Arbeidsgruppe av representanter for eiendomsmeglere i Norge

Arbeidsgruppen har bestått av: Ring Eiendomsmegling, Norsk Megling A/S og Terra Aktiv Eiendomsmegling Utland

Høringsuttalelse: Svar på høringsnotat forslag endring av forskrift 23. november 2007 nr. 1318 om eiendomsmegling


En arbeidsgruppe bestående av representanter for eiendomsmeglere i Norge som arbeider med utenlandsmegling har gjennomgått kapittel 3 i høringsnotatet som omhandler utlandsmegling.

Arbeidsgruppen har bestått av:

Ring Eiendommegling:
Styreformann Tommy Syversen og Daglig Leder Terje Tvete Jacobsen
Norsk Megling A/S:
Daglig og faglig leder Agnar D. Carlsen og utenlandsmegler Anne Magler 
Terra Aktiv Eiendomsmegling Utland:
Daglig Jens-Michael Jessen og Kjedesjef Finn-Magnus Hansen.

Innledning:

Kredittilsynet skriver i høringsnotatet at ”eiendomsmeglingslovutvalgets flertall foreslo at loven bare skulle få anvendelse på utenlandsmegling så langt den passet” samt at den ikke kommer til anvendelse ”der oppdragstakeren opptrer som agent eller representant for selger”.

Gruppen mener at eiendomsmeglerregelverket i liten grad er tilpasset utenlandsmegling og ønsker å belyse noen av disse punktene samt konsekvenser. Intensjonen i forskriften bør være å verne forbrukeren, men samtidig ikke gjøre det så vanskelig for eiendomsmeglere å oppfylle kravene at markedet overlates til det uregulerte marked.

Agentvirksomhet:

Hvordan Kredittilsynet vil forholde seg til personer og firmaer uten meglerbevilling er avgjørende for hvordan forbrukeren vil oppfatte det nye regelverket. Kredittilsynet må derfor ha en klar strategi om hvordan de forholder seg overfor agenter fra 01.01.2009 som utøver virksomhet som inngår under lov om eiendomsmegling. Gruppen ønsker derfor at Kredittilsynet belyser hvilke sanksjoner man tenker å innføre overfor agenter som utøver slik virksomhet.

Arbeidsgruppen ønsker sammen med Kredittilsynet og bransjeorganisasjonene å ta initiativ til en merkeordning for utenlandsmeglere som opererer innenfor loven. Det må være enkelt for forbrukeren å se om tilbyderen opererer som megler eller agent. En tilsvarende merkeordning ”Trygt boligkøb i udlandet” er innført i Danmark av Dansk Ejendomsmeglerforening.

Undersøkelses- og opplysningsplikten:

Kredittilsynet foreslår ikke unntak fra lovens krav til undersøkelses- og opplysningsplikt, men åpner for at oppdragstakeren kan fravike kravet dersom det er urimelig ressurskrevende å fremskaffe slik informasjon.

Arbeidsgruppen mener at forskriftene bør gi rom for at megler med bistand av sin utenlandske kontakt frembringer de nødvendige opplysninger for at en kjøper kan ta stilling til om de ønsker å gjennomføre en handel. En slik kontakt kan være notar, advokat eller en lokal samarbeidende megler med gyldig bevilling i gjeldende land. Norsk megler vil givetvis i salgsoppgave gjøre oppmerksom på hvor den aktuelle informasjonen kommer fra.

Kontrakt og oppgjør:

Kredittilsynet skriver i høringsnotatet at ”megler ikke kan utbetale noen del av kjøpesummen til selger før kjøper har fått rettslig råderett over eiendommen” med mindre det gis en selvskyldnerkausjon fra en finansinstitusjon.

Arbeidsgruppen mener at det bør åpnes for muligheten til at kjøpesummen kan deponeres på klientmiddelkonto i Norge, eller i respektive lands notar, advokat eller tilsvarende myndighet så lenge denne er under offentlig kontroll og har stilt nødvendig sikkerhet i forhold til det respektive lands praksis. Typiske eksempler vil være deponering av innbetalte midler på klientmiddelkonto (”escrow account”) hos en notar i Hellas eller bruk av såkalt Title Company i USA som tilbyr håndtering av klientmidler og forsikring mot tap av pengene.

Arbeidsgruppen ønsker med andre ord at begrepet ”tilfredsstillende sikkerhet” utvides og defineres av Kredittilsynet.

Kvalitetskrav / Krav om utdanning:

Kredittilsynet skriver i høringsnotatet at ”kompetansekravet for omsetning av boliger i utlandet ikke skal være lavere enn for boliger i Norge”. Samtidig åpner EØS reglene for at eiendomsmeglerbrev kan gis til personer som har virket som eiendomsmeglere i 2 år i EØS stat. 

Arbeidsgruppen mener her at reglene bør harmoniseres med EØS regler slik at praksis fra utlandet likestilles praksis fra Norge og at man bør kunne få tittel ”eiendomsmegler” med samme kompetansekrav som EØS reglene, nemlig 2 års praksis fra utland, så sant man har den formelle utdannelsen fra Norge.

arbgruppe.pdf