Norges Bank - Hovedstyret

Høring - enkelte endringer i sentralbankloven

Det vises til Finansdepartementets brev av 23. mai d.å. med oversendelse av høringsnotat 21. mai 2008 om endringer i sentralbankloven.

Hovedstyret viser innledningsvis til tidligere uttalelser og redegjørelser om viktigheten av å styrke den interne kontroll og risikostyring, jf. bl.a. i bankens brev av 19. desember 2007 til Finansdepartementet med kommentarer til Ernst & Youngs sluttrapport, samt i årsmeldingen fra hovedstyret 2007. Som vist til har banken i 2006 og 2007 etablert en egen revisjonskomite og en særskilt internrevisjon underlagt hovedstyret. Det er generelt lagt vekt på å utvikle et revisjons- og kontrollmiljø som i størst mulig grad er tilpasset anerkjente og internasjonale prinsipper og standarder.

Selv om de sentrale strategiske beslutninger treffes av departementet og bankens handlefrihet i kapitalforvaltningen er begrenset, ser hovedstyret på denne bakgrunn positivt på departementets oppfølgning av det ovennevnte arbeidet gjennom de foreslåtte endringer av sentralbankloven. En styrket uavhengighet for revisor ved at denne ikke er ansatt, men velges (av representantskapet), vil være i samsvar med internasjonal utvikling og beste praksis. Etter sentralbankloven er ansvaret for organisering av sentralbankrevisjonen lagt til bankens representantskap, og det vises til særskilt og nærmere uttalelse derfra.

Hovedstyret har ikke særskilte merknader til forslaget om å lovfeste at Norges Bank er regnskapspliktig etter regnskapsloven og bokføringspliktig etter bokføringsloven. Dette vil gi en klar og uavhengig forankring av grunnlaget for årsregnskapet. Det forutsettes imidlertid at nærmere fastsettelse av forskrifter om bankens regnskaper mv skjer etter hensiktsmessig dialog og høring. Det vil være behov for tid til tilpasning til nye regnskapsregler. En ikrafttredelse fra 2011 burde gi forsvarlig tid til dette.

Ved utkastet til nytt § 30 a tredje ledd foreslås å lovfeste at "banken skal ha en internrevisjon som rapporterer til hovedstyret" og at "Internrevisjonen skal vurdere bankens internkontroll, rutiner og andre forhold av betydning for bankens virksomhet". Forslaget er ikke nærmere drøftet, og banken legger til grunn at det ikke er til hinder for en videreføring og senere hensiktsmessig utvikling av den internrevisjonsordning som allerede er etablert under bankens hovedstyre.

Når det gjelder forlaget til endringer i § 9 mv. om vararepresentanter til hovedstyret, vises til bankens brev 25. juni 2007 med forslag til slik endring. Hovedstyret har ingen merknader til de justeringer av forslaget som departementet har innarbeidet i høringsnotatet, og legger til grunn at hovedstyret selv kan treffe nærmere beslutning om møte- og talerett for vararepresentantene til hovedstyret.

Hovedstyret gir på denne bakgrunn sin tilslutning til de endringer i sentralbankloven som er foreslått i Finansdepartementets høringsbrev 23. mai 2008.

nb.pdf