Arbeids- og velferdsdirektoratet

Høring - forslag til endring av bokføringsregelverket


Vi viser til brev av 22.12.2008 vedrørende forslag til endring av bokføringsregelverket.

Arbeids- og velferdsetatens merknader knytter seg hovedsaklig til punktet om redusert oppbevaringstid av regnskapsmateriale. Vi kan i denne forbindelse slutte oss til det som fremkommer i uttalelsene fra henholdsvis Skattedirektoratet og Økokrim. Vi ønsker imidlertid å fremheve følgende:

NAV administrerer en rekke økonomiske stønadsordninger både til enkeltpersoner og virksomheter/organisasjoner, og det utbetales årlig store summer. Hvert år avdekkes mange feilutbetalingssaker hvor NAV krever pengene tilbake og som i mange tilfeller også vurderes i forhold til påtale/anmeldelse. Fiore av sakene som oppdages-kan gå mange år tilbake, f. eks. er dette sannsynlig der svart arbeid er årsaken til feilutbetalingen. For å ha grunnlag for å vurdere tilbakekreving, må vi ha dokumentasjon av hva bruker har opplyst i søknader og andre dokumenter. Denne dokumentasjonen anses i dag som regnskapsmateriale med krav om ti års oppbevaringstid. I tillegg er denne dokumentasjonen også avgjørende i de tilfeller NAV begjærer påtale/anmelder den som har fått for mye utbetalt. Det er av stor betydning for misbruksarbeidet at oppbevaringsplikten for regnskapsmateriale er ti år. Dette fordi vi kan ha behov for å gå tilbake i tid for å kunne dokumentere misbruk og straffbare forhold.

En endring fra ti til fem års oppbevaringstid vil minske NAVs muligheter til å kreve tilbake beløp som er utbetalt for mer enn fem år siden. Vårt kassasjonsregelverk vil i noen grad avhjelpe mangelen på dokumentasjon da dette krever ti års oppbevaringstid etter avsluttet sak (og ikke etter utbetaling), men forslaget til endring vil påvirke dokumentasjonen som oppbevares i regnskapsførende enheter. Vi presiserer at kravet til ensartet oppbevaringsplikt bør opprettholdes. Dette er praktisk. I tillegg er det enklere for alle parter å forholde seg til dette kravet enn om noe av dokumentasjonen skulle oppbevares i tre år, fem år osv.

I forhold til det strafferettslige viser vi i sin helhet til uttalelsen fra Økokrim.
 

 

nav.pdf