Notar

Høringsuttalelse fra Notar vedr høringsnotat -
forslag til endring av forskrift 23.november 2007 nr 1318 om eiendomsmegling


I det nedenstående gjøres det rede for Notar sitt syn på det utsendte høringsnotat.

Der ikke annet er kommentert, er Notar sitt syn samsvarende med det foreliggende forslag og forslag til forskriftstekst i høringsnotatet.

Utleiemegling

Undersøkelses- og opplysningsplikten


I ht forslaget vil følgende måtte undersøkes og opplyses potensielle leietagere i en skriftlig oppgave før avtale inngås:

• Eiendommens registerbetegnelse og adresse
• Eierforhold
• Evt adgang til utleie av eiendommen eller deler av denne til boligformål
• Ferdigattest eller midlertidig brukstilatelse
• Hva som er avtalt om meglerforetakets vederlag
• Leieobjektets arealer
• Leiesum og øvrige betalinger etter husleieloven §3-1, jfr § 3-4
• Leietiden og leierens oppsigelsesadgang
• Utleiers krav til depositum eller garanti
• Vilkår om leierens vedlikeholdsplikt
• Om leieobjektet er utleiers egen bolig og om dette gir leieren færre rettigheter enn ved leie av annen bolig, jf husleieloven § 11-14
 
Når det gjelder "leieobjektets arealer", bør det etter Notar sin vurdering være tilstrekkelig at man opplyses om bruksareal (BRA).

Det kan ikke være behov for at primærrom skal måles opp særskilt og opplyses i forbindelse med utleie. Det er viktig være klar over at det ikke er vanlig å bruke takst ved utleie av eiendommer og kompliserte arealmålingskrav vil være et fordyrende ledd dersom det legges opp til oppmålingskrav som gjør at man i prinsippet blir tvunget til å bruke takstmann. Vi kan ikke se at primærrom areal er av betydning for en leietager - det vesentlige vil være få opplyst vil være objektets bruksareal.

Utover dette stiller Notar seg bak Kredittilsynets forslag.

Kontrakt og oppgjør


Notar stiller seg bak Kredittilsynets unntak fra lovens krav.

Kvalifikasjonskravet

Notar stiller seg bak Kredittilsynets vurderinger om å ikke gjøre unntak fra lovens krav. 

Utenlandsmegling

Undersøkelses- og opplysningsplikten


Kredittilsynet vil ikke foreslå unntak i undersøkelses- og opplysningsplikten for utenlandsmegling. Notar forstår dette dit hen at Kredittilsynet legger til grunn at meglerforetakene i hvert enkelt tilfelle selv må vurdere hvorvidt det er mulig å innhente og undersøke de lovpålagte opplysninger og eventuelt skriftlig informere interessenter dersom opplysningene ikke foreligger.

Da det vil variere fra land til land hvilke opplysninger det er mulig innhente, er det nesten umulig å regulere dette annerledes i forskriften, men Notar vil oppfordre Kredittilsynet til utarbeide et rundskriv med hvordan meglerforetakene skal forholde seg til dette for å tydeliggjøre både undersøkelses- og opplysningsplikten og også ansvaret når det blir forbudt med "agentvirksomhet" og meglerforetaket må ta fullt ansvar for megling av eiendommer i utlandet.

Kontrakt og oppgjør


Notar stiller seg bak Kredittilsynets vurderinger på dette punkt og det forslag til forskriftshjemmel som er fremlagt.
 

Kvalifikasjonskrav

Notar stiller seg bak Kredittilsynets vurderinger vedr eiendomsmegleres kompetanse og kunnskap om det aktuelle lands rettsregler.

Regelverket for øvrig

Notar stiller seg bak Kredittilsynets vurdering og forslaget til forskriftshjemmel som er fremlagt.

Formidling av avtale om erverv av fast eiendom mv

Notar mener det juridisk er mulig selge en kontraktsposisjon og at det derfor må tilrettelegges for dette. Salg av kontrakter som gir rett til en eiendom fordrer dog at det fremkommer klart og tydelig hvilken risiko kjøper av kontrakten påtar seg og hva man kan tape, hva man betaler for å overta selve kontraktsposisjonen og hva man betaler for selve eiendommen. Det må utarbeides en egen salgsoppgave for salget av kontrakten hvor disse opplysninger fremkommer og ikke bare benyttes salgsoppgaven fra opprinnelig salg.

Videre må det da være et krav at den kontrakten man kjøper (med alle vedlegg) er et vedlegg til salgsoppgaven (sensurert for opplysninger av personlig eller privat karakter som personnummer ol) slik at kjøper vet hva man kjøper og på hvilke betingelser avtalen er inngått. Det må også inngås en skriftlig kontrakt som kun omfatter salget av kontrakten - her må vederlaget som skal betales for kontraktsposisjonen fremkomme særskilt.

Salg av kontraktsposisjonen må journalføres i både oppdragsjournal, meglingsjournal og budjournal på vanlig måte.

Videre må kjøper av kontraktsposisjonen tre inn i den allerede eksisterende avtalen på lik linje som når en forkjøpsberettiget benytter seg av sin rett etter at en handel allerede er inngått og det må anmerkes i meglingsjournalen til det foretak som formidlet opprinnelig avtale at det er ny kjøper som er trådt inn i handelen slik at både navnet på ny og gammel kjøper fremkommer av journalen.

Dersom betalingen for å kjøpe kontraktsposisjonen skal utbetales til selger av kontraktsposisjonen før kjøper får overta eiendommen, må dette også klart og tydelig fremkomme av salgsprospektet slik at kjøper er klar over hvilken risiko som tas vedr dette.

Videre bør det reguleres at medkontrahenten må samtykke til et salg av kontraktsposisjon da man kan tenke seg at avtale er inngått nettopp fordi man har ansett medkontrahent som en seriøs part som er i posisjon til gjøre opp osv. Et slikt krav bør gjelde uansett ved bytte av medkontrahent - uavhengig av om det er selger eller kjøper som selger sin kontraktsposisjon. Man må ikke kunne komme seg ut av en forpliktelse ved selge sin rettighet til et insolvent firma for eksempel.

Det vil antagelig være naturlig hjemle salg av kontraktsposisjoner som gir rett til eiendom i bustadoppføringslova og avhendingsloven.

Krav til foretaksform


Notar stiller seg bak Kredittilsynets vurderinger og beslutning om å ikke foreslå forskriftsregulering av dette punkt.

Journalføring for oppgjørsforetak


Kredittilsynets forslag innebærer ingen endring av gjeldende rett og Notar stiller seg bak presisering i forskriftens § 3-4.

Bruk av kontraktsmedhjelpere


Notar stiller seg bak Kredittilsynets vurderinger og har ingen tilføyelser.

Etterutdanning

Kredittilsynet ser ikke behov for å oppstille krav til etterutdanning for medhjelpere. Notar er enig i dette når det gjelder medhjelpere til meglere, men når det gjelder oppgjørsmedhjelpere ser vi behov for krav til etterutdanning. Det er ikke stillet noen kompetansekrav utover bestått prøve for å kunne bli oppgjørsmedhjelper. En oppgjørsmedhjelper må ha full kontroll på hele meglingsprosessen og vil fungerer som en kvalitetssikring av oppdraget og bør underlegges samme etterutdanningskrav som de oppdragsansvarlige.

Kredittilsynet legger opp til at det er hver enkelt som selv må kunne dokumentere etterutdanningen. Notar stiller seg bak dette, men ber om retningslinjer for hvordan foretakene skal forholde seg til dette når det gjelder nyansettelser da vi ser noen utfordringer knyttet til dette;
• Hvor langt tilbake i tid må foretakene sjekket at den som er megler (enten på overgangsordning eller fullverdig studium) har gjennomført pålagt etterutdanning?
• Hvordan skal foretakene forholde seg dersom personer har oppfylt kravet for inneværende periode, men har mangler i tidligere perioder? 
• Hvordan skal foretakene ta stilling til hva som er fravær som tilsier at man er unntatt kravet om etterutdanning?

Kredittilsynet foreslår videre en plikt for fagansvarlig til påse at kravet til etterutdanning er oppfylt for alle ansatte som omfattes.

Notar synes at denne plikten bør ligge på daglig ledere og styret da det er disse som forestår ansettelser og ikke fagansvarlig. Videre vil etterutdanningskravet ha en økonomisk påvirkning for foretaket og det er derfor naturlig at det er de som har økonomisk ansvar for foretaket også er de som er ansvarlig for å påse at alle ansatte oppfyller kravene. Vi kan tenke oss at fagansvarlig har oversikten og varsler om hvem som trenger etterutdanning, men plikten til å påse at det blir gjennomført bør ligge på den daglige ledelsen ved foretaket.

Når det gjelder godkjenning av etterutdanningskurs, så synes Notar forslagets ordlyd i § 4-10 (3) burde endres fra "forutgående søknad" til bare "søknad". Det bør være fullt mulig å søke om at et kurs godkjennes som etterutdanning også etter at kurset er avholdt og ikke et krav at søknad er sendt inn på forhånd.

Utover dette stiller Notar seg bak Kredittilsynets vurderinger og selvsagt bak kravet om etterutdanning.

Forbudet mot egenhandel


Notar stiller seg bak Kredittilsynets vurderinger.

Oppdragsavtalen - elektronisk kommunikasjon

Notar stiller seg bak Kredittilsynets vurderinger

Opplysninger i salgsoppgaven


 

Vederlag og utlegg

Kredittilsynet foreslår at også meglerforetakets avtale med oppdragsgiver om utlegg skal fremkomme av salgsoppgaven.

Notar har forståelse for tanken om at dette vil gjøre det enklere å sammenlikne de forskjellige aktørenes tilbud når det ikke spiller noen rolle for opplysningskravet om for eksempel markedsføring er utlegg eller vederlag, betaling for oppgjøret er utlegg eller vederlag osv.

Notar ønsker dog å henlede oppmerksomheten på det faktum at det ved inngåelse av oppdrag sjeldent foreligger fullstendig oversikt over hvilke utlegg som vil påløpe. For eksempel har de forskjellige boligsameier og borettslag/boligbyggelag forskjellige priser på sine tjenester som er et utlegg som belastes selger. Det er til og med forskjellige priser innen sammen boligbyggelag avhengig av om det er et tilknyttet eller et frittstående borettslag. Videre er det forskjellige priser på kommunale tjenester, man vet ikke på dette tidspunkt hvor mange tinglyste erklæringer man må innhente fra Statens Kartverk og fra Statsarkivet, man vet ikke nøyaktig hvor mye takstmannens, stylistens eller fotografens faktura vil være på osv.

Så en salgsoppgave (på samme måte som oppdragsavtalen) vil ikke kunne inneholde en fullstendig oversikt over alle utlegg som vil påløpe i saken.

Prinsipielt fastholder Notar sin holdning fra høringssvaret til ny lov om eiendomsmegling om at vederlaget ikke bør opplyses i salgsoppgaven. Etter noen måneder med lovpålegget ser vi tydelig at det ikke gir den ønskede effekt.

Dersom man fastholder kravet om at meglerforetakets vederlag skal opplyses, kan den kanskje være en løsning at man istedenfor innføre krav om opplyse alle utlegg, innfører et krav om at man skal opplyse utlegg knyttet til gjennomføring av oppdraget inkl markedsføring, oppgjør og tinglysing i tillegg til alt vederlag. Da vil utlegg til innhenting av lovpålagte opplysninger i ht undersøkelsesplikten samt takst, foto og styling og andre "salgsforberedende tiltak" ikke måtte opplyses. Hvis man setter dette på spissen vil man ellers i en salgsoppgave også må opplyse om utlegg til flyttebyrå, rengjøringsbyrå, stylist osv dersom dette tas via meglerforetaket (som vil kunne være naturlig f.eks ved salg av dødsbo).

Opplysninger om oppdragsansvarlig


Notar stiller seg bak Kredittilsynets vurdering og det forslag til forskriftshjemmel som foreligger.

Budgivning - regel om minste akseptfrist


Notar stiller seg bak Kredittilsynets forslag til ny regel om at meglerforetaket ikke kan formidle bud med kortere akseptfrist enn til kl 12 første virkedag etter siste annonserte visning og forslag til forskriftshjemmel som foreligger.

Prisinformasjon

Notar stiller seg bak Kredittilsynets vurdering om at dette allerede er tilstrekkelig regulert i loven.

Adgang til nemndsbehandling


Notar stiller seg bak Kredittilsynets vurdering om at det ikke er behov for ytterligere regulering i forskrift vedr dette.

Annet

Notar stiller seg forøvrig bak NEF sitt høringssvar vedr oppdragstagers plikt til skrive regning. Dersom oppdragsgiver velger inngå avtale om betale for medgått tid (timepris), plikter foretaket sende regning, men dersom oppdraget er inngått med avtale om fastpris eller prosentprovisjon, så bør det ikke foreligge en plikt for meglerforetaket til sende regning/timelister.

notar.pdf