Landsorganisasjonen i Norge

Høring - enkelte endringer i sentralbankloven



Landsorganisasjonen i Norge har mottatt departementets brev av 23.05.08 angående ovennevnte.

Etter LOs syn er organisering og styringsregler for sentralbanken en viktig del av den økonomiske politikken. Det tilsier at Norge fortsatt bør avstå fra den vidtgående fristilling som i nyere tid er foretatt i flere land. Vi bør fortsatt ha en sentralbank underlag sterk politisk styring kombinert med stor selvstendighet i den løpende utøvelse av pengepolitikken. En slik grunnholdning bør også prege organisering og innretningen av styringssystemene på andre områder.

LO har ikke merknader til den foreslåtte justering av varaordningen for hovedstyret. Vi vil imidlertid påpeke at organiseringen av styringsorganene bør gjøres til gjenstand for en nærmere evaluering ettersom det høstes erfaringer med det system vi nå har. Det er viktig at Initiativet til denne og vurderingen av den ikke gjøres av sentralbanken men av Regjeringen som sentralbankens oppdragsgiver.

Regnskapsregler

Norges Bank bruker i dag regnskapslovens regler men med flere spesialregler. Formelt sett vil det derfor ikke bli noen stor forskjell at Norges Bank underlegges regnskapslovens bestemmelser, så lenge unntakene fra regnskapsloven videreføres i forskrift. Dette er det åpnet for i lovforslaget.

En kan imidlertid stille spørsmål ved hvorfor sentralbanken skal bruke regler som det i utgangspunktet er ønskelig å ha flere avvik fra. Departementet bør søke etter alternativer som gir bedre informasjon og tilpasning til sentralbankens rolle. Vi mener imidlertid at forslaget til nytt system sannsynligvis vil fungere bedre enn dagens system, fordi selve regelverksutformingen blir klarere.

Revisjon

I dag kontrolleres Norges Bank av et organ som kalles sentralbankrevisjonen, som har to oppgaver. De utfører finansiell revisjon og har tilsynsoppgaver på vegne av representantskapet. Revisjonen av Pensjonsfond Utland utføres av sentralbankrevisjonen i samarbeid med Riksrevisjonen.
Forslaget innebærer å avvikle sentralbankrevisjonen og sette ut den finansielle revisjonen til privat revisjon og at det etableres et tilsynsapparat som erstatning for den tilsynsoppgaven som sentralbankrevisjonen har hatt fram til nå.

Det er en stor mangel at ikke høringsnotatet drøfter det mest nærliggende alternativet: at revisjonsoppgaven legges til Riksrevisjonen. Dette er gjort i Sverige, der riksrevisjonen nylig har fått en rolle som generelt er mer lik den vi har i Norge. En slik ordning vil harmonere med at sentralbanken forvalter fellesskapets verdier. Riksrevisjonen vil innfri kravet til uavhengighet som eksterne og vil i tillegg bidra til å sikre offentligheten informasjon på en annen måte enn en ekstern revisjon vil gjøre. Det vil også harmonere med at Stortinget også er Norges Banks høyest overordnede organ.

Vi mener generelt at det er et viktig spørsmål om en så viktig samfunnsinstitusjon som sentralbanken skal underlegges kontrollfunksjoner fra kommersielle interesser, og i dette tilfellet, kanskje utenlandske aktører. Det er allerede et problem at det offentliw svekker sin egen kompetansekraft når viktige kompetansebyggende funksjoner settes ut.

LO vil følgelig gå mot at revisjonen av Norges Bank legges til private revisorer når det mer nærliggende alternativet ikke er skikkelig utredet og drøftet.

lo.pdf