NTL Skatt

Høring - forslag til endring av bokføringsregelverket.


Vi viser til Deres brev av 22.12.2008 om ovennevnte høring, og har følgende merknader til høringen.


Oppbevaringstid for regnskaper.


NTL-Skatt støtter merknadene fra Økokrim i brev av 5. okt. 2008, vedrørende konsekvensene som kan oppstå ved å redusere oppbevaringsplikten for regnskaper fra 10 til 5 år.

Videre støtter vi også Skattedirektoratets vurdering av 10-årsfristen der de påpeker at det vil være enklere og mer praktisk å opprettholde dagens generelle krav til 10 års oppbevaringsplikt på all primærdokumentasjon i regnskapet.

NTL-Skatt mener at dersom oppbevaringstiden endres fra 10 til 5 år vil dette kunne ha betydning for kontrollarbeidet som utføres i skatteetaten. Selv om det er få kontroller som utvides til å gjelde 10 år, er de kontroller dette gjelder store og kompliserte saker. Dette er også saker som gjenspeiles i Økokrim sitt arbeid. Det må også sees i sammenheng med endringsfristen i ligningsloven, merverdiavgiftsloven og folketrygdloven som er 10 år.

NTL-Skatt ser det som vært uheldig å redusere oppbevaringsplikten for regnskapsmateriale. Vi er også av den oppfattning at det vil kunne føre til ytterligere økonomisk kriminalitet, noe som ikke er ønskelig.


Bokforingsstandardstyret sitt forslag.


NTL-Skatt har følgende merknader til Bokføringsstandardstyret sitt forslag til endringer i bokføringsloven og bokføringsforskriften.


Delrapport II

Punkt 15. Regnskapssystemet og sporbarhet


Det er foreslått flytting av § 10 annet ledd til § 6 første og annet ledd. Annet ledd vil lyde:

"Dokumentasjon av bokførte opplysninger skal være nummerert eller identifisert på annen måte som gjør det mulig å kontrollere at den er fullstendig".

Under vurderingen i punkt 15.3.1 s.34 skrives det: "For de aller fleste praktiske formål vil slik identifikasjon bestå i at dokumentasjonen nummereres. Det vises og i den forbindelse til Skattedirektoratets uttalelse av 30.mars 2006, hvor det uttales at Skattedirektoratet vanskelig kan se at en annen nummerering enn fortløpende nummerering, eventuelt fortløpende nummerering på ulike bilagsarter, er egnet til å tilfredsstille bokføringslovgivningens krav om fullstendighet. Bokføringsstandardstyret er i hovedsak enig i dette, men mener at det også må tas høyde for at det kan finnes andre former for identifikasjon som kan ivareta fullstendighetskravet på en like tilfredsstillende måte.

Vi mener at "identifisert på annen måte" synes noe uklart og at denne formuleringen kan medføre utfordringer i tolkningen av regelverket. Vi støtter her Skattedirektoratet sin uttalelse av 30.mars 2006, og mener at "identifisert på annen måte" bør utdypes i lovteksten eller fjernes.


Punkt 28 Bistand til oversetting av dokumentasjon.



Bokføringsstandardstyret har bedt høringsinstansene komme med synspunkter på spørsmålet om det skal kunne stilles krav til oversettelsen, for eksempel at den skal foretas av en uavhengig instans.

Det er foreslått en tilføyelse i § 14, nytt 3.ledd: Kontrollmyndighetene kan kreve regnskapsmateriale som ikke er på norsk, svensk, dansk eller engelsk oversatt til et av disse språkene.

NTL-Skatt er ut fra kontrollmessige hensyn enig at det må kunne kreves oversettelser dersom regnskapsmaterialet ikke er på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Om oversetter skal være fra en uavhengig instans, mener vi må kunne vurderes i hver enkelt sak. Som kontrollmyndighet må vi kunne ha mulighet til å kreve at det er fra en uavhengig instans, selv om dette kan bli et kostnadsspørsmål for den næringsdrivende.
  


Punkt 30. Konsekvenser for det offentlige.



I forslaget åpnes det for at det ved enkeltvedtak kan gjøres unntak fra:

  • "krav til at dokumentasjon skal være nummerert
  • krav om at dokumentasjon utarbeidet av den bokføringspliktige skal være norsk, engelsk
  • krav til dokumentasjon av medgått tid
  • krav til oppbevaringstid for dokumentasjon som er pålagt i bokføringsforskriften kapittel 8 - Tilleggsbestemmelser og særlige regler for enkelte næringer og bransjer. "

Vi ser det som sannsynlig at det er Skatteetaten om skal behandle disse søknadene, det kan føre til større arbeidsmengde for en allerede presset etat. Unntakene det er åpnet for er i en kategori der det er stor sannsynlighet for at det vil søkes om unntak. Det kan også svekke etatens arbeidsflyt ved senere kontroll.

 

ntl_skatt.pdf