Oljeindustriens Landsforening

Høring om forslag til forskrift om forenklet anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder


Oljeindustriens Landsforening, OLF, viser til Finansdepartementets høringsbrev av 05.07.07 vedrørende forslag til forskrift om forenklet anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder, utarbeidet av Norsk Regnskapsstiftelse, NRS.

OLF er positiv til at Forskrift om forenklet anvendelse av IFRS innføres. Forenklet IFRS bør gjøres så enkelt som mulig, spesielt med hensyn til notekrav, slik at flest mulig velger å benytte Forenklet IFRS da Forenklet IFRS vil øke regnskapskvaliteten i Norge. Nedenfor har OLF gjennomgått de enkelte punkter i forslaget og kommentert på disse.

1. Innledning

OLF har ingen kommentarer til innledningskapitlet til NRS sitt høringsnotat.

2. Bakgrunn

OLF deler NRS sin oppfatning av bakgrunnen for at det utarbeides forslag til forskrift om forenklet anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder.

3. Virkeområde - hvem kan bruke forenklet IFRS

Prinsipielt mener OLF at det ikke burde utvikles en særnorsk IFRS. Forenklet IFRS i Norge bør, etter OLFs oppfatning, være IFRS SME.

OLF ser positivt på at Finansdepartementet, inntil IFRS SME foreligger, åpner for bruk av "forenklet IFRS" og OLF er enig i utvidelsen av virkeområdet. Målet må være at flest mulig benytter samme regnskapsrapportering slik at selskapene blir sammenlignbare uten ar det blir for arbeidskrevende. Dette oppnås ved å benytte IFRS regnskapsprinsipper men ikke fulle noter. Det foreliggende forskriftsforslag er altfor komplisert. Etter OLFs oppfatning burde en kunne videreføre fjorårets forskrift, dog slik at den endres til det foreslåtte utvidede virkeområde.

4. Regnskapets bestanddeler og oppstillingsplaner


4.1. Generelt

Etter OLFs mening er tolkningen av regnskapslovens § 3-9 for streng og følger ikke direkte av loven. Da Forenklet IFRS ikke gir unntak fra oppstillingsplanen og bestanddeler mener vi at regnskapslovens krav må følges og kravene om bestanddeler i IAS 1 ikke gjelder selskap som følger Forskriften.

4.2 Resultatregnskap og balanse

I høringsnotatet mener NRS at klassifiseringen må følge IFRS sine regler, Etter OLFs vurdering følger ikke dette av regnskapslovens § 3-9 siden det er regnskapslovens oppstillingsplan som skal benyttes. Når det gjelder tolkning av klassifiseringsreglene må IFRS benyttes (f.eks at en ikke kan ha ekstraordinære poster). På sikt mener OLF at loven bør endres slik at oppstillingsplanen som benyttes etter IFRS også kan benyttes ved bruk av Forenklet IFRS.

4.3 Oppstilling over endring i egenkapital

OLF mener at det ikke er nødvendig å gi unntak for egenkapitaloppstilling for foretak som anvender forenklet IFRS da det ikke er et krav i utgangspunktet og siden det er regnskapslovens oppstillingsplan som skal benyttes. Dersom det blir enighet om at det følger av regnskapsloven at oppstilling over endring i egenkapital må gis, er OLF er positiv til at det gis unntak fra dette i Forenklet IFRS. Etter IFRS skal en lage Statement of Recognised Income and Expense (SORIE) dersom en regnskapsfører estimatavvik på pensjoner direkte mot egenkapitalen. OLF mener at det også må gjøres unntak for denne oppstillingen under Forenklet IFRS.

4.4 Kontantstrømoppstilling

OLF mener at det følger av Regnskapsloven at det er de norske oppstillingene som skal benyttes. OLF mener at å tilpasse kontantstrømoppstillingen til IFRS ikke er nødvendig. Som tidligere beskrevet mener OLF at § 3-9 bør endres slik at en ikke er bundet ev oppstillingsplanen i Regnskapslovens kapittel 6, men kan benytte oppstillingene etter IFRS.

4.5 IAS 1 Presentasjon av finansregnskap

OLF er enig i at formål og lignende normalt må følges så lenge det er snakk om regnskapsprinsipper. Når det gjelder presentasjon og lignende så kan formålene være forskjellige.

OLF mener at så lenge en må følge spesifikasjonskravene i regnskapslovens kapittel 6 så kan en ikke samtidig følge spesifikasjonsreglene i IAS 1.

Oppsummering punkt 4

OLF mener at de som følger Forenklet IFRS må følge oppstillingsplanen og bestanddelene i Regnskapsloven. Det beste er at IFRS kan benyttes, men da må Regnskapslovens § 3-9 endres. Dersom denne ikke endres må en kun følge norske regler. Dersom oppstillingsplanen endres må en, etter OLFs mening, lage spesifikasjoner og ha bestanddeler i samsvar med IFRS.

5. Forslag til forenklinger i vurderingsregler og noteinformasjon


5.1 Generelt

OLF er enig i de fleste punktene når det gjelder det substansielle i vurderingsreglene. Når det gjelder forenkling i notekravene bør det tas utgangspunkt i IFRS og gjøre forenklinger i hvert fall for IFRS rapporterende foretak. Dette vil forenkle og øke informasjonsverdien. Lovteknisk kan dette utarbeides samtidig med omgjøring av endringer i IFRS til forskrift.

5.2 Forenklinger i vurderingsregler

Jfr også vedlegg 1 og 2. Enig i forenklingene angitt i Forskriftens § 3-1. Når det gjelder Forskriftens § 3-2 mener OLF at denne bør gjøres mer dynamisk og generell og enklere. Dette kan gjøres ved å unnta alle konserninterne transaksjoner med mindre det følger av vurderingsreglene etter God Regnskapsskikk i Norge å regnskapsføre disse transaksjonene. Dersom denne fremgangsmåten ikke benyttes må konserninterne garantier ekskluderes.

5.3 Forenklinger i noteopplysningskravene

Noteopplysninger

OLF mener at utgangpunktet bør være IFRS med forenklinger, ikke regnskpaloven med tillegg. For at dette skal være en reell forenkling mener OLF at notekravene bør fremgå direkte av forskriften. Slik Forskriften nå er lagt opp forutsettes det at en har "full oversikt" over IFRS samt regnskapsloven. Når det gjelder NGAAP fremgår løsningene direkte av Forskriften. Denne løsningen burde vært valgt for alle notekravene uavhengig av kilden til kravet. Disse kravene bør være vesentlig enklere enn det er lagt opp til i dette høringsutkastet.

Når det gjelder notekravene i følge NGAAP som fremgår direkte av Forskriften, er ikke disse alltid tilpasset reglene i IFRS. Det står for eksempel i Forskriften at en skal opplyse om avskrivningsperiode på goodwill og negativ goodwill. Avskrivningsperiode på goodwill og negativ goodwill eksisterer ikke etter IFRS.

Oppsummering

For å kunne benytte IFRS light må regnskapsbrukerne ha høy kompetanse på IFRS, Regnskapsloven og God Regnskapsskikk i Norge (NGAAP). Etter OLF's mening burde dette vært unødvendig. Sannsynligvis er kravene satt så høyt på grunn av at Forenklet IFRS er et alternativ til NGAAP for større selskap som vil benytte seg av forskriften. OLF mener at det dersom virkeområdet skal utvides, noe som i utgangspunktet er positivt, så må det lages egen forskrift for de som ikke var omfattet av den gamle forskriften. Det blir for komplisert å ta alle hensynene i Forskriften for selskap som allerede benytter IFRS i konsernregnskapet. Disse selskapene har ikke alle de hensynene som må ivaretas.

Forskriften er etter OLFs vurdering altfor komplisert og kan i mange tilfeller ikke sies å være en forenkling. Etter OLF's vurderinger virker Forskriften for lite gjennomarbeidet og høringsnotatet konkluderer på forhold uten å ha drøftet det i sin fulle bredde. I tillegg er det i notekravene etter NGAAP ikke alltid tatt hensyn til hvordan reglene er etter IFRS. OLF antar at det vil komme nytt Høringsutkast raskt slik at Forskriften kan vurderes på ny av Høringsinstansene og Forksriften kan vedtas i god til før årets slutt.

olf.pdf