Universitetet i Oslo - ProSus

Høringsuttalelse fra ProSus vedr utkast til Norges strategi for bærekraftig utvikling


Det strategiske universitetsprogrammet ProSus ved UiO vurderer Regjeringens utkast til strategi for bærekraftig utvikling som et viktig ledd i å synliggjøre norsk politikk for bærekraftig utvikling. Utkastet omfatter flere overordnede målsettinger, og referanser til sentrale vedtatte og planlagte tiltak som til sammen kan styrke norske tiltak for å fremme bærekraftig utvikling (b.u.). Utkastet kan imidlertid forsterkes på flere viktige punkter:

• ¾ Utkastet inneholder ingen eksplisitt drøfting av de sentrale målsettingenes status i forhold til hverandre: Hva skal prioriteres, og hvordan?

• ¾ Utkastet drøfter i liten grad relevante styringstiltak for oppfølging av strategien.

• ¾ Det er i liten eller ingen grad diskutert hvordan relevante politikkområ der kan samordnes bedre for å oppfylle målsettingene.

• ¾ Det er ikke tydeliggjort hvordan de sektorvise klimahandlingsplanene skal koples til strategien.

• ¾ Strategiske tiltak for å fremme en bærekraftig innovasjonspolitikk er fraværende.

• ¾ Det er i liten grad drøftet hvilke tiltak som kan bidra til å bryte med ikke-bærekraftig praksis.
Er det politisk og samfunnsmessig ønskelig og mulig å foreta endringer i dagens
produksjons- og forbruksmønstre?

• ¾ Tiltak for å bryte med ikke-bærekraftig praksis vil være svært utfordrende å gjennomføre, og bør bygge på bredt samfunnsmessig engasjement og medvirkning. Nye tiltak for medvirkning og samfunnskontakt på ulike nivå er (inkludert lokalt nivå) er imidlertid i liten grad diskutert.

• ¾ Det finnes et klart behov for en langsiktig satsing på strategisk, anvendt forskning for bærekraftig utvikling i bredere forstand enn den mer spesialiserte miljøfaglige forskningen det vises til.

Med referanse til egen forskning og evaluering vil ProSus derfor anbefale at det formuleres en klarere, mer konsis og politisk forpliktende strategi for bærekraftig utvikling - med klarere koplinger mot forpliktende sektorpolitiske strategier og handlingsplaner.
 
Utdypende kommentarer:
Vi viser til brev fra Finansdepartementet datert 05.06.2007. Program for forskning og utredning for et bærekraftig samfunn (ProSus), et strategisk universitetsprogram ved Universitetet i Oslo, vil med dette avgi sin høringsuttalelse.

ProSus har som mandat å produsere kunnskap for en mer effektiv realisering av Norges internasjonale og nasjonale forpliktelser vis à vis bærekraftig utvikling. ProSus har lang erfaring fra forskning og evaluering av nasjonal oppfølging av politikken for bærekraftig utvikling.1 Vår forskning viser at manglende helhetlig politisk styring og politisk-administrativ oppfølging leder til manglende resultater i forhold til målsettinger. Dette kan skape en svekket målformulering i neste fase, og bidrar videre til en svekkelse av demokratiets evne til å løse de mest alvorlige trusler mot balansen i det globale økosystemet.

I studier av politisk iverksetting har ProSus identifisert mekanismer som kan fremme en mer helhetlig og effektiv styring for bærekraftig utvikling på tvers av sektorer (horisontalt) og på tvers av styringsnivåer (vertikalt). ProSus har gjennom en årrekke deltatt i internasjonale forskningsprosjekter omkring temaet, og har vært en sentral medspiller i internasjonale evaluerings- og utredningsprosjekter i regi av blant annet OECD og European Environment Agency (EEA). 2

’Bærekraftig utvikling’ og ’frakopling’
I strategi-utkastets kapittel 2 diskuteres det hvordan bærekraftig utvikling har blitt forankret og fulgt opp i en internasjonal kontekst. På side 8 gjengis Brundtlandkommisjonens definisjon av ’bærekraftig utvikling’, og det pekes på behovet for videre økonomisk vekst innenfor naturens tålegrenser og internasjonal solidaritet. I denne gjennomgangen har man imidlertid utelatt en diskusjon av behovet for innovative sosio-økonomiske og institusjonelle endringer. For å realisere en bærekraftig økonomisk vekst med en mer rettferdig internasjonal fordeling, kreves det endringer i produksjons- og forbruksstrukturer. Dette vil igjen kreve blant annet ny og forbedret teknologi, endringer i politiske og institusjonelle rammer, og endrete økonomiske virkemidler. Behovet for slike endringer står sentralt i Brundtland-kommisjonens argumentasjon, men kommer ikke fram i strategi-utkastets bakgrunnskapittel.

En slik innovativ tilnærming vil kunne fremme frakobling av økonomiske drivekrefter fra målbare negative miljømessige og sosiale effekter (”decoupling”). Det er i strategi-utkastet ansatser til en drøfting av slik frakopling, blant annet i kapittel 4.1. Det pekes der på behovet for endrete produksjons-og forbruksmønstre, og det vises blant annet til bruken av fiskale virkemidler som miljøavgifter i den sammenheng. Det indikeres imidlertid ikke hvordan strategien skal bidra til dette mer konkret - eller om man som ledd i oppfølgingen av strategien eventuelt ser for seg en faktisk, substansiell endring av avgiftssystemet og/eller andre virkemidler.

I kapittel 5.6 løftes den nordiske samfunnsmodellen fram som et godt utgangspunkt for omstillinger i mer bærekraftig retning. Det pekes særlig på høy sysselsetting, koordinert lønnsdannelse og derigjennom små sosiale forskjeller. Imidlertid er det ikke vist til innovasjonsevne hvor de nordiske land også scorer høyt, samt behovet for (fortsatt) høye ambisjoner og relativt aktiv politisk styring på miljøområdet.

Mekanismer for effektiv styring og oppfølging av en nasjonal strategi
Utkastet framstår i hovedsak som en sammenstilling av allerede vedtatte og planlagte tiltak på flere politikk-områder. Det fremmes i kapittel 6 en rekke forslag til overordnete målsettinger. Men flere sider ved disse målene er uklare. Hvordan skal forholdet mellom de forskjellige, og til dels konkurrerende, målsettinger, prioriteres og koordineres? Hvilket styringsorgan har ansvar for å avgjøre innbyrdes konflikter og ”trade-offs”? Videre er målene relativt lite konkrete, og generelt mangler mer operative delmål. Målene koples heller ikke tilbake til identifiserbare og ansvarlige organer og mandater for oppfølging.

Finansdepartementet skal ha et fortsatt hovedansvar for samordning og oppfølging av b.u.-politikken og det legges opp til at status for gjennomføringen skal dokumenteres gjennom Nasjonalbudsjettet. Oppfølgingen skal fortsatt styres politisk gjennom et stats sekretærutvalg for bærekraftig utvikling. Vi savner imidlertid en grundigere vurdering av hvorvidt disse styringsgrepene er tilstrekkelige for å fremme bærekraftig utvikling. Vi mener det prinsipielt kan være en fordel at Finansdepartementet har et hovedansvar for oppfølgingen av strategien, men at dette ansvaret hittil har vært håndtert på en passiv og lite effektiv måte.

Forskning og internasjonale erfaringer kan dokumentere fordeler og ulemper ved ulike styringssystemer. Slike erfaringer er ikke reflektert eller referert til i utkastet til strategien eller underliggende dokumenter. Finansdepartementet legger generelt størst vekt på kostnadseffektive tiltak, og i mindre grad på tiltak som kan fremme en effektiv styring. Dette er en hovedutfordring om ansvaret skal forbli hos Finansdepartementet.

Erfaringer fra den forrige strategien og handlingsplanen for b.u. (NA21) indikerer at det i Norge ble lagt liten vekt på å integrere sektorpolitikk i en bredere politisk og institusjonell ramme for b.u. Internasjonale evalueringer og studier viser imidlertid at dette er en hovedutfordring hvis en faktisk skal realisere målet om bærekraftig utvikling. Dette ble også løftet fram av Brundtlandkommisjonen selv som en av de mest sentrale utfordringer.3

For å sikre en sektorvis oppfølging bør det igangsettes sektorvise prosesser der fagdepartementene får ansvar for å formulere et begrenset antall mål. Disse målene burde ha som formål å fremme en frakopling av økonomiske drivkrefter fra målbare negative miljømessige og sosiale effekter, jf. ovenfor. Slike mål bør utarbeides i dialog med de viktigste strategiske aktørene for hver sektor, og burde uttrykkes i en form der positive alternativer for bærekraftig produksjon og forbruk erstatter negative, ikke-bærekraftige koplinger. Målene bør reflektere særnorske forhold, samtidig som de kan relateres til internasjonale forpliktelser, strategier og mål.

Slike målsettinger bør være målbare og måloppnåelse bør kunne vurderes gjennom eksempelvis indikatorer. Vi mener de norske indikatorene, som ble endelig integrert i forrige handlingsplan/strategi fra 2005 - og som Regjeringen fortsatt ønsker å legge til grunn - er både for statiske og temamessig for ”smale” til å være hensiktsmessige. For å være effektive måleverktøy for endring, må indikatorene ta vesentlig større hensyn til interaksjon mellom aktører og effekter, og rettes klarere inn mot sektorielt ansvar og styringsmuligheter. Indikatorene bør også være egnet til å angi status for grad av frakopling. Med referanse til tidligere høringsuttalelser fra SUM-Pro Sus mener vi at de enkelte indikatorene og begrepsrammen de presenteres innenfor er for kategoriske og statiske. Sammenliknet med alternative indikatorsett (bl.a. fra land som Finland, Sverige og UK) kombinerer ikke de norske indikatorene en beskrivelse av status med en angivelse av endringstiltak.

Dette kan illustreres ved indikator nr. 9 ”Samlet energibruk pr enhet BNP”, med underkategori for ”energibruk fordelt på fornybare og ikke-fornybare kilder” (jf. kap. 6.4.1., s. 60). Denne indikatoren er ikke eksplisitt koplet til Regjeringens overordnede mål om: (1) å ”arbeide for at Norge skal være en miljøvennlig energinasjon, og ledende innenfor utviklingen av miljøvennlig energi”; eller (2) at ”regjeringen vil føre en helhetlig energipolitikk basert på effektiv utnyttelse av energiressursene og stimulere til økt bruk av fornybar energi” (kap. 6.4, s. 57). Indikator nr. 9 fanger heller ikke opp kildene for energibruk og tiltak for å fremme nye former for fornybar energi.

Lovverket utgjør en viktig styringsmekanisme, forutsatt at det implementeres og håndheves effektivt. Eksempelvis pålegger regnskapsloven alle norske bedrifter en miljørapportering i styrets årsberetning. ProSus har dokumentert at dette ikke fungerer etter hensikten.4 Vi mener det er påfallende at slik rapporteringsplikt ikke er omtalt i strategi-utkastet, jf. også at Finansdepartementet er ansvarlig myndighet for håndhevelse av dette lovverket. Strategi-utkastet viser til betydningen av næringslivets og bedrifters rapportering og synliggjøring av samfunnsansvaret (kap. 7.1). Samtidig vises det til miljøinformasjonsloven under kapittel 7.4. Vi mener at håndhevelse av miljøinformasjonsloven og miljørapporteringsforpliktelsen knyttet til regnskapsploven burde være bedre samordnet og integrert i strategi-utkastet.

Samordning og integrasjon av politikkområder
I strategien løftes særlig klimapolitikken fram. Det vises til stortingsmeldingen om sektorvise klimahandlingsplaner som en oppfølging på dette området. Det er imidlertid ikke lagt opp til å samordne oppfølgingen av klimapolitikken med oppfølgingen av b.u. -strategien. Mange av de utfordringene som ligger i en mer offensiv og langsiktig klimapolitikk er overlappende med de utfordringer som kan knyttes til fremme av bærekraftig utvikling. Samtidig viser blant annet erfaringene med utbygging av vindkraft at klimapolitiske målsettinger lett kan komme i konflikt med mål for biomangfold og naturvern. En norsk strategi for bærekraftig utvikling burde utgjøre en overordnet ramme for slike målkonflikter, med eksplisitte prosedyrer og organer for mer effektiv prioritering og gjennomføring. ”Governance for sustainable development” er et sentralt og essensielt tema i denne sammenheng.

Vi vil videre peke på at strategien rommer få eksplisitte koplinger til innovasjonspolitikken. I både EU og en rekke land som også utgjør sentrale konkurrentland for Norge, satses det i økende grad på en ”grønn innovasjonspolitikk” som samtidig kan bidra til bærekraftig utvikling. Regjeringens strategiutkast fanger ikke opp dette. Regjeringen har i andre sammenhenger uttrykt at den ønsker å gjøre Norge til et foregangsland for miljøteknologi. I St.meld. 26 (2006-07) Regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand, fremmer Regjeringen en rekke målsettinger for en mer aktiv politikk på dette området. Det vises til at dette vil bli videreutviklet i forbindelse med Regjeringens stortingsmelding om innovasjonspolitikk, uten at dette arbeidet reflekteres i utkastet. Vi mener det er av stor betydning å drøfte hvordan innovasjonspolitikken kan brukes strategisk inn mot politikken for bærekraftig utvikling, herunder klimapolitikken.5

Medvirkning og samfunnsdialog
Vi tror også at utkastet ville tjent på en grundigere drøfting av mulige tiltak for sterkere medvirkning fra og dialog med ulike samfunnsgrupper. Hvis samfunnsutviklingen i Norge skal styres i en mer bærekraftig retning vil det, som indikert ovenfor, være behov for strukturelle endringer i blant annet produksjons- og forbruksmønstre. Slike endringer vil kreve motivasjon og medvirkning fra sentrale aktører både innenfor og på tvers av de berørte sektorer.

Finland og Sverige har etablert egne kommisjoner for bærekraftig utvikling hvor sentrale samfunnsaktører møtes jevnlig for å bistå i oppfølgingen av de nasjonale strategiene og for å drøfte videre utvikling av politikken på dette området. I begge kommisjoner deltar sentrale statsråder og statsministeren. Dette er en type modell som både kan sikre et sterkere overordnet politisk mandat; større medvirkning og dialog; og en mer dynamisk oppfølging og videreutvikling av strategien.

Slik medvirkning må også ses i sammenheng med regionalt og lokalt nivå, og kommunenes rolle. Strategi-utkastet viser til KS’ satsing på ’Livskraftige kommuner’. Det gjøres dessverre få referanser til den relativt omfattende erfaringen med Lokal Agenda 21-arbeid i Norge fra slutten av 1990-tallet. ProSus har nylig publisert en bok med evaluering av arbeidet med Lokal Agenda 21 i Norge som burde være en relevant referanse i så henseende.6 ProSus har også hatt ansvaret for å koordinere EU-finansiert forskning rundt lokal og regional politikk for bærekraftig utvikling som burde være av relevans.7

Kunnskapsbehov og videre forskning for ’bærekraftig utvikling’
Vi vil endelig peke på at Regjeringen i strategi-utkastet ikke foretar en samlet vurdering av videre kunnskapsbehov og forskning for bærekraftig utvikling. Innledningsvis, under kapittel 3.1. (s. 12, siste avsnitt) vises det til behovet for forskning som kan sikre et godt kunnskapsgrunnlag. Imidlertid følger ikke strategi-utkastet opp dette på en helhetlig måte. På forskningsområdet vises det til de overordnede satsingsområdene som i hovedsak forvaltes av Norges forskningsråd. Det vises til at miljøforskning er ett av disse. Etter at forskningsprogrammet Miljø 2015 ble etablert tidligere i år, er forskning for bærekraftig utvikling ment å bli ivaretatt her. Det gjenstår imidlertid å se om dette er tilstrekkelig og robust nok som grunnlag for forskning som ivaretar alle aspekter ved ’bærekraftig utvikling’. Vi mener ProSus’ virksomhet gjennom mer enn 15 år (med utgangspunkt i Prosjekt Alternativ Framtid) er eksempel på at strategisk og anvendt samfunnsforskning kan gi viktige bidrag til å generere mer helhetlig kunnskap for realisering av bærekraftig utvikling; og at denne type forskning gir et helt nødvendig supplement til den mer spesialiserte miljøfaglige forskningen som gies prioritet i utkastet.

Endelig tilråding
Sammenfattende vil vi peke på at den forskning og evaluering som er gjennomført av ProSus dokumenterer at effektiv styring er avgjørende for å realisere en politikk for bærekraftig utvikling. Effektiv styring krever et klart politisk og administrativt mandat og institusjonell forankring. Videre må ansvaret for politisk-administrativ oppfølging og koordinering avklares og spesifiseres, ikke minst med hensyn til de berørte sektorer. ProSus vil derfor henstille til at det formuleres en klarere, mer konsis og politisk forpliktende strategi for bærekraftig utvikling - med klarere koplinger mot forpliktende sektorpolitiske strategier og handlingsplaner.

universitetet_i_oslo.pdf