Arbeidsutvalget for ledere i Gjensidige brannkasser

Høringssvar vedr endringer i årsregnskapsforskriften for forsikringsselskaper


Vi viser til Kredittilsynets høringsutkast datert 26. september 2008 med svarfrist 10. desember 2008. På vegne av samtlige gjensidige brannkasser vil vi gjerne gi våre merknader til endringsforslaget.

Gjensidige brannkasser

Det er totalt 20 gjensidige brannkasser i Norge og som har egen samarbeidsavtale med Gjensidige Forsikring BA. Vedlagt følger en oversikt over brannkassene hvor det fremgår blant annet antall ansatte, resultat og bokført egenkapital pr 31.12.2007. Brannkassene er egne juridiske enheter og blir ikke konsolidert med Gjensidige Forsikring BA.

Som det fremgår av nevnte oversikt er brannkassene små enheter med begrensede ressurser hvor det er fra 1 til 35 ansatte. Videre fremgår det at samtlige brannkasser er solide selskaper med en betydelig egenkapital. Samtlige brannkasser kan defineres som små se/skaper. De fleste brannkassene kjøper i dag regnskapstjenester eksternt.

Nye notekrav


Siden brannkassene ikke inngår i IFRS-konsern kan de unnlate å implementere IFRS fullt ut. Imidlertid må vurderingsreglene i kapittel 3 følges og det betyr at IAS 39, IAS 40 og IAS 16 må implementeres og følges. Endringsforslaget innebærer en betydelig utvidelse av notekrav med virkning fra 1. januar 2008. De fleste(alle) brannkasser vil derfor stå overfor en nærmest uoverkommelig oppgave i forbindelse med utarbeidelse av årsregnskapet for 2008 herunder utarbeidelse av sammenligningstall for 2007.

Forslag

De nye vurderingsreglene og notekrav vil medføre en betydelig arbeidsmengde for brannkassene som i utgangspunktet verken har ressurser eller tilstrekkelig med egen kompetanse. Vårt forslag er derfor følgende:

  1. Det gjøres unntak for små foretak
  2. Subsidiært at små foretak, herunder brannkassene, får utsatt implementeringen til 1. januar 2009
  3. Det gjøres unntak for sammenligningstall for små selskap, herunder brannkassene


 

Les høringsuttalelsen m/vedlegg her.pdf