Norske Boligbyggelags Landsforbund

Høring - forslag til endring av bokføringsregelverket


Det vises til Finansdepartementets høringsbrev datert 22.12.2008. Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) var ikke på lista over høringsinstanser til tross for at vi har spilt inn forslag til Bokføringsstandardstyret, samt at vi er omtalt flere steder i høringsnotatet. NBBL ber om for framtida komme med på høringslister for denne type saker. Selv om høringsfristen er ute håper vi at våre synspunkter likevel kan komme med i Finansdepartementets behandling av saken.

NBBL er interesseorganisasjonen for 82 boligbyggelag som til sammen har 789.000 medlemmer og forvalter 391.000 boliger i 8.600 boligselskaper. Regnskapsoppdragene for boligselskapene utgjør en ikke ubetydelig del av forvaltningen av selskapene.

I tilknytning til den gjennomgang av bokføringsregelverket som Finansdepartementet ved brev av 13. november 2007 ba Bokføringsstandardstyret om foreta fant NBBL det hensiktsmessig komme med et innspill om dokumentasjon av tid. Vi kan ikke se at de kontrollmessige hensyn som er bakgrunn for bestemmelsen om dokumentasjon av tid har noen relevans i forhold til boligbyggelag som forestår forretningsførsel for borettslag og sameier. Vi har sendt et brev til Bokføringsstandardstyret om dette og brevet vedlegges som en del av denne høringsuttalelsen.

NBBLs argumenter for at det av kontrollmessige hensyn ikke er behov for dokumentasjon av medgått tid i tilknytning til boligbyggelagenes forvaltningsvirksomhet har møtt en viss forståelse i Bokføringsstandardstyret. Dette reflekteres i noen grad i forslaget til nye bestemmelser. Det generelle inntrykk er imidlertid at Bokføringsstandardstyret har en oppfatning av at krav til dokumentasjon av medgått tid som hovedregel skal gjelde generelt og ikke begrenses til "frie yrker med mer" slik utgangspunktet en gang var. Et uttrykk for dette er at bestemmelsen om dokumentasjon av tid foreslås flyttet fra den bransjespesifikke delen av forskriften til den generelle delen. Begrunnelsen er at dette dokumentasjonskravet berører så mange bransjer at det mest naturlige er inkludere det i de generelle dokumentasjonsreglene.

Bokføringsstandardstyret åpner imidlertid for at boligbyggelag kan slippe timeregistreringen gjennom en dispensasjonsadgang. Det enkelte boligbyggelag kan søke om dispensasjon fra kravet om dokumentasjon av medgått tid i tilknytning til forvaltningstjenester. Med de føringer som er gitt fra bokføringsstandardstyret i
forhold til behandling av dispensasjonssøknader, er det imidlertid ikke grunn til tro at denne bestemmelsen vil få noen praktisk betydning for de fleste boligbyggelag.
 
Muligheten til å få dispensasjon vil trolig begrenses til de boligbyggelag som bare fører regnskap for tilknyttede borettslag. Det er bare noen få og svært små boligbyggelag som fører regnskap for kun tilknyttede borettslag. De øvrige fører også regnskap for frittstående borettslag, boligsameier med mer.

NBBL er ellers enig i forslaget om å endre bestemmelsen om at det ska/ utarbeides spesifikasjoner av pliktig regnskapsrapportering til et krav om at slike spesifikasjoner ska kunne kreves utarbeides på forespørsel. Dette innebærer en forenkling samtidig som kontrollhensyn allikevel ivaretas.

For øvrig har vi ingen merknader til de øvrige forslag.

 

Vedlegg

 

 

nbbl.pdf