stiftelsen_miljofyrtarn.pdf