KPMG AS

Høringssvar vedrørende endringer i kravene til noteopplysninger mv. i årsregnskapsforskriften for forsikringsselskaper


Vi viser til Kredittilsynets høringsnotat om endringer i årsregnskapsforskriften for forsikringsselskaper datert 26. september 2008 og Finansdepartementets brev av 5. november 2008 hvor det bes om at eventuelle merknader til høringsnotatet leveres innen 10. desember 2008.

Kredittilsynet legger i sitt høringsnotat opp til at de som er regnskapspliktige etter årsregnskapsforskriften for forsikringsselskaper må gi noteopplysninger etter blant annet IFRS 4 og IFRS 7. Notekravene etter disse IFRS-standardene er de mest krevende. Erfaringer fra de børsnoterte forsikringsselskaper som har utarbeidet slike noteopplysninger viser at kravene er meget omfattende, komplekse og ressurskrevende. Årsregnskapsforskriftens krav omfatter også mindre foretak slik som pensjonskasser, brannkasser og filialer av utenlandske foretak. Disse er gjerne små enheter med et lite antall ansatte og små ressurser.

Vi mener at det er urimelig å kreve at foretak som nevnt i avsnittet ovenfor skal kunne tilpasse seg de foreslåtte krav til noteopplysninger som høringsnotatet legger opp til, med virkning for regnskapsår som begynner 1. januar 2008 eller senere. Dette vil representere en nærmest uoverkommelig oppgave i forbindelse med utarbeidelsen av årsregnskapet allerede for 2008 for foretakene som nevnt ovenfor.

Vårt forslag er derfor som følger:

  1. Det gjøres unntak for pensjonskasser og brannkasser samt for filialer under en viss størrelse og for forsikringsselskaper som oppfyller regnskapslovens definisjon av små foretak.
  2. Subsidiært at det gis utsettelse av implementeringen til 1. januar 2009

Siden årsregnskapsforskriften allerede er endret til å kreve at IAS 39 anvendes for finansielle instrumenter har vi forståelse for implementering av de bestemmelser i IFRS 7 som omfatter beskrivelse av regnskapsprinsipper. Dette gjelder § 21, § B5a)b)c) og O. Videre har vi forståelse for kravet om å kreve opplysninger om balanseførte verdier for hver av kategoriene etter IAS 39, jfr IFRS 7.8 og 7.20a) og b). Vi er av den oppfatning at når det gjelder informasjon om virkelig verdi og art og omfang av risiko som oppstår av finansielle instrumenter så kan notekravene i eksisterende årsregnskapsforskrift videreføres isteden. En løsning for foretakene nevnt i forslag 1) over er derfor at kun de bestemmelser i IFRS 7 som er referert til i dette avsnitt gjøres gjeldende og at eksisterende årsregnskapsforskrift videreføres for de Øvrige forhold slik som informasjon om virkelig verdi samt risikoinformasjon. Det samme kan gjøres gjeldende etter det subsidiære forslag 2) over slik at for 2008 er det kun de bestemmelser i [FRS 7 som er nevnt i dette avsnitt som gjøres gjeldende og at eksisterende årsregnskapsforskrift videreføres for de øvrige forhold for 2008.

Avslutningsvis vil vi benytte anledningen til å be om at det vedtas en overgangsregel som tillater bruk av kategorien øremerket til virkelig verdi over resultatet også for finansielle instrumenter som er anskaffet for overgangen til bruk av IAS 39 etter ny årsregnskapsforskrift, selv om slik øremerking naturlig nok ikke fant sted ved førstegangsinnregning siden kravet ikke har vært kjent før nå. Det synes å være i alles interesse at dette skal være mulig, jfr også forskriftens § 3-13 som sier at verdiendringer på finansielle eiendeler som måles til virkelig, skal, så langt det er i samsvar med IAS 39 klassifiseres slik at verdiendringer inngår i resultat før andre resultatkomponenter.

 

kpmg.pdf