Sparebankforeningen

Høring - enkelte endringer i sentralbankloven



Det vises til Finansdepartementets brev 23. mai 2008 der det bes om kommentarer til forslag utarbeidet i et vedlagt høringsnotat om endringer i sentralbankloven.

Forslagene omfatter endringer i reglene om sentralbankens regnskap, revisjonsordningen og valg av vararepresentanter til hovedstyret. Endringene i sentralbankloven er aktuelle som følge av at det har skjedd store endringer på revisjons og regnskapsområdet de senere år. Dessuten har Norges Bank blitt tillagt oppgaver ved forvaltning av Statens pensjonsfond - Utland.

Regnskapsregler


Sparebankforeningen støtter departementets synspunkter om at regnskapsregler for Norges Bank bør fastsettes i eller i medhold av lov. Det er lite tilfredsstillende med gjeldende praksis om at representantskapet fastsetter regnskapsprinsippene. Spesielt ser vi det som viktig at Norges Banks som forvalter av Statens pensjonsfond utland følger internasjonale og anerkjente regnskapsstandarder.

Det vises til at det ved forskrift bør fastsettes hvilke regnskapsregler Norges Bank skal følge. Det pekes spesielt på at børsnoterte foretak skal anvende IFRS, men det vises også til at sentralbanker som mottar lån fra IMF er underlagt egne krav til regnskapsrapportering.

I utgangspunkt synes det naturlig at Norges Bank anvender IFRS, men vi imøteser departementets forslag og vurderinger der eventuelle avvik vil bli begrunnet.

Revisjon


Etter gjeldende regler er sentralbankrevisor ansatt i Norges Bank. Han er ansatt av Norges Banks representantskap. Som departementet påpeker, svarer ikke et slikt ansettelsesforhold til de krav til formell uavhengighet som i dag praktiseres. Det vises til revisorloven fra 1999 der det blir stilt som vilkår for at en revisor kan påta seg oppdrag for en revisjonsklient at en revisor ikke har en slik tilknytning til den revisjonspliktige eller dens ansatte eller tillitsvalgte at dette kan svekke revisors avhengighet og objektivitet. Det er i loven forbud mot at revisor er ansatt hos revisjonsklienten.

I høringsnotatet understrekes det at både en vurdering av internasjonal praksis og Norges banks rolle i forvaltning av petroleumsformuen tilsier at dagens ordning blir endret.

Sparebankforeningen ser det som viktig at store internasjonalt anerkjente revisjonsfirmaer har ansvaret for revisjonen av Norges Bank. Vi vil derfor støtte forslaget i høringsnotatet om valg av eksternrevisor.

Ellers har vi merket oss departementets forslag om lovfestet internrevisjon. Vi savner en grundig gjennomgang av behovet for lovfesting. Det vil være styret som vil ha ansvaret for internkontrollen, og styret sammen med ledelse bør selv kunne fastsette om det er behov for en internrevisjon. Et alternativ til internrevisjon kan for eksempel være mer omfattende anvendelse av eksterne revisorer. Dersom det likevel innføres lovfastsetting av internrevisjon, vil det være naturlig at denne skal rapportere til hovedstyret og administrativ ledelse i banken.

Det vises for øvrig til vår høringsuttalelse 22. oktober 2002 vedrørende forslag om innføring av krav til internrevisjon i bankene: "Etter vår oppfatning bør myndighetenes oppgave være begrenset til gjennom internkontrollforskriften å understreke styrets ansvar for den interne kontroll og hvordan denne blir dokumentert og sikret. Det bør være styrets oppgave å tilføre nødvendige ressurser og organisere oppfølgingen av den interne kontroll."

Personlige vararepresentanter


Avslutningsvis vil vi si oss enig i at ordningen med personlige vararepresentanter til hovedstyret avvikles fordi dette etter vårt syn skaper bedre kompetanse og kontinuitet for hovedstyret ved forfall av representanter.

 

sparebankforeningen.pdf