Universitetet i Bergen

Høring - utkast til Norges strategi for bærekraftig utvikling

Vi viser til høringssak datert 5.06.07 hvor bl.a. Universitetet i Bergen inviteres til å komme med kommentarer til utkastet til Norges strategi for bærekraftig utvikling. Prodekanus ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, som også er professor ved Institutt for fysikk og teknologi, har gitt følgende kommentarer:

””Føre-var-prinsippet” angår ikke bare prognoser om hva som skjer med klimaet, det er enda viktigere hva som kan gjøres med dette, og i strategien hva Norge kan gjøre med dette. Vi står overfor en global utfordring der energi og klima ikke kan skilles ad, og der en rikt utrustet nasjon som Norge må se lenger enn bare sitt eget beste. Med et akselererende globalt energibehov og tilhørende klimautfordring, er ikke løsninger skreddersydde for norske forhold (inkludert muligheter til å subsidiere) spesielt aktuelle. Få land har samme muligheter som Norge til å bidra så det monner i å utvikle ny teknologi som kan gi verden energi til lavest mulig kostnad og høyest mulig sikkerhet. Da snakker vi både om utvikling av energikilder og energibærere, og ny teknologi til håndtering av CO2. Det hjelper lite hva vi gjør i Norges hvis storkonsumentene av energi, inkludert de kommende, finner det mest hensiktsmessig å utvinne kullforekomster til en rimeligst mulig penge. Vi er som nasjon godt i gang, men vi kan gjøre mer. Mange vil hevde at vi med vår rikdom fra fossile energikilder har et moralsk ansvar å bidra med mer.

Den store utfordringen er at når vi nå ser at det er behov for teknologi som for eksempel kan håndtere CO2 på en kostnadseffektiv måte, så finnes den ikke, og det vil ta tid å forske frem slik teknologi. Dette er et godt eksempel på at universitetene, og spesielt MNT-fagene, har hatt for dårlige kår slik at vi står overfor et etterslep og et gap som skulle ha vært fylt. Så hvis Norge virkelig skal være føre-var, så er det primære behovet en storstilt opptrapping av FoU. Da snakker vi om bærekraftig utvikling. ”

Universitetet i Bergen slutter seg til dette.

universitetet_i_bergen.pdf