Kredittilsynet

Høring - Utkast til forskrift om obligasjoner med fortrinnsrett


Det vises til Deres brev av 26 . mars 2006, hvor et utkast til forskrift om obligasjoner med fortrinnsrett sendes på høring.

Kredittilsynet ønsker å knytte noen merknader til forskriftsutkastet § 11 andre ledd siste punktum, hvor det er foreslått at foretakets valgte revisor kan oppnevnes som uavhengig gransker.

Granskerens oppgave er å overvåke at registeret føres korrekt og at kravet til beløpsmessig balanse og likviditetskravet overholdes. Når det gjelder det nærmere innholdet av granskerens arbeid fremgår av loven at granskeren skal "foreta en vurdering av om kravene i §§ 2-31 og 2-33 overholdes". Det er ikke utdypet i forarbeidene hvor omfattende og inngående vurderingen skal være, men Kredittilsynet antar at det i forhold til balansekravet dreier seg om en kontroll av foretakets verdivurdering og at den er noenlunde korrekt. Det antas videre at det ikke er aktuelt for granskeren å foreta egne verdivurderinger. I forhold til vurderingen av balansekravet fremkom det av høringsnotatet til det tidligere utkastet til forskrift etter porteføljepant-modellen at granskeren kan begrense seg til å påse at foretaket gjør en forsvarlig vurdering når det konkluderes med at lovens krav er oppfylt. Kredittilsynet antar at det samme vil gjelde i forhold til vurderingen av om likviditetskravet er oppfylt.

Når det gis særskilte regler om at det skal oppnevnes en uavhengig gransker kan det gis det inntrykk av at dette er ment å være en ekstra kontrollfunksjon i forhold hva som gjelder for andre finansinstitusjoner, og dermed også i tillegg til det arbeidet foretakets valgte revisor må gjøre som et ledd i det alminnelige revisjonsarbeidet. Når loven og forskriften forutsetter at revisor kan være gransker, vil Kredittilsynet legge til grunn at revisor i så fall utarbeider en særskilt dokumentasjon med den regelmessige verdivurdering av den aktuelle portefølje.

Kredittilsynet har for øvrig ikke merknader til forskriftsutkastet.

kt_obl.pdf