Revisorforeningen

Høring - Endringer i kravene til noteopplysninger mv. i årsregnskapsforskriften for forsikringsselskaper, banker og finansieringsforetak


Vi viser til Finansdepartementets høringsbrev av 5. november 2008.

Finansdepartementet har i brev fra Kredittilsynet 29. september 2008 mottatt høringsnotat med forslag til endringer i årsregnskapsforskriften for forsikringsselskaper. Det foreslås at endringene trer i kraft med virkning for regnskapsår som begynner 1. januar 2008 eller senere.

For selskaper som ikke inngår i IFRS rapporterende konsern, herunder pensjonskasser, brannkasser, captive forsikringsselskaper samt mindre forsikringsselskaper og filialer vil det bli svært krevende å skulle implementere notekravene med virkning fra 1.januar 2008. Implementeringen av notekravene etter spesielt IFRS 7, men også IFRS 4 er svært krevende, og få av disse har fått noe trening i utarbeidelsen av dette gjennom konsernrapportering. Høringen har videre kommet sent, og endelig forskrift vil foreligge svært sent i forhold til avleggelsen av årsregnskapet for 2008. De bør derfor få anledning til å utsette implementeringen ett år.

Når det gjelder høringsnotatet fra Kredittilsynet med forslag til endringer i årsregnskapsforskriften for banker og finansieringsforetak foreslår vi at IAS 1.116 flg også bør gjelde banker og finansieringsforetak. Slik forslaget foreligger synes denne å være tatt ut da det ikke er henvist til kravet som gjelder IAS 1.116 i den "vanlige" forenklet IFRS-forskriften.

Vi har ønsker også å kommentere henvisningen i årsregnskapsforskriftens § 1-5 til § 4-3. Denne henvisningen er ikke ny, men dersom man verken skal forhold seg til kapittel 6 i regnskapsloven eller §§ 4-1 og 4-2 i forskriften, synes ikke § 4-3 å være en særlig relevant bestemmelse.

Utover dette har vi ingen merknader.

 

 

dnr.pdf