Sparebankforeningen

Endring i bokføringsregelverket - høring


Det vises til departementets brev 22. desember vedlagt delrapport II fra Bokføringsstandardstyret i Norsk Regnskapsstiftelse. I tillegg vises det til vurderinger av gjeldende krav til oppbevaringstid utført av Skattedirektoratet og Økokrim.

Krav til oppbevaringstid

Sparebankforeningen har merket seg Økokrim og Skattedirektoratets synspunkter på eventuell nedkorting av oppvaringstiden for regnskapsmateriale. Økokrim fraråder å redusere oppbevaringsplikten for regnskapsmateriale. Etter Økokrims vurdering vil dette kunne medføre økt økonomisk kriminalitet. Skattedirektoratet mener det er behov for en rekke unntak dersom det generelle kravet til oppbevaringsplikt reduseres. Direktoratet mener derfor det vil være enklere og mer praktisk å opprettholde dagens krav til 10 års oppbevaringsplikt på all primærdokumentasjon. Det er derfor ingen endringsforslag. Her foreligger ingen vurdering av Bokføringsstandardstyret i Norsk Regnskapsstiftelse.
 
Dagens krav til oppbevaringsplikt for primærdokumentasjon er 10 år, noe som også har vært gjeldende rett i flere tiår. Ut fra vårt ståsted synes vi dette er en praktisk og innarbeidet regel. Det har vist at det i mange tilfeller har vært meget nyttig med tilgang til eldre regnskapsmateriale. Det er dessuten grunn til å vektlegge synspunktene fra Skattedirektoratet og fra Økokrim.

Det har vært hevdet at regelen bl a for finansnæringen er svært plasskrevende. Men med mulighet for scanning av bilag o l synes dette å være et mindre relevant argument.

Delrapport II

Det følger av bokføringsforskriften § 2-1 (se punkt 5) at pliktig regnskapsrapportering etter bokføringsloven inkluderer regnskapsrapportering til Kredittilsynet. Det har vært reist spørsmål om rekkevidden av denne bestemmelsen. I henhold til delrapport II legger Kredittilsynet til grunn at bokføringslovens bestemmelser også omfatter grunnlaget for den regnskapsrapportering som Kredittilsynet mottar med hjemmel i  tilsynsloven. Gitt denne forutsetning har ikke tilsynet innvendinger til at bokføringsforskriften endres, slik at henvisningen til tilsynsloven tas bort. Dette er positivt.

Når det gjelder gjennomgangen av bokføringsregelverket (delrapport II) for øvrig fremkommer det at dette er generelle endringer for alle næringer, og at særregler for bank og forsikring vil komme på et senere tidspunkt.

De foreslåtte endringer vil til dels medføre forenklinger for næringslivet samt være av presiserende art. I påvente av de nevnte særregler har vi ingen innvendinger mot forslagene.

 


    

sparebankforeningen.pdf