Statistisk sentralbyrå

Høring: Endringer i kravene til noteopplysninger mv. i årsregnskaps-forskriften for forsikringsselskaper, banker og finansieringsforetak


Viser til brev av 5. november 2008 hvor det bes om høringsuttalelse på Kredittilsynets forslag til endringer i årsregnskapsforskriften for forsikringsselskaper, banker og finansieringsforetak.

Det er noe uklart for oss ut fra høringsnotatet om endringene for forsikring også gjelder for pensjonskassene.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har i uttalelsen søkt å vurdere høringsnotatets mulige konsekvenser for statistikken. Det sentrale for SSB vil være å sikre at de nye forskriftene tar tilstrekkelig høyde for statistikkbehovene i forhold til internasjonale forpliktelser og nasjonalregnskapet.

Standardiserte regnskapsoppstillinger og noter er avgjørende for god kvalitet på datamaterialet som skal benyttes til statistikkformål. SSB har i tidligere høringsuttalelser stilt seg positiv til at Kredittilsynet velger å videreføre bestemmelser om obligatoriske oppstillingsplaner for resultatregnskap og balanse for forsikringsselskaper. Dette er viktig av hensyn til datakvalitet, produksjon av konsistente data og sammenlignbarhet institusjonene imellom. Det hadde derfor vært en klar fordel om det ble utarbeidet tilsvarende standardiserte oppstillingsplaner for banker og finansieringsforetak.

Endringer i bestemmelsene om innregning og målinger tar vi til etterretning, men vil samtidig påpeke at selv om offentlig statistikk ofte baseres på virkelig verdi, skaper bruken av virkelig verdi mv. utfordringer for statistikkspesifikasjonene, der man skal etablere tilstrekkelig informasjonsgrunnlag for å identifisere balanseendringer, transaksjoner og endringer i verdsetting. Å identifisere slike data kan medføre økt behov for detaljer i statistikken parallelt med bruk av ulike verdsettingsprinsipper.

På bakgrunn av de foreslåtte endringene i bransjeinndelingen for forsikringsselsselskapene forutsetter vi at Kredittilsynet i god tid før gjennomføringstidspunktet tar initiativ til å få endret bransjeinndelingen i Forsikringsselskapenes offentlige regnskaps- og tilsynsrapportering (FORT).

I forskriftens endringsforslag til § 5-11 (nåværende § 5-10) for forsikringsselskaper står det at det er tilstrekkelig at opplysningene gis samlet for datterselskapene. For at SSB skal kunne kontrollere at selskapene angir korrekt institusjonell sektorkode på datterselskapene og benytte opplysningene til finansregnskapet i nasjonalregnskapet/utenriksregnskapet, er det nødvendig at endringer i balanseført verdi i løpet av perioden kan henføres til hvert enkelt datterselskap.


 

ssb.pdf