WWW - Norge

Strategi for bærekraftig utvikling – WWFs høringsinnspill

Vi viser til Deres brev av 05.06.2007 der det bes om innspill til regjeringens forslag til handlingsplan for bærekraftig utvikling. Vi viser også til WWFs tidligere innspill knyttet til arbeidet med bærekraftig utvikling og indikatorer for bærekraftig utvikling. Vi viser også til rapporten som ble lagt fram for finansminster Kristin Halvorsen og miljøvernminister Helen Bjørnøy av den svenske ekspertgruppen den 20. mars 2007. Ekspertutvalget la fram klar kritikk av sentrale deler av Norges arbeid med å sikre bærekraftig utvikling. I deler av våre innspill (særlig knyttet til biologisk mangfold), blir det henvist til konklusjoner fra deres arbeid. Vårt høringsinnspill er hovedsaklig konsentrert om temaene biologisk mangfold, klima og bistand.

WWFs hovedkonklusjoner
x Strategien for bærekraftig utvikling må følges opp av forpliktende og tidfestede mål for de ulike sektordepartementene, ikke minst når det gjelder å redusere tap av biologisk mangfold og reduksjoner i klimautslipp.
x Strategien må følges opp ved at nødvendige ressurser for å nå sentrale mål for bærekraftig utvikling blir bevilget over Statsbudsjettet. Dette gjelder ikke minst til arbeidet for å stanse tap av biologisk mangfold innen 2010.
x Strategien må inneholde klare mål for klimagasskutt. Klimameldingen mangler konkrete tiltak og mål for hver sektor som Regjeringen har lovet. Resultatet er at Norges klimautslipp i 2020 kan være høyere enn våre forpliktelser under Kyotoprotokollen. Dette er ikke bærekraftig.
x Strategien må ha klare mål for miljø i bistanden og inneholde virkemidler for å sikre god måloppnåelse for miljø i bistanden, slik Stortinget har vedtatt.
x Strategien må sikre at Olje for utvikling har en sivilsamfunnskomponent på miljø. WWF mener at dette er kritisk for at programmet skal lykkes med sine mål.
x Strategien må sikre at frivillige organisasjoner har tilstrekkelige ressurser til å kunne delta i de politiske prosessene rundt bærekraftig utvikling på nasjonalt nivå, sentralt og regionalt/lokalt, samt å jobbe med dette temaet også i internasjonale fora, herunder arbeid knyttet opp mot EU/EØS.

Overordnete kommentarer
WWF mener det er svært positivt at regjeringen ønsker å sette arbeidet med bærekraftig utvvikling høyt på dagsorden, og ser i den foreslåtte strategien mange gode tiltak. Det er positivt at strategien er tenkt å være overordnet hele politikkområdet og at den innbefatter deltakelse fra næringsliv, organisasjoner, kommuner, forskning og undervsning, samt den enkelte samfunnsborger. WWF er positive til forslaget om å opprette et nasjonalt råd for bærekraftig utvikling for å styrke arbeidet utenfor regjeringen. Det er også positivt at regjeringen gjennom strategien prøver å etterfølge mange av de anbefalinger som den svenske ekspertgruppen kom med i sin evaluering av Norges tidligere arbeid med bærekraftig uvikling. Det økte fokuset i denne strategien på Norges bidrag til mer bærekraftig utvikling i verden forøvrig er også nødvendig. WWF er positive til at regjeringen vil arbeide for opprettelsen av en Verdens Miljøorganisasjon.

WWF har merket seg strategiens vektlegging av at en bærekraftig utvikling kun kan skje innen økologiske begrensninger og at bærekraftig utvikling må ivaretas på alle politikkområder. Derimot er vi mer skeptiske til om de ulike departementer virkelig vil sikre dette innen sin sektor dersom den overordnete strategien ikke følges opp av helt konkrete mål og rammer. Derfor mener vi at det for hver sektor/politkkområde må settes tidfestede og forpliktede mål for departementene.

Bærekraftig produksjon og forbruk
Vårt forbruk av varer importert fra andre land er ofte ikke bærekraftig høstet eller de er produsert på en måte som direkte eller indirekte har medført miljøskade eller tap av naturmangfold i produksjonslandet. WWF er derfor svært positive til at regjeringen utvikler en indikator som viser miljø- og res sursvirkningene av norsk forbruk for de viktigste forbrukskategoriene og for sammenhengen mellom norsk forbruk og miljø i global sammenheng – Norges globale ”fotavtrykk”. Dette er svært viktig for å gi et bilde av at bærekraftig utvikling ikke bare kan ses på på nasjonalt nivå, men at vårt forbruk har konsekvenser andre steder i verden.

Det er positivt at regjeringen vil jobbe for et internasjonalt handelseregime hvor hensyn til bl.a. miljø skal tillegges avgjørende vekt. WWF savner imidlertid lansering av flere virkemidler for å sikre at vårt forbruk ikke har negative konsekvenser for natur og naturressurser i andre land som vi importerer varer og produkter fra.

Biologisk mangfold
Det svenske ekspertutvalget mente det er tvilsomt om Norge kan nå målet om å stanse tapet av biologisk mangfold med dagens innsats. Utvalget kom med en rekke konkrete forsalg til forbedringer. Under følger en gjennomgang av det WWF mener må være prioriterte tiltak for å stanse tapet av biologisk mangfold.

1. Fastsett tydelige og forpliktende mål for de ulike departementer/sektorer
Resultatmål i bærekraftstrategien må settes i tråd med sentrale nasjonale miljømål. Dette gjelder ikke minst innen de store næringssektorene, der det har vært tradisjon for et rent res sursfokus og ikke på naturmangfoldet som helhet (økosystemtilnærming), slik regjeringen understreker betydningen av i sin strategi. Fortsatt er det næringshensynene som har klar forrang i de fleste saker i disse sektorene, noe som har hatt og fortsatt har store negative konsekvenser for naturmangfoldet. Dette gjelder særlig Olje- og energidepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet. Delmålene som er satt opp under ”naturressurser” er fortsatt preget av et rent ressursperpektiv og ikke et naturmangfoldperspektiv. Det kan ikke være slik at all natur som høstes/dyrkes ikke skal ha klare mål for bevaring av naturmangfold. Dette omfatter tross alt det meste av vår natur. En overordnet bærekraftstrategi må derfor også sette forpliktende miljømål for ressursforvaltningen. Dette er helt nødvendig dersom det sentrale miljømålet om at Norge skal stanse tap av biologisk mangfold innen 2010 skal nås.

2. Nasjonale miljømål må følges opp med penger over statsbudsjettet
Nasjonale miljømål må brytes ned til konkrete mål og tiltak på sektornivå. Mål og tiltak på sektornivå må følges opp av nødvendige og øremerkede bevilgninger til hver sektor. Det må gjøres tydelig hvem som har ansvaret for gjennomføring av tiltakene. Sektorene må rapportere på oppfølging av tiltak for å nå nasjonale miljømål.

3. Nasjonale miljømål må brytes ned til lokalt nivå
De nasjonale miljømålene med tiltak må brytes ned til lokalt nivå. Dette gjør det tydeligere og mer forpliktende for også andre forvaltningsnivåer å følge opp tiltakene. Det må også tydeliggjøres hvem som har ansvar for hvilke tiltak og kreves at måloppnåelsen blir evaluert jevnlig. Dersom ansvar for tiltak delegeres til et lavere forvaltningsnivå, må det settes krav om at forvaltningsnivået har nødvendige ressurser og kompetanse.

4. Mer penger til biologisk mangfold generelt
Penger som bevilges over Statsbudsjettet til naturvern/biologisk mangfold må økes kraftig om tapet av biologisk mangfold skal stanses. Det betyr en kraftig økning til kartlegging og overvåking, vern og forvaltning/skj øtsel.

5. Kunnskapsheving og økt forståelse
Økt kunnskap og bedre formidling av artskunnskap og økologi er nødvendig for å skape større forståelse for naturvern lokalt. Strategien for bærekraftig utvikling må følges opp av økte bevilgninger over Statsbudsjettet til arbeid med å øke kunnskapen om våre arter og sammenhenger i naturen. Dette må bla. innebære et krafttak for arbeid med rødlister, svartelister og kartlegging av nye arter. Det må spesielt satses på kunnskapsheving om truede arter og naturtyper. Norge bør starte opp et Artsprosjekt i likhet med det som foregår i Sverige. Det må også gis mer penger til forskning på biologisk mangfold, økologi og sammenhengen mellom menneskelig påvirkning/samfunnsendringer og effekter på biologisk mangfold. Kravene til kommunal forvaltning av naturmangfoldet må skjerpes og midler til dette øremerkes.

6. Bedre forvaltning og skjøtsel av verneområder
Riksrevisjonen har konkludert med at ca. 30 prosent av norske verneområder er truet. Også det svenske ekspertutvalget peker på at forvaltningen og skjøtselen av verneområder må forbedres. Strategien for bærekraftig utvikling må inneholde planer for utarbeidelse av skjøtselsplaner for verneområder, og planene må følges opp av bevilgninger over Statsbudsjettet til nødvendig skjøtsel og forvaltning slik at tap av biologisk mangfold stanses.

7. Indikatorer for biologisk mangfold
Indikatorene bør utvides til å omfatte bla. indikatorer for vern og skjøtsel og for truede arter. Regjeringens naturindeks (”indikatorer for naturtilstand”) for Norge må bli godt et måleverktøy for endringer i Norges levende naturrikdommer, og må få påvirkning på politikkutformingen dersom utvikingen går i feil retning. Vi viser også til tidligere innspill av 13.05.2005 når det gjelder vårt syn på indikatorer for biologisk mangfold.

8. Norsk naturvern bør etterligne EUs naturvernsystem
Norge henger etter Sverige og andre europeiske land når det gjelder et systematisk og faglig basert naturvern. Norge må sikre et naturvern som ligner EUs Natura 2000-system, men som er enda bedre. Norge bør lage et system som er tilpasset norske forhold. Den nye naturmangfoldloven må bli minst like bra som EUs habitatdirektiv, og helst bedre på en rekke punkter.

9. Vern av natur minst på nivå med EU
Pr i dag er 14,2 % av Norges fastlandsareal vernet. Prosentandelen i EU er 18. Norge må verne minst like stor andel av sin natur som EU, og et nettverk av verneområder minst på nivå med EU. Det er svært viktig at også marine områder omfattes av det ytterligere vernet.

10. Systematisk områdevern og representativt vern
I likhet med EU har Norge som mål å verne et representativt utvalg av alle naturtyper. Men vi er langt ifra dette målet. Arealmes sig er det meste av våre verneområder fjellområder. Høyproduktive områder med stort biomangfold er fortsatt sterkt underrepresentert. EU har med Natura 2000 hatt et mer strukturert, vitenskapsbasert og målrettet vernearbeid enn oss. Norge må sikre like faglig basert og målrettet arbeid med vern av representativ natur som EU.

11. Tettere samarbeid med EU om bevaring av biologisk mangfold
Norge bør bruke de samme systemene for utvelgelse av truede arter og naturtyper, overvåking osv. som EU. Dette vil også gjøre det enklere å sammenligne Norges innsats med andre lands innsats med hensyn til å ta vare på biologisk mangfold. Norge må bidra mer aktivt med data og rapportering til Natura 2000-systemet gjennom deltaking i Det europeiske miljøbyrået (EEA).

12. Deltakelse i LIFE +
LIFE+ er et program som støtter opp under og delfinansierer tiltak knyttet til gjennomføringen av fellesskapets natur- og miljøvernpolitikk. Norge bør delta i dette programmet når det blir endelig vedtatt av EU i løpet av 2007.

13. Deltakelse i EUs naturforvaltningsfora
Norge må delta i de fora som forvalter EUs sentrale regelverk på naturforvaltningsområdet. Dette vil være en parallell til vår deltaking innen de fagområdene som inngår i EØS-avtalen. Norge må møte som observatør i komiteen som forvalter habitatdirektivet for å kunne utveksle erfaringer med EU og EUs medlemsland, og gi innspill til utvikling av EUs politikk på dette området.

14. Handlingsplaner for truede arter og naturtyper
Arbeidet med utarbeidelse av handlingsplaner for truede arter må utvides kraftig og nødvendige penger til gjennomføring må bevilges over Statsbudsjettet. I Norge har vii dag kun fem slike planer, mens Sverige skal igangsette 210 handlingsprogrammer for truede arter innen 2010. Strategien må også inneholde mål og tiltak for å sikre truede naturtyper – i og utenfor verneområder.

15. Bekjempe skadelige fremmede arter
Den nasjonale tverrsektorielle strategi mot fremmede arter som ble lagt fram våren 2007, må følges opp av penger over Statsbbudsjettet til tiltak for bekjempelse av de mest skadelige artene.

16. Krav om og penger til økt kompetanse i forvaltningen
Det må settes krav til miljø- og naturviterkompetanse i kommunen, og penger til dette bør øremerkes gjennom overføringene til kommunene. Det må også sikres tilstrekkelig kompetanse og kapasitet på andre forvaltningsnivåer som har ansvar for og innvirkning på biologisk mangfold.

Klima
I Soria Moria-erklæringen sies det at regjeringen skal ”gjennomføre sektorvise klimahandlingsplaner, hvor det skal settes konkrete mål for hvor mye hver sektor skal bidra til at Norge når klimaforpliktelsene fra Kyoto.”

Det siste året har det blitt etablert en sterk klimaopinion. Folket er klar for reelle klimakutt. Dette politiske rommet har ikke Regjeringen utnyttet i vårens Stortingsmelding om klimapolitikken, og det gjenstår å få på plass ”sektorvise klimahandlingsplaner, hvor det skal settes konkrete mål for hvor mye hver sektor skal bidra til at Norge når klimaforpliktelsene fra Kyoto”. WWF mener dette bør prioriteres i en bærekraftsstrategi.

De langsiktige målene for Regjeringens klimapolitikk er gode, men norske storleverandører av klimautslipp kan forsette som før. Klimameldingen mangler konkrete tiltak og mål for hver sektor som Regjeringen har lovet. Resultatet er at Norges klimautslipp i 2020 kan være høyere enn våre forpliktelser under Kyotoprotokollen. Dette er ikke bærekraftig. Dersom utslippsprognosene øker som følge av trafikkvekst, flere oljefelt eller gasskraftverk uten CO2-rensing, legger Regjeringen opp til at disse utslippene skal tillates. Dette vil bli utviklingen fram mot 2020 uten konkrete tiltak innenfor disse sektorene.

Under følger en grundigere omtale av WWFs klimaløsninger, globalt og nasjonalt.

WWFs globale klimaløsning
Det er teknisk og industrielt mulig å begrense økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen til to grader over førindustrielt nivå. Verden har tekniske løsninger og det er fortsatt tid nok for industrien til å ferdigutvikle, effektivisere og oppskalere produksjonen av bærekraftige løsninger som er tilgjengelig i dag. Dette kommer imidlertid ikke til å gå å av seg selv. Tiden er rett og slett for knapp. For å få til en løsning som sikrer at tograders-terskelen ikke overskrides, må kursen legges kraftig om i løpet av de neste fem årene. WWF har identifisert seks hovedforutsetninger for å kunne møte verdens økende energibehov og samtidig unngå de mest dramatiske klimaendringene.

1. Energieffektivisering NÅ! WWFs modell viser at det er mulig å møte en økende etterspørsel etter energitjenester uten å øke energiproduksjonen. For å vinne tid til videreutvikling og innfasing av fornybar energiproduksjon må eksisterende løsninger for mer effektiv energibruk innfases umiddelbart. Dette er i stor grad hyllevare, men det må legges til rette for akselerert innfasing.

2Stans avskogningen, spesielt i tropiske områder. Dette er et sentralt element for en stabil klimaløsning. Med fortsatt avskogning vil behovet for utslippsreduksjoner snart bli uhåndterlig stort.

3. Akselerert utvikling av lavutslippsteknologier. Det kommer ikke til å bli én vinner i fremtidens bærekraftige energiløsning. For å møte utfordringene vi står overfor innefor de tidsrammer vi har til rådighet, er det nødvendig å satse samtidig på mange teknologiløsninger. Vind, vann, sol og bioenergi vil alle måtte bidra til å fylle forskjellige segmenter i energiforsyningen, avhengig av geografiske forhold og hvilken type energitjenester det er behov for.

4. Utvikling av fleksible drivstoffløsninger. Spesielt i transportsektoren vil det være behov for drivstoffløsninger som gjør det mulig å lagre og distribuere energi fra for eksempel vind og sol. Lagring av elektrisitet i batterier er en mulighet, men det kan også bli behov for løsninger som krever store infrastrukturtilpasninger, som bruk av hydrogen som energibærer.

5. Naturgass som en mellomløsning. For å unngå storstilt satsning på kullkraft, før alternative energikilder når fullskala produksjonsnivå, kan naturgass fylle et behov i en mellomperiode. Elektrisitet produsert fra naturgass gir betydelig lavere CO2 -utslipp enn fra kullkraft. Storsilt utvikling av kullkraft nå innebærer at vi må leve med disse kraftverkene i 20-30 år fremover.

6. Karbonfangst og -lagring. WWFs modell viser at vi ikke kommer utenom rask innfasing av teknologier for å rense og lagre CO2 fra fossil kraftproduksjon. Innen 2050 må alle gjenværende fossile kraftverk være utstyrt med slik teknologi.
 
Figur 1 

Figuren viser hvordan økende globalt energibehov møtes med mer effektiv energibruk (gule kiler), mens fornybare energikilder (blå kiler) utvikles og innfases over noe lenger tid. På denne måten tilfredstilles verdens økende behov for energitjenester samtidig som bruken av fossile energikilder (sort felt) reduseres til et minimum

WWFs tiltak for 30% kutt i klimautslipp i Norge
Skal vi klare å unngå de meste dramatiske klimaendringene, må trenden med økende globale utslipp av klimagasser snus i løpet av de neste 5 til 10 årene. WWFs klimaløsning for Norge viser hvordan Norge kan ta sin del av ansvaret for å redusere de globale utslippene gjennom å kutte egne utslipp av klimagasser med 30 % i forhold til 1990-nivå innen 2020, og 80 % innen 2050. Norge kan etablere dette målet nå og iverksette en tiltaksplan med årlige utslippskutt på 3,5 % allerede fra 2007.

For å bidra til en global løsning må Norge kutte sitt utslipp med 30 % i forhold til 1990-nivå innen 2020. Dette er 7 millioner tonn mer enn det Lavutslippsutvalget foreslår gjennom sin helhetsløsning. WWF har derfor vurdert de mulige tiltakene og laget en mer ambisiøs plan for klimakutt i Norge basert på lavutslippsutvalgets helhetsløsning. WWFs plan for klimakutt er slik at summen av tiltakene gir den utslippsreduksjonen som Norge faktisk må gjennomføre for å kunne si at vi yter et rimelig bidrag i kampen mot farlige klimaendringer.

Sammenlignet med Norges totalutslipp av klimagasser i 2005 må karbonbudsjettet for 2020 slankes med 20 millioner tonn, til 35 millioner tonn. Det tilsvarer en reduksjon på 30 % i forhold til 1990-nivå, da utslippet var på 50 millioner tonn. Begynner vi omleggingen i dag, må utslippene redusere med omtrent 3,5 % per år frem til 2020. Jo lenger vi venter, jo mer må de årlige utslippene reduseres til en høyere kostnad.

WWFs norske klimapakke, basert på Lavutslippsutvalget pluss avvikling av støtte til kraftkrevende industri, viser at dette er fullt gjennomførbart. Det krever robuste politiske grep og forutsetter en generell forståelse av at ikke alt kan bli ved det gamle, men innebærer ingen vesentlig endring i velferd eller livsstil. Her er tiltakene:

1. Energieffektivisering (Kutt: to millioner tonn (Mt) årlig)
Energieffektivisering i bygg og bruk av bioenergi til oppvarming kutter utslippene med ca. to Mt. Dette kan bli oppfylt med det målet og den finansieringen regjeringen har skissert i årets statsbudsj ett.

2. Prosessindustrien (Kutt: Fire Mt årlig)
Næringspolitikken dreies fra støtte til kraftkrevende industri til satsing på teknologi for alternativ energi. Subsidiering av energibruk opphører. Industrien betaler faktiske kostnader ved forurensing gjennom CO2-avgift og kjøp av utslippskvoter. Dette kan føre til utfasing av en del kraftkrevende industri og gir utslippskutt på ca. fire Mt per år. Spart energi åpner nye muligheter – se neste punkt.

3. Petroleumsvirksomhet (Kutt: Åtte Mt årlig)
Elektrifisering av sokkelen: Gasskraftverk på plattformene erstattes av strøm fra land, som sparer tre Mt, på toppen av forventet kutt på fem Mt som følge av redusert olje- og gassaktivitet i årene framover.

4. Energieffektive kjøretøy (Kutt: Fire Mt årlig)
Kraftig styrking av avgiftsomleggingen som Regjeringen har startet, dreier bilsalget mot mer energieffektive modeller. 30 prosent mer effektive biler gir tre Mt utslippskutt. Biodrivstoff, bedre og billigere kollektivtrafikk, og mer effektiv godstransport med overføring av transport fra bil til bane og båt, bidrar med minst ytterligere ett Mt.

5. Avfalldeponering (Kutt: To Mt årlig)
Forbud mot deponering av organisk avfall er vedtatt, innføres i 2009 og vil gi kutt på ca to Mt per år.
 
Figur 2 

6. Hva bli konsekvensene av disse tiltakene?
Pengestrømmen fra petroleumssektoren blir noe mindre. Tallet blir stort, men prosentandelen av det vi tjener på å pumpe opp klimaproblemet, blir liten. Vi mister noen arbeidsplasser i kraftkrevende industri, men kan satse desto mer i andre sektorer. Sparte kraftsubsidier brukes til støtte for dem som berøres og til næringsutvikling. Strøm og drivstoff blir dyrere. Mange får en kostnad ved å installere varmepumpe, bytte ut oljefyr osv. Det meste blir spart inn over noen år med mindre strømforbruk. Drivstoffgjerrige biler og kollektivtrafikk blir billigere, bensinslukere og flyreiser blir dyrere.

Virkemidler
Gjennomføringen av tiltakene over vil kreve betydelige avgiftsomlegginger. Det er viktig at dette gjøres på en konsekvent og transparent måte hvor prinsippet om at forurenser betaler, blir bærende. Dette må inkludere:

x Fjerning av alle former for subsidier på energibruk, med unntak av støtte til energieffektivisering og innfasing av fornybar energi. Det langsiktige målet må imidlertid være at produksjon av fornybar energi blir lønnsom uten subsidier når fossil energibruk får en pris som reflekterer den faktiske miljøbelastningen ved utslipp av CO2.
x Omfanget av CO2-avgiften utvides. Inntekten fra spesifikke CO2-avgifter må brukes uavkortet til direkte kompensasjon for de avgiftsbelagte utslippene, gjennom kjøp av CO2-kvoter som trekkes ut av markedet (dvs. det europeiske kvotemarkedet).
x Dieselavgifter sidestilles med bensinavgifter og begge økes. Ordningen med avgiftsfri diesel avvikles – også for internasjonal luft- og skipsfart.
x El-avgiften økes betydelig for å fremme oppgradering av energiløsninger i eldre bygg, og generell energieffektivisering.
x Bruk av fyringsolje utfases gjennom forbud og innbytteordninger.

Den omleggingen regjeringen startet av bilavgiften må videreføres. For å endre historisk kjøpesterke nordmenns bilvalg er det imidlertid nødvendig med vesentlig sterkere vektlegging av CO2-utslippet. Det er også viktig at prisdifferensiering får sterkere utslag i det laveste prissjiktet slik at avgiften bidrar til at gjennomsnittsforbruket virkelig trekkes nedover.

Avgiftstilpassingen for hybridbiler må styrkes for biler med moderat total motoreffekt. Det bør imidlertid settes et tak for hvor stor total motoreffekt bilen kan ha før avgiftsreduksjonen bortfaller.

Forslaget om forbud mot oljefyr må gjennomføres. Inntektene fra avgiftene over bør gi riklig rom for en ordning med subsidiert bytte til biobasert fyring.

Alle planer om økt bruk av distribuert naturgass må skrinlegges.

Bistand
Bistand er et av de mest sentrale virkemidler for å bidra til en mer bærekraftig utvikling i fattige land. Strategien for bærekraftig utvikling må ha klare mål for miljø i bistanden og inneholde virkemidler for å sikre god måloppnåelse for miljø i bistanden, slik Stortinget har vedtatt. Strategien må også sikre at Olje for utvikling har en sivilsamfunnskomponent på miljø. WWF mener at dette er kritisk for at programmet skal lykkes med sine mål. Vi utdyper under våre synspunkter på frivillige organisasjoner rolle i norsk bistand, samt syn på miljømål i norsk bistand.

Bistand gjennom frivillige organisasjoner
I internasjonal målestokk kanaliserer Norge en svært stor andel av bistanden gjennom frivillige organisasjoner, i all hovedsak norske frivillige organisasjoner og i overraskande liten grad lokale, nasjonale og internasjonale frivillige organisasjoner.

Det er et eksplisitt mål for norsk bistand å sikre støtte i det brede lag av det norske folk, et mål WWF anerkjenner legitimiteten og nødvendigheten av gitt at Norge på sikt skal opprettholde et høyt kvantitativt nivå på bistanden. Omfattande bruk av norske NGOer er et sentralt og trolig effektivt virkemiddel i så måte.

Den mest sentrale problemstillingen i forhold til kanalbruk i bistanden generelt, og frivillige organisasjonar spesielt, er ikke om 25 prosent av bistanden gjennom frivillige organisasjoner er ”for mye”, ”akkurat passe” eller ”for lite”. Det sentrale bør være om norske og andre frivillige organisasjoner er effektive virkemidler for å nå klart definerte norske bistandsmål. Noen bistandsmål vil effektivt kunne nås gjennom frivillige organisasjoner, andre ikke. På dette feltet mener WWF at norsk bistand tidvis har utvist vesentlige svakheter.

Tre viktige svakheter i denne sammenheng er:
a) Mangelen på klart definerte operative mål for bistanden.
b) Mangelen på klart definerte kriterium for kompetanse, kapasitet og andre rammebetingelser som er nødvendige for å nå målene.
c) Mangel på systematiske vurderinger av ulike kanaler og hvor kompetente og effektive de vil være (målt opp mot kriterium i b)) for å nå mål i bistanden.

Denne problemstillingen er gyldig både for frivillige organisasjoner og andre kanaler i bistanden, og er en stor utfordring for en påstått resultatorientert norsk bistand. Hva som er ”riktig” andel bistand gjennom frivillige organisasjoner, og hvordan bistand best blir fordelt mellom ulike (typer) frivillige organisasjoner, bør bli definert som et resultat av prosessen skissert over, ikke ut fra en forhåndsidé om hva som er ”riktig nivå”. WWF ser ikke at denne prosessen er den mest sentrale i å definere dagens omfang og innretning av bistand gjennom frivillige organisasjoner, altså er det ikke sannsynliggjort at dagens nivå på bistand gjennom frivillige organisasjoner verken er ”rett” eller ”feil”.

Kvantitet kontra kvalitet i norsk bistand
WWF støtter et høyt nivå på norsk bistand og er positive til regjeringens mål om å å oppfylle 1-prosentmålet for bistand. WWF mener at det samtidig som Norge opprettholder et stort omfang på bistanden er tvingende nødvendig med kraftig økt fokus på kvalitet og resultatoppnåelse i norsk (og internasjonal) bistand.

WWF vil her gi honør til dagens regjering og dagens ledelse i Norad, som synes å ville vektlegge resultat i vesentleg større grad enn tidlegere og har gjort administrative grep for å øke fokus på resultat- og måloppnåelse. Dette omfatter endringer i forvaltningsregimet for frivillige organisasjoner som WWF ser positivt på. Det gjenstår fortsatt å se om det blir praktiske endringer i form av endret bistandspraksis, og ikke minst at godt funderte kriterium og indikatorer for kvalitet og resultat blir koblet til pengebruk/tildelinger på en måte som sikrer at det blir bedre bistand per krone.

Miljø i norsk bistand
Miljø og bærekraftig naturressursforvaltning har vært et mål i norsk bistand i over 20 år. Omfattende dokumentasjon fra en rekke institusjoner og organisasjoner viser at norsk miljøspesifikk bistand har vært sterkt overdrevet i omfang (grov overrapportering) og er preget av manglende planmessighet, systematikk og strategisk innretning. I tillegg er system og prosesser for å integrere miljøhensyn i andre deler av bistanden svakt utviklet og dårlig gjennomført på flere viktige områder. I arbeidet for bærekraftig utvikling er det derfor mange indikasjoner på at norsk bistand ikke har klart å håndtere miljødimensjonen, som en av de tre sentrale dimensjonene, på ein god måte.

Norsk bistand har i dag som mål å bli verdensledende innen miljø. WWF savner tydelige ambisjoner på dette feltet i utkastet til strategi for bærekraftig utvikling. For å starte å nærme seg dette målet bør norsk bistand blant annet:
a) Definere operative mål for de regioner og tematiske områder norsk bistand ønsker å bli gode. Utenriksdepartementets handlingsplan for miljørettet utviklingssamarbeid (juni 2006) er et viktig første skritt på vegen, men inneholder ikke operative mål. Målformuleringene i denne handlingsplanen er i all hovedsak av samme type som i tidligere strategier, som har sviktet i gjennomføring blant annet på grunn av et ”vakuum” mellom overordnete politiske prioriteringer og meningsfulle mål på operativt nivå. Dette vakuumet må fylles.
 b) Kritisk, og basert på klare kriterium og krav, vurdere hvilke virkemidler som er best egnet for å nå disse operative målene.
c) Øke kompetanse og kapasitet internt i bistandsforvaltningen og inngå strategiske partnerskap for å supplere kompetanse og kapasitet for å kunne håndtere de utfordringene som finnes i arbeidet for å gjøre Norge bedre og på sikt verdensledende innen miljøbistand.

Alt dette bør skje innenfor et internasjonalt rammeverk for bistand som blant annet sikrer god lokal og nasjonal forankring i samarbeidsland og –regioner, samt koordinering med tiltak i regi av lokale/nasjonale krefter og internasjonale donorer.

Uten at norsk bistand i løpet av relativt kort tid håndterer disse (og andre) problemstillinger og utfordringer vil krafttaket for norsk miljøbistand slå feil, og norsk bistand vil fortsatt ikke klare å håndtere miljødimensjonen i arbeidet for en bærekraftig utvikling på en tilfredsstillende måte.

Bred medvirkning og oppfølging

Frivillige organisasjoner
WWF er glad for at regjeringen i sitt utkast til strategi vektlegger betydningen av frivillige organisasjoner i arbeidet med bærekraftig utvikling. Frivillige organisasjoner sitter på betydelig kompetanse og er viktige formidlere til opinionen om kunnskap om miljøspørsmål og andre sentrale temaer knyttet til bærekraftig utvikling, og de bidrar til å engasjement rundt disse temaene. Frivillige organisasjoner har også en betydlig kunnskap og erfaring fra arbeid med lokale prosjekter. Organisasjoner som WWF-Norge mottar også offentlige midler til å drive prosjekter som bidrar til en mer bærekraftig utvikling lokalt i flere land i Afrika, Øst-Europa, Balkan og Kaukasus, og har stor erfaring fra arbeid med natur- og miljøspørsmål lokalt fra disse områdene.

WWF vil imidlertid minne om betydningen av å sikre frivillige organisasjoner tilstrekkelige ressurser til å kunne delta i de politiske prosessene rundt bærekraftig utvikling på nasjonalt nivå, sentralt og regionalt/lokalt, samt åjobbe med dette temaet også i internasjonale fora, herunder arbeid knyttet opp mot EU/EØS. Vi savner en konkretisering av virkemidler for å sikre dette.

Vi ønsker regjeringen lykke til med det videre arbeidet med strategien for bærekraftig utvikling.

www_norge.pdf