Den norske advokatforening

Høringsuttalelse - forslag til endring av bokføringsregelverket

 

Vi viser til departementets høringsbrev av 22. desember 2008 vedrørende ovennevnte høring.

Det er en prioritert oppgave for Advokatforeningen å drive rettspolitisk arbeid gjennom høringsuttalelser. Advokatforeningen har derfor en rekke lovutvalg inndelt etter fagområder. I våre lovutvalg sitter advokater med særskilte kunnskaper innenfor det aktuelle fagfelt og hvert lovutvalg består av advokater med ulik erfaringsbakgrunn og kompetanse innenfor fagområdet. Arbeidet i lovutvalgene er frivillig og ulønnet.

Advokatforeningen ser det som sin oppgave å være en uavhengig høringsinstans med fokus på rettssikkerhet og på kvaliteten av den foreslåtte lovgivningen.

I saker som angår advokaters rammevilkår vil imidlertid regelendringen også bli vurdert opp mot advokatbransjens interesser. Det vil i disse tilfellene bli opplyst at vi uttaler oss som en berørt bransjeorganisasjon og ikke som et uavhengig ekspertorgan. Årsaken til at vi sondrer mellom disse rollene er at vi ønsker å opprettholde og videreutvikle den troverdighet Advokatforeningen har som et uavhengig og upolitisk ekspertorgan i lovgivningsprosessen.

I den foreliggende sak uttaler Advokatforeningen seg som ekspertorgan. Saken er forelagt lovutvalget for skatterett. Lovutvalget består av Ole Morten Huseby (leder), Bettina Banoun, Johan Kiær Engelschiøn, Peder Karlsson, Ingvild Vartdal, Hans Georg Wille og Trond Ingar Hansen.

Advokatforeningen avgir følgende høringsuttalelse:

1. Sakens bakgrunn


Ny bokføringslov med til hørende forskrift trådte i kraft 01.01.2005. Finansdepartementet har som et ledd i en vurdering av behovet for endringer basert på erfaringer med de nye reglene, bedt henholdsvis Skattedirektoratet og Økokrim vurdere gjeldende krav til oppbevaringstid for regnskapsmateriale. Skattedirektoratet har i sin utredning vist til at flere hensyn taler mot en redusert oppbevaringstid. Herunder viser direktoratet til at en nedkorting av oppbevaringstiden i praksis vil betinge vesentlige lovendringer på skatte- og avgiftsområdet, og at det er lite hensiktsmessig å oppstille en kortere oppbevaringstid for regnskapsmateriale enn den perioden hvor skatte- og avgiftsmyndigheter har adgang til å foreta en ny skatte- og avgiftsendring. Etter Skattedirektoratets syn bør det ved vurderingen av krav til oppbevaringstid også ses hen til de alminnelige strafferettslige foreldelsesfrister.

Skattedirektoratet anfører subsidiært i sin utredning at man ved redusert oppbevaringstid burde ha mulighet til å pålegge lengre oppbevaringstid i enkelttilfeller. Skattedirektoratet er imidlertid av den oppfatning at unntakene da blir så mange og omfattende at det vil være enklere praktisk å opprettholde dagens generelle krav til ti års oppbevaringsplikt på all primærdokumentasjon i regnskapet.

2. Kommentarer til de enkelte forslagene


Advokatforeningen har ikke vesentlige bemerkninger til Skattedirektoratets utredning. Dog vil Advokatforeningen framheve at det er særdeles viktig at en eventuell reduksjon av oppbevaringstiden gjøres generell, uten en rekke unntak som vanskeliggjør etterlevelse av oppbevaringsplikten. I denne sammenheng bør hensynet til skattyternes forutberegnelighet og mulighet til å rent faktisk etterleve oppbevaringsplikten være fremtredende.

For så vidt gjelder fristen i skatteloven § 16-25 mener Advokatforeningen at en reduksjon av oppbevaringsfristen ikke er til hinder for å opprettholde 10 års fristen i denne bestemmelsen. En nedkorting av oppbevaringsfristen trenger ikke være avgjørende for skattyters rett til å framsette krav om kreditfradrag etter utløpet av femårsfristen, forutsatt at skattyter kan framlegge den tilstrekkelige dokumentasjon for sitt fradrag. En reduksjon av oppbevaringstiden hindrer ikke at skattytere på egen initiativ vil oppbevare dokumentasjon som kan være nødvendig for å ivareta sine rettigheter etter andre bestemmelser. Rett til kreditfradrag, vil i seg selv fordre tilstrekkelig dokumentasjon vedrørende det enkelte inntektsforhold. 

Videre mener Advokatforeningen at dersom særlige kontrollhensyn gjør seg gjeldende knyttet til prisfastsettelsen ved kontrollerte transaksjoner, vil en generell reduksjon av oppbevaringstiden ikke hindre et krav om tiårs oppbevaringsplikt opprettholdes for den type transaksjoner som denne forskriften omhandler. Advokatforeningen antar at et unntak innenfor dette området ikke vil føre til en vesentlig reduksjon i den generelle betydningen av redusert oppbevaringstid.  

Advokatforeningen er for øvrig enig med Skattedirektoratet at en mulig nedkorting av oppbevaringstiden vil måtte betinge en harmonisering med endringsadgangen i skatte- og avgiftslovgivningen. 

3. Oppsummering


Advokatforeningen mener at i forbindelse med vurdering av eventuell nedkorting av oppbevaringstiden er det viktig at slik eventuell reduksjon kan gjennomføres uten at det samtidig innføres en rekke unntakstilfeller der det gjelder en lengre oppbevaringstid. Dette vil komplisere regelverket og således være i strid med det som vil være formålet med en eventuell redusert oppbevaringstid.

For så vidt gjelder endringsadgangen i skatte- og avgiftslovgivningen, forutsettes denne harmonisert med en eventuell reduksjon av oppbevaringsplikten.

 

    
 

advokatforeningen.pdf